ΓΥΝΑΙΚΑ

Τα καλλυντικά που «τρελαίνουν» τις ορμόνεςΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Cecilio της Γρανάδα προειδοποιούν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αρκετά καλλυντικά ευρείας χρήσης και δρουν ως ενδοκρινικοί διαταρράκτες μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση της ενδομητρίωσης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Research και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που ονομάζεται EndEA.

Η ενδομητρίωση είναι μια αρκετά κοινή γυναικολογική πάθηση, καθώς εκτιμάται ότι προσβάλει μια στις δέκα γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η μη φυσιολογική εμφάνιση ενδομήτριου ιστού έξω από τη μήτρα και σε περιοχές όπως στο περιτόνεο, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, το έντερο και η ουροδόχος κύστη. Μερικά από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο χρόνιος πόνος χαμηλά στην κοιλιά και ο πόνος κατά την επαφή, δυνατοί πόνοι πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου. ενώ έχει συσχετιστεί και με υπογονιμότητα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο ρόλος των ορμονών

Η παρουσία των ενδοκρινικών διαταρακτών σε καθημερινά προϊόντα περιποίησης είναι φυσικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για την υγεία των γυναικών. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μιμηθούν ή να μπλοκάρουν την φυσιολογική δραστηριότητα των ορμονών οπότε και έχουν συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όχι μόνο ενδομητρίωσης, αλλά και νεοπλασιών, παχυσαρκίας ή  διαβήτη.

swell adv 2021

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες περιλαμβάνουν τα parabens και τις βενζοφαινόνες, ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία των καλλυντικών, αποτελώντας μέρος του λεγόμενου «εκθεσιώματος». Αυτός ο σχετικά νέος όρος περιλαμβάνει όλους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθενται οι άνθρωποι από τη γέννηση και μετά και μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση διάφορων ασθενειών.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, η γυναικολόγος Olga Ocón από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Cecilio της Γρανάδα και ο Francisco Artacho λέκτορας του Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, για να διερευνήσουν το ρόλο των ενδοκρινικών διαταρακτών στην εμφάνιση της ενδομητρίωσης, ποσοτικοποίησαν τις τιμές των parabens και βενζοφαινόνων στον οργανισμό 124 γυναικών (με και χωρίς ενδομητρίωση) από τα δημόσια νοσοκομεία στη Γρανάδα. Ζήτησαν επίσης από τις γυναίκες αυτές μια λεπτομερή καταγραφή των προϊόντων ομορφιάς που χρησιμοποιούσαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της χρήσης διάφορων καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης (όπως μάσκες προσώπου, κραγιόν, κρέμες προσώπου, προϊόντα για την περιποίηση των ποδιών και των μαλλιών αλλά και βερνίκια νυχιών) και αυξημένα επίπεδα των parabens και των βενζοφαινόνων. Σημειώνουν επίσης ότι τα εσωτερικά επίπεδα ορισμένων από αυτούς τους ενδοκρινικούς διαταράκτες σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της ενδομητρίωσης.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους προτείνουν τη μείωση της χρήσης αυτών των προϊόντων ή την αντικατάστασή τους με πιο φυσικά προϊόντα που δεν περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button