Κυριακή, 16 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠώς διαμορφώνεται η πορεία της τουριστικής σεζόν μέχρι τώρα

Πώς διαμορφώνεται η πορεία της τουριστικής σεζόν μέχρι τώρα

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Σήμερα, η πρώτη μέρα της μερικής άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών στις βασικές πύλες εισόδου της χώρας, για τους επισκέπτες από 30 χώρες που έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Η χώρα επιδημιολογικά βρίσκεται ίσως σε ένα από τα χειρότερα της σημεία. Εφτασε τα 4000 κρούσματα ημερησίως, 800 διασωληνωμένοι και σχεδόν 100 νεκροί σχεδόν κάθε μέρα. Την περυσινή χρονιά ο τουρισμός ξεκίνησε τον Ιούλιο παρόλο που τα κρούσματα αυξάνονταν με σταθερούς ρυθμούς.

mechanical adv 2021

Έναρξη και διάρκεια της φετινής σεζόν

apostolakis adv 2

Βέβαια, η «επίσημη» έναρξη του τουρισμού είναι η 14η Μαΐου, τουλάχιστον «στα χαρτιά». Υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας τόσο ως προς την εξέλιξη του ιού στην χώρα, αλλά και με την καθυστέρηση των εμβολιασμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ουσιαστικές κρατήσεις δεν υπάρχουν. Σίγουρα όχι για τον Μάιο, ενώ από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε η ροή κρατήσεων για τον Ιούνιο είναι πολύ μικρή. Ισως και η φετινή σεζόν, όπως όλα δείχνουν, δεν θα ξεπεράσει στην πραγματικότητα τους 3-4 μήνες, ανάλογα την περιοχή.

Έναρξη της εστίασης

Πρόσφατα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε ότι θα μπορούσε να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να έχει ανοίξει η εστίαση. Είναι όμως αυτό μια ρεαλιστική προοπτική; Όσοι έχουμε ζήσει έστω και μισή τουριστική σεζόν, κατανοούμε ότι επειδή δεν είμαστε ούτε Κατάρ, ούτε Αίγυπτος, η εστίαση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τουρισμό. Πρακτικά δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός, ακόμα και ο πιο ακριβός, χωρίς την συνδρομή των εποχικών εστιατορίων, των καφέ, των μπαρ κλπ. Με 4000 κρούσματα ημερησίως όμως, το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να απομακρύνεται, προφανώς μετά το Πάσχα, αλλά πόσο μετά το Πάσχα θα το δείξει η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων που αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει αισιόδοξη, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε μια πιθανή αυξητική τάση λόγω των συναθροίσεων των γιορτινών ημερών.

Εργασιακή ανασφάλεια

Άμεσα ενδιαφερόμενοι για τις εξελίξεις, δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στον τομέα. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση από τον Νοέμβριο του 2019 έχουν δουλέψει 4 μήνες, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν δουλέψει καθόλου και προφανώς αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχουν ειδοποιηθεί ούτε για το πότε θα εργαστούν ούτε και για το εάν θα εργαστούν φέτος. Η ανασφάλεια λοιπόν μεγαλώνει και αυτό τους κάνει πιο δεκτικούς σε υποχωρήσεις ως προς τα εργασιακά τους και τα μισθολογικά τους δικαιώματα, πράγμα που φυσικά είδαμε να συμβαίνει από πέρυσι. Οι συνδικαλιστικοί τους φορείς προσπαθούν να διασώσουν ότι είναι εφικτό, ωστόσο όλοι κατανοούμε ότι ένας εργαζόμενος μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο είναι «εύκολος στόχος» για τους επιχειρηματίες που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

zygos gif 2020b
wind one adv
bbq stories2020
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble