Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η νέα τάση στον τουρισμό λέγεται «πράσινα» ξενοδοχεία

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Η Ελλάδα με το απαράμιλλο σε πλούτο φυσικό περιβάλλον και τις παραδοσιακές δομές, πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αειφόρας ανάπτυξης.

Ορεινά τοπία εναλλάσσονται με πεδινές «αγκαλιές» δημιουργώντας ένα φυσικό σκηνικό απίστευτης ομορφιάς, ιδανικό για εναλλακτικές περιπλανήσεις, όπου θα νιώσετε όλη τη δύναμη της γης και την αξία της ζωής.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Στο ίδιο μοτίβο, ο σεβασμός στην παράδοση, το περιβάλλον, στο παρόν και φυσικά στο μέλλον, τα Eco Hotels αυξάνονται κάθε χρόνο. Είτε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία που προχωρούν σε σημαντικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις στη δομή κατασκευής και στη λειτουργία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, είτε νέα ξενοδοχεία που χτίζονται από το μηδέν με βασικό άξονα την προστασία στο περιβάλλον.

Ένα οικολογικό ξενοδοχείο συνήθως πρέπει να πληρεί ως βασικά κριτήρια:

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

 • Εξάρτηση από το φυσικό περιβάλλον
 • Την οικολογική βιωσιμότητα
 • Αποδεδειγμένη συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας
 • Παροχή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
 • Ενσωμάτωση των πολιτιστικών επιδράσεων
 • Παροχή οικονομικής απόδοσης στην τοπική κοινότητα

To Polyastron Place Hotel στο Σάνη της Χαλκιδικής, που είναι βραβευμένο με Green Key, εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές ανακύκλωσης, χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα, εφαρμόζει προσφορές και εκπτώσεις ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πελάτες του για να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση κ.ά. Επιπλέον, επενδύει στο μέλλον και σε 5 χρόνια θα έχει το δικό του σύστημα ανακύκλωσης.

Τα πράσινα ξενοδοχεία ακολουθούν αυστηρές κατευθυντήριες οδηγίες για πράσινο ώστε να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους μένουν σε ασφαλή, μη τοξικά και ενεργειακά αποδοτικά καταλύματα.

Zuper Service

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ή αιολική ενέργεια
 • Ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός με φώτα τεχνολογίας LED
 • Βιοκλιματικό design και σχεδιασμός χώρων με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας
 • On-site μεταφορά με “πράσινα”(υβριδικά ή ηλεκτρικά) οχήματα
 • Σερβίρονται βιολογικά και τοπικά προϊόντα

Το Green Key 

Μϊα από τις πιο επίσημες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η πιστοποίηση με Green Key. Πρόκειται για το οικολογικό σήμα ποιότητας στις τουριστικές μονάδες. Προκειμένου να λάβουν αλλά και να διατειρούσουν οι ενδιαφερόμενοι τουριστικοί επιχειρηματίες το Green Key, οφείλουν να τηρούν ορισμένες απαιτήσεις οικολογικής χροιάς. Στο δίκτυο σήμερα συμμετέχουν όλες οι μορφές ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και εγκαταστάσεων αναψυχής, αλλά αργότερα θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η διαχείριση ενός οικολογικού σήματος ποιότητας για τον τουρισμό. Το Green Key λειτουργεί ως πρόγραμμα πιστοποίησης, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, του προσωπικού, των πελατών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη δράσης σε ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα κριτήρια για τη βράβευση μιας επιχείρησης με το οικολογικό σήμα ποιότητας the Green Key χωρίζονται στις παρακάτω 13 κατηγορίες:

1. Περιβαλλοντική διαχείρηση
2. Συμμετοχή του Προσωπικού
3. Πληροφόρηση των πελατών
4. Διαχείριση Νερού
5. Πλύσιμο και καθαρισμός
6. Διαχείριση Απορριμμάτων
7. Ενέργεια
8. Tρόφιμα και ποτά
9. Εσωτερικό περιβάλλον
10. Kήποι και χώροι στάθμευσης
11. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
12. Πράσινες δραστηριότητες
13. Διοίκηση

Οικολογικό από τα θεμέλια! 

Εκτός από τις σοβαρές μετατροπές που μπορούν να γίνουν σε ένα ξενοδοχείο ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, όταν ένα ξενοδοχείο πλέον θέλει να χαρακτηριστεί «οικολογικό» κατά την κατασκευή του, θα πρέπει:

 • Να διαθέτει μια σειρά από «πράσινα χαρακτηριστικά», όπως πχ ένα λαχανόκηπο στην ταράτσα ή στον περιβάλλων χώρο που εφοδιάζει τα εστιατόρια του ξενοδοχείου με εποχιακά προϊόντα
 • Στο κέντρο spa του ξενοδοχείου οι θεραπείες γίνονται από φυσικά προϊόντα και η πισίνα φιλτράρεται με φυσικό τρόπο
 • Το σύστημα εξαερισμού επιτυγχάνεται με ανάκτηση θερμότητας
 • Graywater ανακύκλωση, η οποία είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού για κουζίνα, μπάνιο και πλυντήριο
 • Στην καθαριότητα χρησιμοποιεί μη τοξικά καθαριστικά και απορρυπαντικά πλυντηρίου
 • 100% οργανικό βαμβάκι, σεντόνια, πετσέτες και στρώματα
 • Βιολογικό σαπούνι και ανέσεις αντί από μεμονωμένες συσκευασίες για τη μείωση των αποβλήτων
 • Κάδους ανακύκλωσης στο λόμπι του ξενοδοχείου
 • Eγκατάσταση συστημάτων διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με την απομάκρυνση του κλειδιού (ή κάρτας) από συγκεκριμένη υποδοχή στα δωμάτια
 • Τοποθέτηση αυτόματων διακοπτών φωτισμού (με φωτοκύτταρο ή χρονοδιακόπτη) στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων

Το Anastazia Luxury Suites & Spa στη Δροσιά Αττικής είναι επίσης βραβευμένο με Green Key για τις οικολογικές πρακτικές που εφαρμόζει και είναι επίσης αρχή του να «εκπαιδεύει» τους πελάτες να έχουν οικολογική συνείδηση.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ

Η οικολογική σήμανση είναι ένα επίσημο σήμα της περιβαλλοντικής ποιότητας των υπηρεσιών και αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που είναι και πιστοποιημένο από ανεξάρτητο οργανισμό και ισχύει σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φορείς πρέπει να πληρούν αυστηρά τα ελάχιστα πρότυπα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και πρότυπα υγείας.

Το πρώτο οικολογικό σήμα σε ξενοδοχείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το «Sunwing Resort Kallithea» που βρίσκεται στη Ρόδο το 2003 και το πρώτο οικολογικό σήμα σε ξενοδοχείο ήταν στην Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία και Πορτογαλία), το ξενοδοχείο Jardim Atlantico στο πορτογαλικό νησί της Μαδέρας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button