Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το αβέβαιο κλίμα στον τουρισμό και η περίπτωση της Κρήτης

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Περιορισμένες παραμένουν οι κρατήσεις για τον ελληνικό τουρισμό και είναι άγνωστο αν τελικά μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, ενώ ορισμένες από τις βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως είναι η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα η επανεκκίνηση του τουρισμού και φέτος να έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΤUI Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε ακύρωση πακέτων διακοπών σε διάφορους προορισμούς και στην Ελλάδα ακόμα και μέχρι τις 4 Ιουλίου, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει. Η συγκεκριμένη ακύρωση αφορούσε δυστυχώς και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Μάλιστα, η επόμενη ανακοίνωση αναμένεται στις 24 Ιουνίου, όπως αναφέρει η TUI.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Θετικά είναι όμως τα μηνύματα που έρχονται από τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας, τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει ισχυρή ζήτηση, ενώ νησιά όπως η Κρήτη πετυχαίνουν διπλάσιο ρυθμό κρατήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Zuper Service

Θετικά όμως είναι τα μηνύματα και από τις ΗΠΑ, αφού οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα είναι περισσότερες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, ζητά με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο ΣΕΤΕ.

Σε τηλεδιασκέψεις που είχαν προηγηθεί, οι εκπρόσωποι του τουρισμού είχαν επισημάνει την ανάγκη στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το εργαλείο που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις στο δύσκολο επόμενο τρίμηνο θα ήταν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», συνδυαζόμενο με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Ωστόσο, στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόβλεψη για κάλυψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών υπάρχει μόνο για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Γι’ αυτό το λόγο, ο ΣΕΤΕ ζητά την επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής του «Συν-Εργασία» έως 30/9/2021

Την ίδια ώρα, εξελίξεις υπάρχουν στο μέτωπο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως φαίνεται ο «πάγος» στις μετακινήσεις λόγω Covid έστρεψε πολλούς ιδιοκτήτες στη σιγουριά των παραδοσιακών μισθώσεων.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αναθέρμανε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το προφίλ των ταξιδιωτών έχει αλλάξει, συμπαρασύροντας συνολικά την κτηματαγορά.

Εκτός από τη νέα τάση της «μονιμότερης» διαμονής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η αυξημένη ζήτηση για πολυτελή διαμονή, γεγονός που αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα αποταμιεύσεων των νοικοκυριών λόγω των lockdown.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ζήτηση για πολυτελή καταλύματα έχει ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Αυτή τη στιγμή, στην Κρήτη υπάρχουν 16.854 ενεργές κατοικίες, στην Αθήνα 7.008, στη Μύκονο 2.851, στη Σαντορίνη 3.549 και στην Πάρο 2.086.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button