ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέο πακέτο στήριξης για τα ξενοδοχείαΤην κάλυψη μέρους των δαπανών που πραγματοποίησαν όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτούργησαν το 2020 προβλέπει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο στήριξης ενός από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο εργαλείο, αμιγώς προσανατολισμένο στον τουρισμό, για την ενίσχυση των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, έτσι ώστε τα καταλύματα να καταφέρουν να επιβιώσουν και, στην πορεία προς την επιστροφή στη νέα κανονικότητα που δημιουργείται με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, να αναπληρώσουν ένα κομμάτι των απωλειών που κατέγραψαν τους τελευταίους μήνες.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τι προβλέπει

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το νέο πρόγραμμα, που θα ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο, μετά και τον 6ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα αφορά κυρίως τα ξενοδοχεία που… ρίσκαραν και λειτούργησαν το προηγούμενο έτος και θα προβλέπει την επιδότηση δαπανών του 2020. Στις δαπάνες που θα επιδοτηθούν περιλαμβάνονται το μισθολογικό κόστος, τα χρεολύσια και οι πληρωμές προς τους προμηθευτές, ενώ -κατά πάσα πιθανότητα- θα ενταχθούν και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών).

swell adv 2021

Από το νέο εμπροσθοβαρές μέτρο θα επωφεληθούν οι επιχειρήσεις που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού, με κριτήριο τις απώλειες που έχουν υποστεί, αλλά και τον όγκο των δαπανών που πραγματοποίησαν για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεών τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν καλυφθεί από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις, όπως -για παράδειγμα- από ποσά που έχουν λάβει από τους έξι κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να ξεπερνά και το 70%, φτάνοντας ακόμη και το 90%, ανάλογα με τα κριτήρια που θα πληροί κάθε επιχείρηση. Στο νέο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν τα ξενοδοχεία που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30%, ενώ κάθε περίπτωση θα εξετάζεται εξατομικευμένα, με βάση τις ανάγκες ρευστότητας κάθε επιχείρησης, και δεν θα υπάρχει οριζόντια προσέγγιση.

Με το νέο εργαλείο θα μπορέσουν να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν καλύψει το όριο στήριξης των 800 εκατ. ευρώ, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, με το πλαφόν της οικονομικής ενίσχυσης να ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο για την ώρα το ύψος του τελικού ποσού.

Πάντως, στο πλαφόν των 3 εκατ. ευρώ -αν τελικά ισχύσει- θα περιλαμβάνονται όλα τα ποσά που έχει αντλήσει μια επιχείρηση από τα διαφορετικά προγράμματα στήριξης που έχουν ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο ανακούφισης από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το μεγάλο στοίχημα αφορά την αποζημίωση εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά παράλληλα διαθέτουν το υπόβαθρο και τις δυνατότητες να ανακάμψουν και να επανέλθουν στην κερδοφορία την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε εδώ και εδώ το δημοσίευμα της Realnews


Σχετικά άρθρα

Back to top button