HTML Tables

Γεραπετρίτης: «15 Μαΐου το πλήρες κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό – Θα πέσει ρευστό στην αγορά 15 δισ. €»

28

Οι χθεσινές εικόνες συγχρωτισμού δεκάδων πολιτών χωρίς τις αποστάσεις ασφαλείας ήταν «πολύ αρνητικές», σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 έδωσε την είδηση ότι «θα υπάρχει ταμειακή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που πιθανότατα θα ανέρχεται και πάνω από 15 δισ. ευρώ», ενώ ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί το πλήρες κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό. Ερωτηθείς δε, για τις κυβερνητικές προθέσεις για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, παρέπεμψε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο προς το τέλος Μαΐου.

Τριπλό σχέδιο για τον τουρισμό

Με αφορμή δε, την ερώτηση για τη νησιωτική χώρα, δήλωσε ότι «έτσι όπως είναι τα πράγματα, επαναξιολογούμε την υπερτοπική κίνηση, δηλαδή την κίνηση προς τα νησιά στις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό, δηλαδή με τα εποχικά ξενοδοχεία».

Ανακοίνωσε δε, ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται από όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, δεύτερον την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, όπου απαιτείται, και τρίτον, τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. «Είναι μια στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου από άκρη σε άκρη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για μας είναι κρίσιμη η περίοδος 15-20 Μαΐου», καθώς την εβδομάδα εκείνη θα καταγραφούν οι συνέπειες από το μερικό άνοιγμα.

Εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για το «πιο μεγάλο κεφάλαιο» της τρέχουσας περιόδου, που ήταν η συστράτευση του κόσμου, η πειθώ στα επιχειρήματα, προσθέτοντας ότι είναι τεράστιας σημασίας το να υπάρχει οργανωτική δομή. «Είχαμε φροντίσει εγκαίρως -και πολλές φορές είχαμε δεχθεί τη χλεύη από άλλους- να έχουμε δημιουργήσει πολύ ισχυρή κεντρική δομή συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, η οποία έχει εφαρμογή κατ’ εξοχήν σε περιόδους κρίσης. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται οι αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω διότι απαιτούν συνέργειες όλων των υπουργών», εξήγησε εξειδικεύοντας εν προκειμένω, τις 45 ημέρες της υγειονομικής κρίσης έχει εκδοθεί τεράστιος αριθμός από υπουργικές αποφάσεις -300 κοινές υπουργικές αποφάσεις μόνο για τον κορονοϊό.

Στο σημείο αυτό, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε το «αντιπαράδειγμα» του Βελγίου, το οποίο «κατ’ αναλογίαν πληθυσμού βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις πανευρωπαϊκά». Είπε λοιπόν ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, από όταν είχε εκλογές, δεν υπήρξε κυβέρνηση διότι εκεί επικρατεί απλή αναλογική -«να τα λέμε κι αυτά», ανέφερε επί λέξει- η οποία «οδήγησε σε ακυβερνησία το Βέλγιο». Τελικώς συγκροτήθηκε κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να διαχειριστεί την κρίση «πολύ καθυστερημένα» τόνισε, με την επιπλέον παρατήρηση ότι στο Βέλγιο δεν λαμβάνονται αποφάσεις κεντρικά, λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια και στο ερώτημα γιατί δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε απομονωμένα μέρη, π.χ. νησιά, που δεν έχουν κρούσματα, αφού επεσήμανε ότι παραμένει «πολύ αυστηρή ματιά» σε περιοχές όπως η Καστοριά ή η Ξάνθη, είπε: «Σε περιοχές χωρίς κρούσματα θα μπορούσαμε να είχαμε μεγαλύτερη χαλάρωση, αλλά από Δευτέρα μπορεί να υπάρξει μια πρόσμειξη πληθυσμού κατ’ αποτέλεσμα λόγω της μετακίνησης καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης». Ενώ χαρακτήρισε το παιδαγωγικό υπόδειγμα περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων σε ορισμένες περιοχές «πολύ αρνητικό».