Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη σεζόν στην Ελούντα

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Σε ρεπορτάζ του Νίκου Καρτσάκη στο neakriti.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για 10-12.000 αφίξεις το Σαββατοκύριακο του Καθολικού Πάσχα στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», κάτι που αναμένεται να ισχύσει σε γενικές γραμμές και το διήμερο του Ορθόδοξου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στο πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για περαιτέρω αισιοδοξία. Παράλληλα, αναφέρεται στις εθνικότητες που φτάνουν στην Κρήτη και στο Ηράκλειο.

«Είχαμε περίπου 10.000-12.000 αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το σαββατοκύριακο του Καθολικού Πάσχα. Σε γενικές γραμμές είναι καλά. Καθημερινά έχουμε 2.000-3.000 αφίξεις από την περασμένη βδομάδα στο αεροδρόμιο, οπότε είναι σε καλή κατάσταση η ροή των αφίξεων των τουριστών. Η σεζόν ξεκινάει δύο-τρεις βδομάδες πριν το Καθολικό Πάσχα, ενώ έχει ανοίξει περίπου το 40% των ξενοδοχείων. Και τα ξενοδοχεία συνεχίζουν να ανοίγουν», επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με το Ορθόδοξο Πάσχα, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε: «Κοιτάξτε, ο νομός του Ηρακλείου δεν είναι προορισμός για το Πάσχα. Περιμένουμε, όμως, να έχει μια συνέχεια η τουριστική ροή. Όπως σας είπα έχουμε καθημερινά 2.000-3.000 αφίξεις και τα σαββατοκύριακα 10.000-12.000. Όσο θα φτάνουμε προς το τέλος του Απρίλη με αρχές Μαΐου , θα ανοίγουν όλο και περισσότερα ξενοδοχεία καθημερινά. Τότε θα δούμε, μέχρι τις 10 με 15 Μαΐου, να έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία και να συνεχίζονται οι τουριστικές ροές».

Σχετικά με το πού πάει ο περισσότερος κόσμος στην Κρήτη κατά το Ορθόδοξο Πάσχα, ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε τα Χανιά και την Ελούντα ως τους πιο πιθανούς προορισμούς.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την σεζόν στην Ελούντα

«Έχουν αρχίσει να έρχονται τουρίστες από τις αρχές του μήνα, με την πληρότητα στα καταλύματα να είναι στο 30%, ενώ οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανοίξουν» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λασιθίου.

Αναφορικά με την περίοδο του Πάσχα, ο κ. Πεδιαδίτης τόνισε ότι «θα έχουμε μια αύξηση της τάξης του 60%».

Zuper Service

Η Ελούντα, σύμφωνα με τον Γιώργο Πεδιαδίτη, πλήττεται λίγο από την ρωσική εισβολή. «Οι αγορές που ενισχύουν την Ελούντα είναι η Γερμανία, Γαλλία και το Ισραήλ, που καλύπτουν λίγο το  «κενό» της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς» διευκρίνισε και έκλεισε λέγοντας πως «Με τις ανατιμήσεις είμαστε σε δύσκολη θέση, αλλά ευελπιστούμε όλα να πάνε καλά».

«Καλύτερα από πέρυσι»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ακόμη εφικτός ένας απολογισμός των τουριστών που κατέφτασαν το Πάσχα των Καθολικών, ούτε και αυτές τις μέρες του Ορθόδοξου Πάσχα, καθώς κάτι τέτοιο θα γίνει τέλη Απρίλη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου από την Ουκρανία στον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, η εικόνα του τουρισμού στην Κρήτη θα είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι.

«Εμείς αρχίσαμε τέλος Μαρτίου. Μέχρι τώρα έχει ανοίξει περίπου το 30% των καταλυμάτων. Περιμένουμε μέχρι τέλος Απριλίου να ανοίξουν και τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε μια αποτίμηση. Πάντα εμείς το κάνουμε αυτό στο τέλος του μήνα. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε 200.000 επισκέπτες σε επίπεδο Κρήτης με τσάρτερ από το εξωτερικό – ανάλογα με τις αφίξεις που έχουμε τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θεωρητικά, αν όλα πάνε καλά γεωπολιτικά και χωρίς μεταλλάξεις, θα είναι καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, «υπάρχουν πρώτα από όλα στην ψυχολογία του κόσμου. Επίσης το είδαμε όταν άρχισε ο πόλεμος στην ανάσχεση των κρατήσεων. Παράλληλα, υπάρχουν επιπτώσεις με αυξήσεις στις τιμές στα καύσιμα, ενώ αυτές τις επιπτώσεις θα τις διαπιστώσουμε όταν θα κάνουμε τον απολογισμό στο τέλος της σεζόν. Εμείς οι τουριστικοί πράκτορες και οι ξενοδόχοι, επειδή έχουμε υπογράψει συμβόλαια, είμαστε υποχρεωμένοι να αφομοιώσουμε αυτές τις αυξήσεις. Ναι μεν θα έχουμε μεγαλύτερο τζίρο από πέρυσι, αλλά τα κέρδη θα είναι μειωμένα γιατί έχουμε αφομοιώσει αυτές τις αυξήσεις».

Δυτική Κρήτη: Μικρές πληρότητες στα ξενοδοχεία

Μετά από δύο χρόνια περιορισμών και, παρά το ότι όλοι περίμεναν αυξημένες σχετικά πληρότητες για την πασχαλινή περίοδο, αυτό τελικά δεν αποτυπώνεται στις ξενοδοχειακές μονάδες της δυτικής Κρήτης.

Σε Ρέθυμνο και Χανιά οι αλλοδαποί επισκέπτες είναι περιορισμένοι, ενώ αναμένονται πολλοί Έλληνες για την Πασχαλιά, η πλειοψηφία των οποίων όμως θα φιλοξενηθεί σε συγγενικά και φιλικά σπίτια και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε καταλύματα Airbnb. Όσο για τα ξενοδοχεία, ούτε λόγος.

Η περίοδος του Πάσχα, αλλά και ο Μάιος φαίνεται να ευνοούν τα καταλύματα Αirbnb, οι πληρότητες των οποίων φέτος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» τους ξενοδόχους της δυτικής Κρήτης, που άνοιξαν τις μονάδες τους γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα «μπουν μέσα».

Στο Ρέθυμνο για τον Απρίλιο οι πληρότητες δεν αγγίζουν ούτε καν το 50%, ενώ στα Χανιά κυμαίνονται μεταξύ 50% και 60%.

Το «μαύρο» δίμηνο Απριλίου-Μαΐου φαίνεται να διαδέχεται ο σαφώς βελτιωμένος Ιούνιος, ο οποίος δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες στους ξενοδόχους, οι οποίοι πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα σεζόν έχουν ήδη «λυγίσει» από το βάρος της ακρίβειας, αλλά και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button