ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Χάθηκε ο μισός τουρισμός τον Αύγουστο

Με ποσοστά κάτω του 50%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι, ολοκληρώνεται η θερινή τουριστική σεζόν, όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε στο ekriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, βάσει των οποίων τον μήνα Ιούλιο αφίχθησαν αεροπορικώς 290 χιλιάδες τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% του περυσινού. Τον Αύγουστο, που παραδοσιακά αποτελεί τον μήνα αιχμής της τουριστικής κίνησης, οι αφίξεις θα αγγίξουν τις 450 χιλιάδες που αντιστοιχεί στο 50% της περυσινής κίνησης, ενώ το ποσοστό τον Σεπτέμβρη αναμένεται να κυμανθεί στο 40% και τον Οκτώβρη στο 20 με 25 % συγκριτικά με τους ίδιους μήνες το 2019.

caffeine adv2020b

Ειδικότερα, για τις τουριστικές ροές που καταφθάνουν στο Ηράκλειο και τον Κρατικό Αερολιμένα “Νίκος Καζαντζάκης”, από την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου προκύπτει το στοιχείο των 9 με 10 χιλιάδων αφίξεων σε ημερήσια βάση, ποσό που ανεβαίνει περαιτέρω και φθάνει τις 14 χιλιάδες το σαββατοκύριακο. Αυτό όσον αφορά τον Αύγουστο, διότι τον Ιούλιο η κίνηση ήταν χαμηλότερη, με 5 με 6 χιλιάδες τουριστών να φθάνουν στο αεροδρόμιο καθημερινά.

Αναφορικά με τα νεότερα στους περιορισμούς που επιβάλλουν οι μεγάλες για την Ελλάδα και την Κρήτη τουριστικές αγορές, οι ξενοδόχοι τηρούν στάση αναμονής για την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας και για το ενδεχόμενο να επιβληθεί καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους εκτός συνόρων και από την Ελλάδα. Όπως είναι αναμενόμενο, ένα τέτοιο μέτρο θα αποθαρρύνει αρκετούς Βρετανούς από το επισκεφθούν τη χώρα μας.

neratzoulis neo

Πάντως, οι αγορές της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας παραμένουν οι κορυφαίες τουριστικές αγορές για την Κρήτη και σε αυτήν την τόσο ιδιάζουσα και πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας.

Τέλος, η εξέλιξη με τις τοπικές καραντίνες σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Πόρο και Χαλκιδική  δεν αξιολογείται από τους Κρήτες παράγοντες του τουρισμού ότι θα ευνοήσει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης- στρέφοντας μέρος των επισκεπτών αυτών των προορισμών σε εμάς, καθώς η επιβολή των περιοριστικών μέτρων εκεί χρεώνεται ως μια αρνητική εξέλιξη, συνολικά, για το τουριστικό brand name της Ελλάδος.

Back to top button