ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ευρώπη προσελκύει πάνω από το 40% των διεθνών τουριστών στον κόσμο

H Ευρώπη παραμένει η πιο δημοφιλής, τουριστική περιοχή στον πλανήτη, και, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά. Οι 28 χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν 499 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2016, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε αύξηση 4% (21 εκατομμύρια), σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Εάν, μάλιστα, συνυπολογιστούν η Νορβηγία, η Ελβετία και άλλες χώρες μη-μέλη της Ε.Ε., ο αριθμός των τουριστών υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δέχεται πάνω από το 40% των διεθνών τουριστών στον κόσμο.

Το 2016 ήταν η έβδομη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία ο αριθμός των τουριστών στην Ευρώπη αυξήθηκε, μετά την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, με 107 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες, σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.

«Ο τουρισμός αποτελεί σήμερα έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για την απασχόληση και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.Ο αριθμός των τουριστών όμως, πρέπει να σχετικοποιηθεί. Η Ε.Ε. είναι ομοιογενής, αλλά ένας ταξιδιώτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία θα καταχωρηθεί ως διεθνής ταξιδιώτης. Έτσι, υπάρχει μια τεράστια «διακρατική ενιαία αγορά» που δεν υπάρχει σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ευρώπη είναι πολύ ελκυστική για τους επισκέπτες του εξωτερικού. Όχι μόνο λόγω των πολιτιστικών και φυσικών θησαυρών, αλλά και επειδή, μεταξύ άλλων, το καθεστώς θεωρήσεων Σένγκεν καθιστά εύκολο να επισκεφθούν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Παρά τις πολλές προκλήσεις, όπως η συνεχής απειλή της τρομοκρατίας, ο αριθμός των τουριστών με προορισμό την Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται. Ο τουρισμός, ως εκ τούτου θεωρείται από την Ε.Ε. ως έναν από τους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία στην Ευρώπη. Ο UNWTO και η Γενική Διεύθυνση της Ε.Ε. για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις θα τρέξει ένα κοινό πρόγραμμα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Ο στόχος είναι η γενική προώθηση του τουρισμού στην περιοχή της Ε.Ε., η δημιουργία καλύτερων βάσεων στατιστικών δεδομένων και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close