ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιδρύεται η παγκόσμια ένωση τουρισμού για τον πολιτισμό και την κληρονομιάΤην ίδρυσή της ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Τουρισμού για τον Πολιτισμό και την Κληρονομιά (WTACH), με στόχο της την προστασία της τοπικής κουλτούρας και των χώρων ιστορίας και κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας του υπερτουρισμού.

Η νέα ένωση θα προωθήσει δεοντολογικές πρακτικές και τρόπους καλύτερης διαχείρισης σε σχέση με τον πολιτισμό και τους προορισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς που πλέον «λυγίζουν» μπροστά στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τουριστικών ροών.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η WTACH θα ενθαρρύνει επίσης την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών σε τοποθεσίες που βρίσκονται ακόμη σε φάση τουριστικής ανάπτυξης.

Η δημιουργία της ένωσης συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση του ΠΟΤ για το επίπεδο των διεθνών τουριστικών αφίξεων (1,4 δισ.) το 2018, που ξεπέρασε τις προβλέψεις κατά 2 έτη. Η παγκόσμια οικονομία, με ανάπτυξη 3,7% το 2018, οδήγησε σε αύξηση 6% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σύμφωνα με τον ΠΟΤ.

swell adv 2021

Η WTACH αποτελείται από 15 σπεσιαλίστες συμβούλους από διαφορετικούς χώρους που σχετίζονται με τον πολιτιστικό τουρισμό και την κληρονομιά, οι οποίοι θα συνεργασθούν με τους προορισμούς που χρειάζονται βοήθεια άμεσα ή θα χρειασθούν στο μέλλον πριν αντιμετωπίσουν προβλήματα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

H ιδέα για τη δημιουργία της Ένωσης ανήκει στον Chris Flynn, πρώην και επί 15 χρόνια διευθυντή του τμήματος Ειρηνικού της Ένωσης Ταξιδίων Ειρηνικού Ασίας.

Η θέση της ένωσης είναι ότι ο τουρισμός χρειάζεται να επιδείξει σεβασμό στις κοινωνίες και την πολιτιστική κληρονομιά τους, και να προσαρμοσθεί σε ένα πλαίσιο που θέτει στο επίκεντρο την τοπική κοινωνία.

Προβληματικό σημείο αποτελούν τα social media και τα κινητά τηλέφωνα με την κουλτούρα της σέλφι και του Instagram, καθώς η εικόνα των προορισμών που προβάλλεται από φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύει να καταστραφεί εάν δεν λαμβάνονται υπόψη οι πολιτιστικές αξίες της περιοχής.

Άλλο εμπόδιο αποτελεί η αυθεντικότητα που αναζητούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες, αφού έρευνα της Airbnb έδειξε ότι πάνω από το 80% των ταξιδιωτών γενιάς millennial (και το 93% των Κινέζων millennials) αναζητούν μοναδικές εμπειρίες και επιδιώκουν να νιώθουν σαν ντόπιοι στις διακοπές.

Έτσι μετατίθεται μεγάλο βάρος τους προορισμούς και τους τουρ οπερέιτορ ώστε να εντοπίσουν και να κεφαλαιοποιήσουν μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες στους προορισμούς.

Από τη σκοπιά της προσφοράς, η ένωση πιστεύει ότι οι προορισμοί δεν θα έπρεπε πλέον να στοχεύουν σε αριθμούς αφίξεων.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button