Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εργασία: Οι νέοι μισθοί σε όλα τα ξενοδοχεία

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Με νέους κατώτατους μισθούς θα μπουν φέτος στην τουριστική σεζόν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι όλης της χώρας, καθώς η συλλογική σύμβαση εργασίας 2023 – 2024 κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Τα νέα κατώφλια μισθών (ελάχιστες νόμιμες αποδοχές) κυμαίνονται φέτος από 835 έως 911 ευρώ ανάλογα την ειδικότητα και την θέση στο ξενοδοχείο, ενώ μισθοί άλλης ταχύτητας, από 780 έως 825 ευρώ ισχύουν για μικρές μονάδες έως 20 δωματίων και 3 αστέρων.

“IN_AND_OUT

Οι νέοι μισθοί ισχύουν μάλιστα αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2023 για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας. Συνεπώς, οι υπάλληλοι που εργάζονται 12μηνο και όχι σεζόν κι εφόσον φυσικά αμείβονταν με τις ελάχιστες αποδοχές της προηγούμενης σύμβασης δικαιούνται αναδρομικά 3 – 4 μηνών από την αύξηση του 2023. Για παράδειγμα:

 • Εργαζόμενος σε ρεσεψιόν που αμείβονταν με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό για την κατηγορία του, δηλαδή 863 ευρώ
 • Από 1/1/2023 δικαιούται μισθό 911 ευρώ
 • Συνεπώς δικαιούται αναδρομική διόρθωση στο μισθό του 48 ευρώ/μήνα, δηλαδή 192 ευρώ για το πρώτο 4μηνο

Οι εποχικοί θα μπουν στη δουλειά με τους νέους μισθούς. Η νέα διετής σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων προβλέπει αύξηση 5,5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024, από τους βασικούς μισθούς της σύμβασης του 2020 – 2022.

Mechanical Solutions

Οι νέοι μισθοί

 • Κατηγορία Α’

Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη. Βασικός μισθός 911,34 ευρώ (από 863 ευρώ), που μπορεί να φτάσει έως και 1.538 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα, εφόσον δουλεύει εποχιακά. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.316,4 ευρώ.

 • Κατηγορία Β’

Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή. Βασικός μισθός 892,11 ευρώ (από 845 ευρώ) που μπορεί να φτάσει έως και 1.511 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα, εφόσον δουλεύει εποχιακά. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.292,39 ευρώ.

 • Κατηγορία Γ’

Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη. Βασικός μισθός 874,45 ευρώ (από 828 ευρώ) που μπορεί να φτάσει έως και 1.487 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα, εφόσον δουλεύει εποχιακά. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.270,31 ευρώ.

 • Κατηγορία Δ’

Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων. Βασικός μισθός 835,64 ευρώ (από 792 ευρώ), που μπορεί να φτάσει έως και 1.433 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα, εφόσον δουλεύει εποχιακά. Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.221,69 ευρώ.

Οι νέοι μισθοί σε μικρές μονάδες

Μισθοί δεύτερης ταχύτητας ισχύουν για μικρές μονάδες δυναμικότητας έως και 20 δωματίων και κατηγορίας έως 3 αστέρων. Οι δυο προϋποθέσεις ισχύουν σωρευτικά και όχι διαζευκτικά, συνεπώς μικρές “μπουτίκ” μονάδες, που μπορεί να έχουν λιγότερα από 20 δωμάτια αλλά εντάσσονται σε κατηγορία πολυτελείας, π.χ. 4 ή 5 αστέρων, τότε ισχύουν οι μισθοί της πρώτης κατηγορίας. Για τις υπόλοιπες μονάδες, που είναι και μικρές και κατηγορίας έως 3 αστέρων ισχύουν διαφορετικοί βασικοί μισθοί:

 • Κατηγορία Α: 825,89 ευρώ
 • Κατηγορία Β: 804,47 ευρώ
 • Κατηγορία Γ: 783,04 ευρώ
 • Κατηγορία Δ: 780 ευρώ

Τα επιδόματα

Η νέα σύμβαση προβλέπει και μια σειρά από επιδόματα που αυξάνουν σημαντικά τον βασικό μισθό:

 • Επίδομα προϋπηρεσίας: 5,60 ευρώ για κάθε έτος προϋπηρεσίας
 • Επίδομα γάμου: 10% σε βασικό + επίδομα προϋπηρεσίας
 • Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης: 6% (ταχύρρυθμης εκπαίδευσης) – 15% (ανώτερες σχολές)
 • Επίδομα εποχικής απασχόλησης: 10% (βασικός + προϋπηρεσία)
 • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: 5% στο βασικό μισθό

Ωράρια εργασίας

Παράλληλα η νέα συλλογική συμφωνία, προβλέπει την παράταση της διευθέτησης εργασίας τις ημέρες ανάπαυσης (δηλαδή τη δυνατότητα να σε καλεί στην δουλειά ο εργοδότης, αν παραστεί ανάγκη) από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου (αντί 1η Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου που ίσχυε στην προηγούμενη σύμβαση) υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Η ξενοδοχειακή μονάδα έχει πληρότητα άνω του 70%.

Ο εργοδότης έχει επαναπροσλάβει νωρίτερα έως τις 15 Μαΐου τους εποχικούς υπαλλήλους.
Επίσης, οι νέοι μισθοί  θα ισχύουν και για τους εργαζόμενους που προέρχονται από τις εταιρίες ενοικίασης προσωπικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα αμείβονταν με τον κατώτερο μισθό. Διατηρούνται επίσης κομβικά θεσμικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων, αλλά και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%. Παράλληλα παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα, αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button