ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέος νόμος στην Αγγλία για την ολοκληρωτική προστασία των τουριστώνΤελευταία ενημέρωση:

Ένα νομοσχέδιο για την παροχή μεγαλύτερης προστασίας στους Άγγλους τουρίστες σε περίπτωση που μια ταξιδιωτική εταιρεία κλείσει, έχει συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι από το επόμενο έτος, οι παραθεριστές που κάνουν κρατήσεις για ταξίδια online θα έχουν νέα προστασία, ώστε να μην παραμείνουν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό ή να χάσουν χρήματα.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα ευθυγραμμίσει την προστασία ATOL, με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τα οργανωμένα ταξίδια, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2018.

Η πρωθυπουργός Theresa May δήλωσε: «Η τεχνολογία έχει μετατρέψει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν κρατήσεις για διακοπές και αυτό το νομοσχέδιο θα σημαίνει ότι το ATOL θα μπορεί να παρέχει προστασία τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Είτε κάνετε μία οικονομική κράτηση για διακοπές μέσω διαδικτύου, είτε κάποια πιο ακριβή, δεν θα υπάρχει διαφορά στο να γνωρίζετε ότι δεν θα μείνετε αποκλεισμένοι ή χωρίς χρήματα, αν κάτι πάει στραβά».

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και η εφαρμογή αναμένεται να είναι πολύπλοκη.

Η κυβέρνηση προτείνει ότι οι διακοπές θα προστατεύονται όταν οι καταναλωτές θα κλείσουν μια πτήση και στη συνέχεια θα κατευθύνονται από την αεροπορική εταιρεία σε μια άλλη ξεχωριστή εταιρεία για να κάνουν κράτηση διαμονής εντός 24 ωρών. Εάν περάσει το 24ωρο περιθώριο, οι διακοπές δεν θα θεωρούνται πακέτο και συνεπώς η προστασία δεν θα απαιτείται από το νόμο. Το ίδιο ισχύει και για έναν πελάτη που κάνει ξεχωριστά τμηματικές κρατήσεις.

«Πολλές από τις λεπτομέρειες δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το νομοσχέδιο, καθώς θα αντιμετωπιστούν μέσω της δευτερογενούς νομοθεσίας, γι ‘αυτό και ο ABTA παροτρύνει την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ABTA και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει περαιτέρω αλλαγές στο σύστημα ATOL και στους κανονισμούς για τα οργανωμένα ταξίδια, σύντομα. Αναμένουμε την πρώτη διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι και θα ακολουθήσουν τα σχέδια κανονισμών μαζί με περαιτέρω διαβουλεύσεις το φθινόπωρο».

Η κυβέρνηση, δίνοντας το νομοσχέδιο σε δεύτερη ανάγνωση στο Κοινοβούλιο χθες, ανέφερε την Έκθεση ABTA Holiday Abstracts 2016, η οποία διαπίστωσε ότι πάνω από το 75% των Βρετανών καταναλωτών πραγματοποίησαν online κρατήσεις για τις διακοπές τους.

Ο υπουργός Μεταφορών John Hayes δήλωσε: «Αυτή η αλλαγή θα κάνει τον νόμο κατάλληλο για τη σύγχρονη εποχή – και θα είναι σε θέση να προσαρμοστεί καλύτερα σε κάθε μελλοντική πρόοδο στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κλείσουν τις διακοπές τους».

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close