ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στηρίζει τον περιορισμό στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Υποστηρικτική απόφαση στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών πόλεων να περιορίσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ιδιωτικών σπιτιών, προκειμένου να δώσουν λύση στα προβλήματα στέγασης των πολιτών, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (CJEU).

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα Γαλλικού δικαστηρίου να ζητήσει καθοδήγηση σε μια υπόθεση δύο ιδιοκτητών διαμερισμάτων στο Παρίσι στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο από τη δημοτική αρχή επειδή ενοικίαζαν δεύτερες κατοικίες στην Airbnb χωρίς να διαθέτουν τις σχετικές άδειες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Παρισιού υποχρεούνται να δηλώνουν την ενοικίαση δεύτερης κατοικίας στις Αρχές.

caffeine adv2020b

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αποφάνθηκε ότι το μέτρο αυτό στη Γαλλία είναι δικαιολογημένο γιατί είναι αναλογικό και περιορίζεται σε υλικό και γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής ενώ δεν καλύπτει την ενοικίαση πρώτης κατοικίας.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η εθνική νομοθεσία που καθιστά την επαναλαμβανόμενη βραχυπρόθεσμη μίσθωση καταλύματος σε περιστασιακούς πελάτες που δεν κατοικούν εκεί, αντικείμενο εξουσιοδότησης, είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

neratzoulis neo

Η καταπολέμηση της έλλειψης μακροχρόνιων μισθώσεων σπιτιών αποτελεί επιτακτικό λόγο σχετικό με το δημόσιο συμφέρον, που δικαιολογεί μια τέτοια νομοθεσία, ανέφεραν.

Η Airbnb, η οποία δεν εμπλέκεται στη νομική υπόθεση, δήλωσε ότι η απόφαση δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη λειτουργία της στο Παρίσι καθώς η μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών στην πλατφόρμα της ενοικιάζουν τις πρώτες κατοικίες τους. Σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα βοηθήσει στο να ξεκαθαριστούν οι κανονισμοί για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι προσφέρουν προς ενοικίαση τη δεύτερη κατοικία τους στο Παρίσι, δηλώνοντας την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές σε έναν αναλογικό κανονισμό που θα θέσει σε προτεραιότητα τις οικογένειες ντόπιων και τις τοπικές κοινότητες και που θα λειτουργεί προς όφελος όλων.

Το ετήσιο όριο βραχυχρόνιας μίσθωσης των σπιτιών στο Παρίσι είναι οι 120 ημέρες.

Η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb μετά τις ΗΠΑ.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button