Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Κρητικό Πάσχα που μαγεύει τους τουρίστες

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η θρησκευτική κατάνυξη, το έντονο συναίσθημα που κυριαρχεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις των πιστών τη Μεγάλη Εβδομάδα, η δραματοποίηση του Θείου Πάθους, αλλά και η λάμψη της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, που συνοδεύεται από τη θρυλική φιλοξενία των Κρητικών και τις λιχουδιές στις οποίες οι αισθήσεις δύσκολα μπορούν να αντισταθούν, αποτελούν εμπειρίες μοναδικές για τους ξένους επισκέπτες στον τόπο μας.

Σε τέτοιο βαθμό που οι τουρίστες, είτε είναι θρησκευόμενοι είτε όχι, δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη, είτε αυτή περιλαμβάνει επισκέψεις σε εκκλησίες και μοναστήρια, ειδικά τις μέρες που κορυφώνεται η κατάνυξη, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, με τη δεδομένη παρακολούθηση των κατανυκτικών θρησκευτικών δρωμένων, είτε τη συμμετοχή σε έθιμα που χαρακτηρίζουν πολλές από τις τουριστικές περιοχές ή τις γειτονικές τους, είτε φυσικά και την απαραίτητη γευσιγνωστική νότα στο πασχαλινό τραπέζι.

“ΧΡΥΣΟΣ

Αν μάλιστα μιλάμε για τουρίστες που έχουν ούτως ή άλλως έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα, ορθόδοξους Ρώσους ή από τα βαλκανικά κράτη και καθολικούς ειδικά από το μεσογειακό Νότο, τότε η βίωση του κρητικού Πάσχα γίνεται ακόμα πιο έντονη και συναρπαστική ως εμπειρία, κατακτώντας μια περίοπτη θέση στις αναμνήσεις και βεβαίως στο φωτογραφικό ή κινηματογραφικό άλμπουμ που απαθανατίζει τις πασχαλινές διακοπές των τουριστών.

Μαθαίνοντας την εμπειρία

“IN_AND_OUT

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες που επιλέγουν τις ημέρες του Πάσχα για τις διακοπές τους στην Κρήτη είναι φυσικά υποψιασμένοι έχοντας πραγματοποιήσει τη σχετική διαδικτυακή τους… “βόλτα”, όπως κάνουν πλέον όλοι οι τουρίστες πριν επιλέξουν προορισμό, ενώ γνωρίζουν αρκετά καλά τα βασικά από τα έθιμα της Ελλάδας, ειδικά την περιφορά του Επιταφίου – που για τους Βορειοευρωπαίους αποτελεί μια μοναδική εμπειρία – όπως βεβαίως και την Ανάσταση.

Εκτός αυτού, από στόμα σε στόμα έχουν μάθει, ακούσει και δει από φίλους τους που έχουν βρεθεί στον τόπο μας τις εμπειρίες τους από το κρητικό Πάσχα και έτσι έρχονται “μυημένοι” για αυτό που θα συναντήσουν. Μια εμπειρία που τους ξενίζει, καθώς για τους περισσότερους Ευρωπαίους του Βορρά ο εορτασμός του Πάσχα δε συγκρίνεται σε καμιά απολύτως περίπτωση με την εμπειρία που βιώνουν στον τόπο τους τη Μεγάλη Εβδομάδα, με δεδομένο ότι για εκείνους πιο έντονος είναι ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και πολύ λιγότερο το Πάσχα.

Mechanical Solutions

Ενημέρωση

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των ξενοδόχων στη συμμετοχή των τουριστών στις κρητικές πασχαλινές εκδηλώσεις, καθώς κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να ενημερώνουν τους επισκέπτες μας για όλα εκείνα που πρέπει να ζήσουν και να τους δίνουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε όλα τα δρώμενα και βεβαίως στην απόλαυση ενός λουκούλλειου πασχαλινού τραπεζιού, όπως αυτό που στρώνουν οι κρητικές οικογένειες. Σε όλα τα ξενοδοχεία λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να υπάρχουν στα δωμάτια, και φυσικά στις ηλεκτρονικές σελίδες των μονάδων, το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στους κοντινούς ναούς και των εκδηλώσεων στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα ξενοδοχεία, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να καταρτίσουν έγκαιρα το πρόγραμμά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, άλλωστε, τα ξενοδοχεία ενημερώνουν και μέσω newsletter στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους φιλοξενούμενούς τους για τα προγράμματα των εκδηλώσεων και των Ιερών Ακολουθιών.

Zuper Service

Στις εκκλησίες

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον ειδικά για τις περιοχές όπου η περιφορά του Επιταφίου γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Νικόλαο, ενώ αντίστοιχα δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη τη βραδιά της Ανάστασης, ζώντας τη μοναδική ατμόσφαιρα στις εκκλησίες, με τη λάμψη και την κατάνυξη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης και της Αγάπης. Οι περισσότεροι, βέβαια, επιλέγουν εκκλησίες που βρίσκονται κοντά στα ξενοδοχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προγραμματίζουν και πιο μακρινές εξορμήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιπτώσεις που τα ξενοδοχεία βρίσκονται μακριά από εκκλησίες, οι μονάδες λαμβάνουν ειδική μέριμνα με λεωφορεία ώστε να μεταφέρουν τους φιλοξενούμενούς τους στους χώρους λατρείας και στα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις.

Δεν θέλουν τα βαρελότα

Οι τουρίστες ψάχνουν το αυθεντικό, αυτό που τους ενοχλεί και τους χαλάει τη μαγευτική εικόνα είναι τα βαρελότα, τα οποία και φοβούνται. Άλλωστε δεν είναι οι μόνοι, αφού για πολλούς από εμάς το απαράδεκτο αυτό έθιμο δεν είναι απλά επικίνδυνο, αλλά και ενοχλητικό. Για τους πασχαλινούς επισκέπτες στον τόπο μας η περιφορά του Επιταφίου, είτε με το λιτό κατανυκτικό τρόπο των περισσότερων εκκλησιών με τα κεριά μέσα στη νύχτα και τις ψαλμωδίες, είτε με τον πιο εντυπωσιακό με τις φιλαρμονικές στις μεγάλες πόλεις, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, που τη μετατρέπουν με τις αναμνήσεις τους ως την καλύτερη διαφήμιση για το Πάσχα στο νησί μας.

Οβελίας αλλά χωρίς… κεφαλάκι

Οι τουρίστες λατρεύουν το κάψιμο του Ιούδα, που μοιάζει στα μάτια τους ξεχωριστή εμπειρία, ενώ το μόνο που αποφεύγουν είναι το τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης, καθώς είναι εντελώς ξένο προς τις συνήθειές τους. Για τους Ευρωπαίους τουρίστες μας, το να καθίσουν στο τραπέζι τόσο αργά τη νύχτα τρώγοντας τόσο βαριά φαγητά φαντάζει εντελώς εξωπραγματικό. Έτσι, κρατούν την όρεξή τους για το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα με τον οβελία. Αρκεί να μην υπάρχει πάνω στη σούβλα το κεφαλάκι του αρνιού, που τόσο για την αισθητική των ξένων, όσο και γιατί νιώθουν απέχθεια, όχι απλά δε δοκιμάσουν, αλλά δε θέλουν και να βλέπουν κάτι τέτοιο.

Η παράδοση είναι μαγνήτης για τους επισκέπτες μας, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με το μοναδικό τρόπο με τον οποίο γιορτάζουμε το Πάσχα. Έτσι, όλα τα ξενοδοχεία στήνουν το δικό τους οβελία την Κυριακή του Πάσχα, με όλα τα εδέσματα που περιλαμβάνονται στο παραδοσιακό κρητικό τραπέζι. Άλλωστε, το πασχαλινό σκηνικό στήνεται από τα δωμάτια των επισκεπτών, όπου τοποθετούνται λαμπάδες, αβγά και τσουρέκια.

Σημαντική θέση στις αναμνήσεις των τουριστών από το κρητικό Πάσχα έχει φυσικά και η μοναδικής ομορφιάς ανοιξιάτικη φύση, που μαγεύει με τη μεγαλοπρέπειά της και την εντυπωσιακή χρωματική παλέτα της, τα αρώματα που προκαλούν τις αισθήσεις σε συνδυασμό με τα τοπία που “καθυποτάσσουν” τους επισκέπτες μας.

Έντονο είναι, πάντως, το ενδιαφέρον από τους Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι συνδυάζουν τις λίγες ημέρες ανάπαυλας με ξεκούραση και διαφορετικές εμπειρίες σαν εκείνες που προσφέρει το Πάσχα στην Κρήτη.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός – με εξαίρεση την περίοδο που το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν χρονικά – ότι οι περισσότεροι από τους ξένους απολαμβάνουν την εμπειρία να ζουν δύο φορές το Πάσχα, μία στον τόπο τους και μία στην Κρήτη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button