ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Νόμος θα εξαναγκάζει τους Ιάπωνες να πάνε διακοπές

Με έναν νέο νόμο, που θα κατατεθεί σύντομα στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε θα προσπαθήσει να περιορίσει τα αρνητικά αποτελέσματα της υπερκόπωσης εξαιτίας της πολλής δουλειάς των εργαζομένων, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 2013 το υπουργείο Εργασίας της Ιαπωνίας κάθε χρόνο πεθαίνουν 200 εργαζόμενοι από καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά ή αυτοκτονούν, εξαιτίας της πίεσης και της υπερκόπωσης στους χώρους εργασίας τους.

Σε αποκαλυπτικό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Japan Times» η πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ιαπωνία παίρνει λιγότερες από εννέα μέρες τον χρόνο άδεια για να πάει διακοπές, ενώ σύμφωνα με τον νόμο δικαιούται 18,5 ημέρες διακοπών.

caffeine adv2020b

Είναι τόσο συχνοί και συνηθισμένοι οι θάνατοι από υπερκόπωση στην Ιαπωνία που υπάρχει και η ειδική λέξη «Karoshi» για να αποδώσει το φαινόμενο!

Η «Japan Times» αναφέρει ότι ένας στους έξι εργαζόμενους δεν παίρνει καθόλου άδεια στη χώρα με προεξέχουσες τις γυναίκες, που φοβούνται τον «εξοστρακισμό» από τους άνδρες συναδέλφους τους, ενώ το 22% των Ιαπώνων εργάζεται παραπάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, όταν για τον ίδιο χρόνο το ποσοστό των Αμερικανών εργαζομένων είναι 16% και των Γερμανών και Γάλλων πολιτών αντιστοιχεί σε 11%.

neratzoulis neo

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε δεν είναι γνωστός για τα μεγάλα διαλείμματα από τα καθήκοντά του, αλλά σε ομιλία του στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, το περασμένο έτος, αναγνώρισε το πρόβλημα για ελαστικά ωράρια εργασίας που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην χώρα του.

Στόχος της κυβέρνησης Άμπε είναι με τον νέο νόμο που θα περάσει από το κοινοβούλιο όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν υποχρεωτικά τουλάχιστον πέντε ημέρες άδεια τον χρόνο για να πηγαίνουν διακοπές με τις οικογένειές τους.

Το πρόβλημα της υπερκόπωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ιαπωνία το κατέγραψε εύγλωττα ο 24χρονος Βρετανός Stuart Drinkwater, ο οποίος εργάζεται σε οικονομική εταιρεία στο Τόκιο, σε ένα βίντεο που κινηματογράφησε ο ίδιος τον εαυτό του να προσπαθεί να συμπιέσει τον χρόνο του ανάμεσα στις πολλές ώρες δουλειάς στο γραφείο και στις ανάγκες του για ύπνο, φαγητό και μπάνιο.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button