Τουρισμός

To 4o κύμα φέρνει μπαράζ ακυρώσεων στον τουρισμό

«Σύννεφα» στον ελληνικό τουρισμό φέρνουν πληροφορίες για μια δυναμική τάση ακυρώσεων από μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία, την ώρα που ο κλάδος και οι τοπικές οικονομίες ανέμεναν να λάβουν σημαντικές ανάσες.

Οπως όλα δείχνουν, το πολυαναμενόμενο κύμα αφίξεων τουριστών συνέπεσε με ένα άλλο «κύμα», αυτό της αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, που, κατά τους ειδικούς, συνδέεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Παράγοντες του τουρισμού προειδοποιούν ανοικτά ότι ο κίνδυνος πλέον είναι πραγματικός και πολύ σημαντικός: αντί για το τείχος ανοσίας που θα «άνοιγε» με ασφάλεια τις πύλες της χώρας σε μεγάλους αριθμούς τουριστών, να υψωθεί ένα «τείχος» φόβου, που θα αποτρέπει τους δυνητικούς επισκέπτες από το να επιλέξουν νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μέσα στην «καρδιά» της καλοκαιρινής σεζόν, μεγάλα πρακτορεία προέβησαν σε ένα «μπαράζ» ακυρώσεων, προκαλώντας αγωνία σε όλους τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε αυτή τη συγκυρία, αντιμετωπίζουν οι προορισμοί στην Ελλάδα που βασίζονται σε μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία -όπως η TUI- και στους Βρετανούς επισκέπτες.


Για το ζήτημα μίλησε στο iefimerida ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ακυρώσεις, αλλά οι κρατήσεις. «Εχουμε μεγάλη στασιμότητα. Δεν γίνονται κρατήσεις. Όταν η μετάλλαξη Δέλτα μάς κυκλώνει και υπάρχει μια προβληματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όταν τα κρούσματα από 300 με 400 πήγαν στα 1.800 σε τρεις μέρες, τότε είναι επόμενο να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στην αγορά», εξηγεί.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υποστηρίζει ότι «οι μεγάλοι tour operators (ταξιδιωτικά πρακτορεία) έχουν μπλοκάρει. Το μαζικό μοντέλο, δηλαδή αυτό των μεγάλων πρακτορείων, αν δεν έχει τη σιγουριά ότι είναι γεμάτο το αεροσκάφος και πως ένας προορισμός είναι 100% ασφαλής, τότε δεν δουλεύει. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση στην οποία οι μεγάλοι “παίκτες” δεν μπορούν να προσδιορίσουν τους πελάτες τους. Και αυτό ισχύει και για τα city hotels, δηλαδή τις πόλεις, που κινούνται πολύ χαμηλά», προσθέτει.

Κομβικές για τη σεζόν οι επόμενες 10 μέρες

Δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που ξημεροβραδιάζονται προσπαθώντας να ενημερωθούν για τις νέες ταξιδιωτικές οδηγίες, τυχόν νέες απαγορεύσεις και νέους κανονισμούς για καραντίνα.

Από το πρώτο «κρας τεστ» των αφίξεων έχουν καταλήξει σε αρκετά σαφή συμπεράσματα. Οπως προκύπτει, περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Ρόδος και η Κως, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία, διάγουν μια πολύ κακή σεζόν -για την ώρα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, που δεν έχουν την «εξάρτηση» των tour operators, πάνε αρκετά καλύτερα.

«Και φυσικά υπάρχει και η Βόρεια Ελλάδα, που έχει οδικό τουρισμό και μεμονωμένους επισκέπτες και πάει πολύ καλά. Είναι ξεκάθαρο ότι το μαζικό μοντέλο είναι προβληματικό», λέει ο Γρηγόρης Τάσιος. Ερωτηθείς για ποσοστά κρατήσεων, ο κ. Τάσιος εξηγεί ότι, λόγω των πολύ διαφορετικών επιδόσεων των περιοχών, δεν μπορούν να δοθούν ασφαλείς αριθμοί, και τονίζει: «Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι 2 στα 10 ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει φέτος. Είμαστε σε μια μεσαία κατάσταση, πάμε μέτρια, διότι δεν βρισκόμαστε σε κανονικότητα. Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κομβικές για τη φετινή σεζόν».

Σε άλλο «πλανήτη» το Airbnb -Εως 85% οι πληρότητες στην Ελλάδα

Στο άλλο «στρατόπεδο», αυτό των ιδιοκτητών ακινήτων που ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η κατάσταση δείχνει να είναι καλύτερη.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), που επικεντρώνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, «αυτό που λέγεται για τη μετάλλαξη Δέλτα δεν μας έχει επηρεάσει. Γνωρίζουμε για τις ακυρώσεις πακέτων από μεγάλα πρακτορεία, όπως η TUI και όχι μόνο, όμως δεν μάς έχει “αγγίξει”».

Ο κ. Χίου λέει στο iefimerida ότι «πάνε πολύ καλά τα νησιά, η Αθήνα, η Πελοπόννησος και η Βόρεια Ελλάδα, που είναι μια κατηγορία μόνη της, καθώς δουλεύει πολύ με τα Βαλκάνια. Η εικόνα είναι αρκετά θετική».

Σε ό,τι αφορά τις πληρότητες, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb, η φετινή σεζόν θυμίζει τις… δόξες προ της πανδημίας. «Είμαστε στο 80% με 85% των κρατήσεων που είχαμε το 2019, κοντά στα κανονικά επίπεδα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων, που καταγράφουν, συνδέεται σε έναν βαθμό και με το «κύμα» ακυρώσεων στα ξενοδοχεία. Εκτιμούν ότι ένα τμήμα τουριστών μπορεί να φοβάται τον συνωστισμό στα ξενοδοχεία και να προτιμά πιο «αποκομμένες» διακοπές, σε ένα ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τουρισμός: Μπορεί να γυρίσει η Βρετανία το «ματς»;

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου, η φετινή «πίτα» των τουριστών αποτελείται κυρίως από «Γερμανούς, Αυστριακούς, από Αμερικανούς, στους οποίους βλέπουμε μεγάλη αύξηση, Ισραηλινούς, Ρώσους και λίγους Γάλλους».

Οι παράγοντες του τουρισμού στην Ελλάδα, ωστόσο, έχουν διαρκώς στραμμένο το βλέμμα τους στο μεγάλο νησί, τη Βρετανία, μια αγορά-«κλειδί» για την Ελλάδα. «Η Βρετανία “πάει” για Αύγουστο τώρα. Όμως υπάρχει ελπίδα. Αν έρθουν, μαζικά, οι Βρετανοί εμβολιασμένοι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, τότε κάτι θα σωθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Χίου, του ΠΑΣΥΔΑ, σημειώνει ότι «αν μπει η Βρετανία στον “χορό”, τότε θα πάρουν ανάσες τα Ιόνια νησιά, που δεν έχουν δουλέψει καθόλου, αλλά και η Ρόδος και η Κως. Πολύ σημαντικός ο ρόλος των Βρετανών».

Πάντως, χθες, η TUI (UK) ανακοίνωσε νέες ακυρώσεις, που αφορούν και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι ακυρώσεις αφορούν τα προγραμματισμένα ταξίδια σε Σκιάθο (έως και 21 Ιουλίου), Χανιά (έως και 26 Ιουλίου) και έως 31 Ιουλίου για Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη και Θάσο. Η TUI θα ανανεώσει τη λίστα ακυρώσεων στις 15 Ιουλίου.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button