ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Eurocontrol | Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο θα είναι μειωμένη κατά 55%

Η διαπίστωση ότι η φετινή χρονιά είναι προέκταση του 2020 επαληθεύεται και για τον κλάδο των αερομεταφορών. Κι αυτό, λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού και του βραδύτερου, σε σχέση με τον αρχικά προσδοκώμενο, ρυθμού εμβολιασμού και κατ’ επέκταση ανοσοποίησης του πληθυσμού. Με τα δεδομένα αυτά, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που καλύπτει 44 ευρωπαϊκές χώρες, αναδιατύπωσε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την πορεία των αερομεταφορών το 2021.

Αρχές της χρονιάς, το Eurocontrol ανέφερε ότι η επιβατική κίνηση συνολικά στην Ευρώπη θα ανακάμψει σε ποσοστό της τάξεως του 51% σε σχέση με τα μεγέθη του 2019. Πλέον, ο οργανισμός εκτιμά ότι, κατά το χρονικό διάστημα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, η αεροπορική κίνηση σε όλη την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερη κατά 55%, μέχρι τον Ιούνιο, ποσοστό που θα μπορούσε να υποχωρήσει στο -70%. Κι αυτό, με το σκεπτικό ότι παρότι η επιδημιολογική κατάσταση αναμένεται να είναι βελτιωμένη μέχρι το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, πολλά κράτη ενδεχομένως δεν θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και στα ταξίδια, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι προοπτικές ανάκαμψης των αερομεταφορών τουλάχιστον για τις αρχές της θερινής περιόδου.

neratzoulis neo

Το Eurocontrol ανέφερε ότι η επιβατική κίνηση συνολικά στην Ευρώπη θα είναι χαμηλότερη κατά 55%, μέχρι τον Ιούνιο, ποσοστό που θα μπορούσε να υποχωρήσει στο -70%.
Τον φετινό Ιανουάριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, η κίνηση, πανευρωπαϊκά, εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 64%, ενώ αναμένεται επιδείνωση λόγω των νέων αυστηρότερων μέτρων. Ως εκ τούτου, το Eurocontrol εκτιμά ότι οι επιδόσεις των αεροπορικών εταιρειών θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, καθώς η κίνηση θα προέρχεται, κατά βάση, από εμπορευματικά δρομολόγια (cargo), ορισμένα επιχειρηματικά ταξίδια και βασικές υπηρεσίες. Οι «χαμηλές» αυτές «πτήσεις» αναμένεται να συνεχιστούν και τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται περιορισμένη μόνο αύξηση της ζήτησης που συνδέεται με την περίοδο του Πάσχα, με την πτητική δραστηριότητα να αντιστοιχεί, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, στο 25% έως 30% του 2019. Γι’ αυτό, ο ευρωπαϊκός οργανισμός κάνει λόγο για την απόλυτη καταστροφή του κλάδου των αερομεταφορών, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά.

Τα χαμηλά αυτά μεγέθη συναντώνται και στην Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η διαθέσιμη χωρητικότητα περιορίζεται στο 40%, ο αριθμός των πτήσεων, ανά ημέρα, διαμορφώνεται σε περίπου 26 για τον Φεβρουάριο και αυξάνεται σε 35 από την 1η μέχρι και τις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του Eurocontrol.

Στο «Μακεδονία», οι πτήσεις τοποθετούνται σε 6 ημερησίως τον Φεβρουάριο και αυξάνονται σε 7 το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» της Κρήτης, που θα αντικατασταθεί από αυτό στο Καστέλλι, κατά το διάστημα 1η Φεβρουαρίου – 14 Μαρτίου, ο αριθμός των πτήσεων, ανά εβδομάδα, ξεπερνάει οριακά τις 20.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button