ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Κατεβάζουν «ρολά» τα ξενοδοχεία

Παρότι για λίγο – τον Αύγουστο, για να είμαστε ακριβείς – η Κρήτη “κράτησε” λίγο, στο μέτρο του δυνατού, ψηλά τη σημαία της τουριστικής σεζόν για φέτος, πετυχαίνοντας πληρότητες πολύ πάνω του εθνικού μέσου όρου, αυτή η “αναλαμπή” ήταν προσωρινή.

Οι λίγες νέες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων, οι θέσεις στα αεροπορικά δρομολόγια που δε γεμίζουν και οι χαμηλές πληρότητες φέρνουν το πρόωρο τέλος της φετινής σεζόν. Η τουριστική περίοδος ρίχνει άδοξα αυλαία και για την πλειονότητα των προορισμών, που τέτοια εποχή πέρυσι έσφυζαν από ξένους επισκέπτες.

caffeine adv2020b

Σύμφωνα με φορείς από την ξενοδοχειακή αγορά που επικαλείται το capital.gr, μετά και το πέρας του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κατεβάσουν ρολά, μη μπορώντας να αντέξουν περαιτέρω τα κενά δωμάτια και το αυξημένο λειτουργικό κόστος..

Η εικόνα των κρατήσεων ήδη έχει αλλάξει δραματικά για το επόμενο διάστημα, μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών και το άνοιγμα των σχολείων. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος των πακέτων κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κλείνεται από επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, που υπό τις παρούσες συνθήκες και μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι δύσκολο να ταξιδέψουν.

neratzoulis neo

Καραντίνα στους Βρετανούς που επιστρέφουν από 7 ελληνικά νησιά

Σε καραντίνα θα τίθενται οι Βρετανοί που επιστρέφουν από επτά Ελληνικά νησιά,τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο, έπειτα από αλλαγή της ταξιδιωτικής σύστασης του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Πλέον η κυβέρνηση αλλάζει την πολιτική της με περιοριστικά μέτρα σε νησιά, θεωρώντας ότι έχουν “φυσικά σύνορα”, με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και έχουν απευθείας πτήσεις και όχι για ολόκληρη τη χώρα. Το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμόζεται για περιοχές εντός της ηπειρωτικής χώρας.

Η ταξιδιωτική οδηγία συνιστά αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδίων στα νησιά αυτά.

Αυτό σημαίνει οτι όσοι Βρετανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά και επιστρέφουν μετά τις 4 το πρωί της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου 2020, θα χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους στο Ην. Βασίλειο.

Για όσους Βρετανούς έχουν κράτηση στους προορισμούς αυτούς, οι Βρετανική κυβέρνηση συνιστά αποφυγή του ταξιδιού, επομένως το ταξίδι ουσιαστικά ακυρώνεται.

Γερμανία

Το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των υπουργείων Υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας να μην συνεχιστούν τα υποχρεωτικά τεστ για όσους επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου και να αντικατασταθούν από καραντίνα, θα αποκλείσει ουσιαστικά το 80% των προορισμών για τους Γερμανούς ταξιδιώτες.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανίκής Βιομηχανίας Αεροπορίας BDL, Peter Gerber, ζητώντας να διατηρηθεί το υποχρεωτικό τεστ, αντί της καραντίνας.

Πλέον, στελέχη από το τουριστικό περιβάλλον κάνουν λόγο για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες για τον κλάδο και για επιχειρήσεις που πιθανότατα δε θα καταφέρουν να αντέξουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021, οπότε θα επιχειρηθεί και πάλι το restart των αφίξεων και των εσόδων. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, κάνουν λόγο για “ταμείο” μόλις 3 δισεκατομμυρίων φέτος από τον τουρισμό, από τα 20 δισ. που αναμένονταν και τα 18,2 δισ. που ήταν οι περσινές εισπράξεις

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την παράταση για έναν ακόμα μήνα του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους “ευαίσθητους” κλάδους του τουρισμού- επισιτισμού, προκειμένου να αποτρέψει ένα τσουνάμι απολύσεων, ενώ ανοικτή ως το τέλος Δεκεμβρίου θα μείνει η “ομπρέλα” του ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ. Παράλληλα, περιορίζεται στα 50 ο ελάχιστος αριθμός ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό, έτσι ώστε να μη χάσουν τη χειμερινή επιδότηση των 399 ευρώ. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την εισοδηματική ενίσχυση κι από άλλες πηγές όλων αυτών των εργαζομένων, που υποχρεούνται να επιβιώσουν επί μήνες με 534 ευρώ, ενώ πέρα από το γ’ γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αναζητούνται κι άλλα “εργαλεία”, έτσι ώστε να στηριχθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και το σοκ θα είναι παρατεταμένο, η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής προορισμός ειδικά για τους Βόρειους κι αυτό είναι το μόνο παρήγορο. Σύμφωνα με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Griekenland.net οι Ολλανδοί ψήφισαν διακοπές στην Ελλάδα, επιλέγοντας παράλληλα τους προορισμούς που θα επιθυμούσαν να επισκεφτούν το επόμενο καλοκαίρι. Πιο δημοφιλής από την ψηφοφορία αναδείχτηκε η Κρήτη, που έλαβε το 13% των ψήφων και ακολούθησαν η Κως (10%), η Ζάκυνθος (9%), η Σάμος (9%), η Ρόδος (8%), η Κέρκυρα (8%), η Κεφαλονιά (7%), η Λέσβος (7%), η Κάρπαθος (6%) και η Πελοπόννησος (6%).

Back to top button