Τετάρτη, 16 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠιστοποιητικό εμβολιασμού | Πώς εκδίδεται και πού χρησιμοποιείται

Πιστοποιητικό εμβολιασμού | Πώς εκδίδεται και πού χρησιμοποιείται

Δύο τρόποι για την έκδοσή του - Διευκρινίσεις για την χρήση του

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το διαβατήριο προς την ελευθερία, καθώς δίνει τη δυνατότητα για μετακινήσεις, ταξίδια, ψυχαγωγία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το πιστοποιητικό είναι, να έχει πραγματοποιήσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ή να έχουν κάνει το μονοδοσικό της J&J, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά από δραστηριότητες, μόνο εάν έχουν περάσει 14 μέρες από τη λήψη της τελευταίας δόσης του εμβολίου.

Tο πιστοποιητικό εμβολιασμού σύμφωνα με τις οδηγίες της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μπορεί να εκδοθεί από την επόμενη ημέρα εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις εμβολίου. Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια ξεκινά 14 ημέρες από τη ημέρας λήψης της δεύτερης δόσης (ή της μοναδικής δόσης του Johnson).

Πώς εκδίδεται

mechanical adv 2021

1. Έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσω ΚΕΠ:

apostolakis adv 2

Ο πρώτος τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι μέσω ΚΕΠ. Συγκεκριμένα, για την έκδοση του εγγράφου είναι απαραίτητα τόσο ο ΑΜΚΑ όσο και η αστυνομική ταυτότητα και, μάλιστα, μπορεί να γίνει ακόμα και την αμέσως επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

2. Έκδοση μέσω του emvolio.gov.gr:

Ο δεύτερος τρόπο έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι ψηφιακός και μπορεί να γίνει μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Όσοι πολίτες επιλέξουν αυτόν τον τρόπο, πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους και τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISNET και ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη.

Σε περίπτωση που η πλατφόρμα δεν αναγνωρίζει τον ΑΜΚΑ σας, τότε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα gov.gr στη διαδρομή «Αρχική / Πολίτης και καθημερινότητα / Ενημέρωση και επικαιροποίηση στοιχείων πολίτη / Εύρεση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)» και κάντε αναζήτηση του ΑΜΚΑ σας.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι ταυτοποιούνται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISNET και τον ΑΜΚΑ τους και εκδίδουν αυτόματα τη βεβαίωση, η οποία περιλαμβάνει τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε, καθώς και τις ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργήθηκαν οι εμβολιασμοί.

Πού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

  • Το πιστοποιητικό  εμβολιασμού θα έχει ισχύ σε όλα τα ταξίδια με πλοία και αεροπλάνα εντός της χώρας.
  • Όσοι πολίτες το έχουν στην κατοχή τους, ουσιαστικά, απαλλάσσονται από τη διαδικασία της διενέργειας self ή rapid τεστ.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «διαβατήριο» για μια σειρά δραστηριοτήτων, 14 ημέρες μετά από την αναγραφόμενη ημερομηνία του τελευταίου εμβολιασμού.
  • Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και όλο και περισσότεροι πολίτες ολοκληρώνουν τη διαδικασία εμβολιασμού τους, τόσο θα αυξάνονται και οι χρήσεις του πιστοποιητικού και θα περιλαμβάνουν ελεύθερη είσοδο σε θέατρα, συναυλίες, θεάματα κ.ά.
  • Από την 1η Ιουνίου, μάλιστα, θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ως «πράσινο διαβατήριο», δηλαδή ως επίσημο έγγραφο που θα έχει ενιαία ισχύ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
zygos gif 2020b