ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κινέζοι και Αμερικανοί είναι οι καλύτεροι τουρίστες για τα καταστήματα

Σε αγοραστικό προορισμό εξελίσσεται η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα, καθώς ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επωφελούνται των πολλών επιλογών και των χαμηλών τιμών –για τα δικά τους εισοδήματα– που προσφέρει η χώρα. Ιδιαίτερα δημοφιλής ως προς αυτό το χαρακτηριστικό είναι για τους επισκέπτες από τρίτες χώρες, καθώς μπορούν να επωφεληθούν της επιστροφής ΦΠΑ, να κάνουν δηλαδή αγορές tax free.

Σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως ως πάροχος επιστροφής φόρου, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 το σύνολο των συναλλαγών tax free στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η αξία των αγορών σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, 29%. Αύξηση παρατηρείται και στη μέση κατανάλωση, η οποία διαμορφώνεται στο 6%.

caffeine adv 2021

Κορυφαίοι αγοραστές παραμένουν οι Κινέζοι με 31% των συναλλαγών, ακολουθούν οι Αμερικανοί με 14% και οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ με 6%. Ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιούνται από Αιγυπτίους αυξήθηκε κατά 48%, από Ισραηλινούς κατά 37% και από Αμερικανούς κατά 36%.

Η αξία των αγορών που πραγματοποίησαν φέτος κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019 οι Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 54%, ενώ άνοδο σημείωσε ακόμη η αξία των αγορών που πραγματοποίησαν Αιγύπτιοι (κατά 50%), Ισραηλινοί (κατά 41%), Καναδοί (κατά 39%) και Κινέζοι (κατά 18%).

neratzoulis neo

Το 64% της αξίας των συναλλαγών tax free έγινε στην Αττική, ενώ ακολουθεί η Μύκονος με 14% και η Μακεδονία με 12%. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι Πελοπόννησος (68%), τα νησιά του Ιονίου (41%) και η Σαντορίνη (35%).

Το 52% των συναλλαγών tax free αφορά αγορές ειδών ένδυσης και γενικώς την κατηγορία μόδα, ενώ στη δεύτερη θέση με 23% κατατάσσονται οι αγορές κοσμημάτων και ρολογιών.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Μάνθος Δημόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Global Blue στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «για τη διατήρηση της ανάπτυξης της αγοράς Tax Free είναι αναγκαίος σήμερα ο εκσυγχρονισμός της χώρας με την απλοποίηση των διαδικασιών και την ψηφιοποίηση των τελωνείων. Ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων διαδικασιών θα καταστήσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς πιο αποτελεσματικούς. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ θα προσφέρει στη χώρα πολλαπλά οφέλη, όπως αυτοματοποίηση διαδικασιών, μείωση αναμονής στα τελωνεία, ασφάλεια, διαφάνεια, εξοικονόμηση πόρων, αύξηση συναλλαγών και βελτίωση της εθνικής μας εικόνας στο εξωτερικό».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button