ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πανδημία έφερε νέα τάση για μοναχικές διακοπές

Μεγάλη τάση για μοναχικές διακοπές, η οποία ενισχύεται από την πανδημία, καταγράφει στην Ευρώπη έρευνα της μεγάλης ταξιδιωτικής εταιρίας eDreams ODIGEO.

Το 41% των ερωτηθέντων επιθυμούν να ταξιδέψουν μόνοι/μόνες στις επόμενες διακοπές τους και ενώ πριν την  πανδημία σχεδόν οι μισοί ταξιδιώτες επιδίωκαν διακοπές με τον/την σύντροφο, πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 10%.

caffeine adv2020b

Επίσης, σημαντικά μειωμένα είναι και τα ταξίδια με φίλους και παιδιά με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να αναφέρουν οτι ο λόγος για αυτό είναι η πανδημία.

Το 38% των Γερμανών ταξιδιωτών προτιμούν μοναχικά ταξίδια και το 37% (έναντι 31% του μέσου όρου στην Ευρώπη) άλλαξαν τα σχέδια διακοπών όσον αφορά τη συνοδεία τους στις διακοπές λόγω της πανδημίας.

neratzoulis neo

Εάν δεν υπήρχε η συνθήκη της πανδημίας, ούτε ένας στους 5 δεν θα ταξίδευε μόνος/ μόνη ενώ πλέον τα μοναχικά ταξίδια είναι η επιλογή που προτιμούν το ένα τρίτο των ταξιδιωτών. Πριν την πανδημία, το 53% των Ευρωπαίων επιθυμούσε να ταξιδέψει με τον/την σύντροφο, όμως πλέον μόνο το 46% προτιμά το ίδιο.

Οι Γερμανοί ταξιδιώτες είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που προτιμούν περισσότερο ταξίδια με τον/την σύντροφο, παρά μοναχικά (38%). Αντίθετα, οι Βρετανοί (48%) και οι Πορτογάλοι (47%) είναι εκείνοι που προτιμούν περισσότερο τα μοναχικά ταξίδια. Οι Ισπανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί διατηρούν ισορροπία ως προς το ποσοστό που προτιμά μοναχικά ταξίδια και ταξίδια με τον/την σύντροφο.

Συνολικά, οι Ελβετία είναι η χώρα με τους περισσότερους μοναχικούς ταξιδιώτες, καθώς το 52% των ταξιδίων για τα οποία έγινε κράτηση αφορούσε ένα άτομο. Ακολουθεί η Πορτογαλία με 47%, η Γαλλία με 42% και η Γερμανία με 38%. Οι Σκανδιναβοί προτιμούν ωστόσο ταξίδια με συντροφιά, με το 65% των Δανών, των Φινλανδών, των Νορβηγών και των Ολλανδών να κάνουν κρατήσεις για περισσότερα του ενός άτομα.

Η Μαγιόρκα είναι ο αγαπημένος προορισμός των Γερμανών και παραμένει και για τους μοναχικούς ταξιδιώτες από τη Γερμανία. Οι Ισπανοί και οι Αυστριακοί μοναχικοί ταξιδιώτες προτιμούν επίσης τη Palma de Mallorca ενώ οι Γάλλοι και οι Βρετανοί τη Λισαβόνα. Για τους Ελβετούς που ταξιδεύουν μόνοι δημοφιλέστερος προορισμός είναι το Πόρτο και ακολουθεί η Λισαβόνα.

Οι μοναχικοί ταξιδιώτες, στην πλειονότητά τους, δεν επιλέγουν διακοπές σύντομης διάρκειας, με το 29% να προτιμά διακοπές 7-13 ημερών, ενώ το ένα πέμπτο 21 ημερών και άνω. Το 63% επιλέγει διακοπές 7 ημερών.

Οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Αυστριακοί που προτιμούν μοναχικές διακοπές, επιλέγουν φθηνές επιλογές πτήσεων. Οι Ιταλοί δαπανούν 220 ευρώ, οι Ισπανοί 221 ευρώ και οι Αυστριακοί 235 ευρώ. Οι Γερμανοί δαπανούν 270 ευρώ έναντι 283 ευρώ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ακριβότερες πτήσεις επιλέγουν οι Βρετανοί (336 ευρώ), οι Ελβετοί (322 ευρώ) και οι Γάλλοι (320 ευρώ).

Η έρευνα της eDreams ODIGEO έγινε σε δεδομένα από τις ιστοσελίδες της από τις 6 έως τις 21 Μαϊου 2020, σε δείγμα 6.794 ταξιδιωτών από το Ην. Βασίλειο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, και αφορούσε σε αναζητήσεις ή κρατήσεις ταξιδίων για την περίοδο από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button