ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Nτόμινο ακυρώσεων σε τουριστικούς προορισμούς λόγω προσφυγικού

Άμεσους κινδύνους για την εθνική οικονομία επιφυλάσσουν οι πιέσεις που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και πτήσεων για την προσεχή σεζόν, αλλά και περικοπή δρομολογίων από εταιρείες κρουαζιέρας, αποτελούν τις πρώτες απτές επιπτώσεις σε νησιωτικούς προορισμούς που δέχονται υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε μείωση τιμών και προσφορών προκειμένου να τονώσουν την τουριστική ζήτηση.

Παρά ταύτα επισημαίνουν τον κίνδυνο ότι, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα έσοδα των τοπικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία αλλά και στην απασχόληση.

Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης συμπεριέλαβε το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ως έναν από τους αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν την προσεχή σεζόν. Oπως σημείωσε, η αλληλεγγύη που δείχνει η πλειονότητα των κατοίκων των νησιών είναι μοναδική και σίγουρα βοηθάει πολύ την ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Oμως επισήμανε ότι δεν φτάνει αυτό. Η Πολιτεία, προσθέτει, πρέπει άμεσα να βρει λύσεις πραγματικές και εφαρμόσιμες. Συγκεκριμένα, πρέπει να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και των τουριστικών προορισμών ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων. Hδη, συνέχισε, οι προορισμοί του ανατολικού Αιγαίου δέχονται πιέσεις, οι κρατήσεις λαμβάνουν τη μορφή τελευταίας στιγμής και οι προσπάθειες όλου του τουριστικού κόσμου έχουν ενταθεί προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές αυτές.

Να σημειωθεί ότι κατά το 2015 ο τουρισμός είχε συμβολή έως 25% στο ΑΕΠ. Οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 14,2 δισ. ευρώ από τα 24,6 εκατ. ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα. Ο τουριστικός τομέας αύξησε πέρυσι κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών. Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close