Citron
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πώς κινούνται οι ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στον τουρισμό

GMG

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η Μεσόγειος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην τουριστική ανάκαμψη σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις χώρες της να πλησιάζουν τις επιδόσεις τους στον τουρισμό στα προ πανδημίας επίπεδα.

Προφανώς και δεν είναι μόνο η χώρα μας η οποία επανέρχεται με γοργό ρυθμό στα επίπεδα ρεκόρ του τουρισμού που καταγράφηκαν το 2019, αλλά και οι υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες. Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία και Κύπρος βλέπουν τα νούμερα του τουρισμού να επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα έσοδα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το 2019.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

Η μεγάλη «δεξαμενή τουρισμού» της Ευρώπης «γεμίζει» τις χώρες από τουρίστες, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών, που υπολογίζονταν σε αρκετά εκατομμύρια. Οι Ρώσοι όπως φαίνεται ταξιδεύουν προς την Τουρκία για τις διακοπές τους, όμως οι Ουκρανοί τουρίστες, όπως είναι λογικό, είναι άφαντοι.

Η τουριστική κίνηση στην Ισπανία

Ικανοποίηση επικρατεί στην Ισπανία, που τον Απρίλιο κατάφερε να ανακτήσει το 85% των διεθνών επισκεπτών της και τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι κοντά στα προπανδημικά επίπεδα. Στα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία είναι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά τουρίστα που υπερβαίνει αυτή του 2019, ακόμη και μετά την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, τον Απρίλιο, η Ισπανία υποδέχτηκε 6,1 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες που ξόδεψαν συνολικά 6,9 δισ. ευρώ.

Mechanical Solutions

Οι Ισπανοί αξιωματούχοι του τουρισμού, σε δηλώσεις τους εκφράζουν την ικανοποίηση τους τονίζοντας ότι όχι μόνο οι τουρίστες μένουν περισσότερο στη χώρα, αλλά ξοδεύουν περισσότερα στο ταξίδι τους, «γεγονός που δείχνει ότι κινούμαστε προς ένα ποιοτικότερο και πιο κερδοφόρο τουριστικό μοντέλο».

Η Reyes Maroto υπουργός Εμπορίου & Τουρισμού της Ισπανίας τονίζει ότι «Παρά την αβεβαιότητα του πολέμου και τις συνέπειές του, η Ισπανία είναι μεταξύ των προτιμώμενων διεθνών προορισμών για ταξίδια και οι προβλέψεις μας για την καλοκαιρινή περίοδο δείχνουν ότι θα ανακτήσουμε τα προ πανδημίας επίπεδα».

Zuper Service

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου, οι 6.102.142 τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Απρίλιο έμειναν στη χώρα κατά μέσο όρο 7,3 ημέρες, σχεδόν μία ημέρα περισσότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν ο μέσος όρος παραμονής ήταν 6,4 ημέρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση δαπάνη ανά τουρίστα να αυξηθεί κατά 15%, από 987 ευρώ σε 1.131 ευρώ. Δύο στους δέκα ξένους τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ισπανία τον Απρίλιο προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια αγορά που παρουσιάζει αύξηση κατά 85% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019 και μεταφράζεται σε 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες. Ακολουθούν, ως κύριες αγορές, η Γερμανία, με 989.807 τουρίστες, (αύξηση 92%) και η Γαλλία, με 826.193 τουρίστες (αύξηση 81%). Αγορές όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Ελβετία καταγράφουν ήδη αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η τουριστική κίνηση στην Τουρκία

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που θα επισκεφτούν την Τουρκία μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ανέλθει σε 19 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι. Όπως ο ίδιος είπε, τα δεδομένα για τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους και οι κρατήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικά και ο στόχος για το 2022 είναι αύξηση τουλάχιστον κατά 40%.

Η Τουρκία εκτελεί γιγάντια καμπάνια προβολής της χώρας, σε τουλάχιστον 200 χώρες, με τις 43 να έχει πλάνο διαφήμισης, ενώ έχει ήδη φιλοξενήσει περισσότερα από 3.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, τουριστικών πρακτόρων, κ.α. από όλο τον κόσμο.

Στόχος της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, είναι να δεχθεί 42 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, δημιουργώντας έσοδα της τάξεως των 35 δισ. δολαρίων. Από τις αρχές του 2022 μέχρι και το τέλος Απριλίου, τη χώρα έχουν επισκεφτεί πάνω από 7,5 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες. Μόνο τον Απρίλιο οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν τα 2,6 εκατομμύρια.

Το 2021, τη χώρα επισκέφτηκαν περίπου 24,7 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες, από 12,7 εκατομμύρια το 2020. Το 2019, περισσότεροι από 45 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες έκαναν διακοπές στην Τουρκία.

Γεγονός είναι πάντως ότι στις αρχές του έτους, η Τουρκία ανέμενε νέο ιστορικό ρεκόρ για τον τουρισμό της, όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες καθώς η Τουρκία είναι ένας σημαντικός προορισμός διακοπών για Ρώσους και Ουκρανούς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην περιοχή της Αλικαρνασσού, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με το 2019, αλλά ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών μειώθηκε περισσότερο από 95%.

Η τουριστική κίνηση στην Πορτογαλία

Μεγάλη ικανοποίηση και στην Πορτογαλία, αφού η τουριστική δραστηριότητα τον Απρίλιο ήταν πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ οι ενδείξεις για το υπόλοιπο της σεζόν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών τον περασμένο Απρίλιο έφτασαν στα μεγαλύτερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο τομέας τουριστικών καταλυμάτων κατέγραψε 2,4 εκατομμύρια επισκέπτες και 6 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Απρίλιο του 2022. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, σημειώθηκαν αυξήσεις 1,6% και 1,1%, αντίστοιχα. Είναι η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφεται ανάπτυξη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την πανδημία.

Το πρώτο τετράμηνο του 2022, οι διανυκτερεύσεις εγχώριων και ξένων επισκεπτών μειώθηκαν κατά 11,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Η τουριστική κίνηση στην Κύπρο

Αισιοδοξία επικρατεί και στην Κύπρο για την πορεία του τουρισμού, παρά τις δυσκολίες του προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία αφού επηρέασε δύο εξαιρετικά σημαντικές αγορές για την Κύπρο, αυτή της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου στον Alpha Κύπρου, «Το πρώτο τετράμηνο του 2022 δείχνει ότι είμαστε ήδη στο 80% των αφίξεων του 2019 παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν τα αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισης της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και ο πόλεμος».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος λέγοντας ότι σε ότι αφορά τα έσοδα σε σχέση με το 2019, βρίσκονται στο 85%. «Είμαστε σε καλό δρόμο πλέον για να πετύχουμε το στόχο που θέσαμε για φέτος ο οποίος δεν είναι άλλος από το να ξεπεράσουμε τα δύο εκατομμύρια αφίξεις που είχαμε πέρσι. Το πρώτο τετράμηνο είμαστε σχεδόν στις 550 χιλιάδες ενώ την ίδια περίοδο πέρσι ήμασταν στις 50 χιλιάδες άρα ήδη μέχρι τέλος Απριλίου καταγράφουμε μισό εκατομμύριο αφίξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», ανέφερε ο κ. Περδίος.

Όπως επισήμανε ακόμη πως οι προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών από άλλες αγορές αποδίδουν, καθώς φέτος αναμένεται να επισκεφτούν την Κύπρο περισσότεροι Γερμανοί, Ελβετοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Βίκη Βαμιεδάκη

Σχετικά άρθρα

Back to top button