ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιμήκυνση της σεζόν με 600.000 νέους τουρίστες στην Κρήτη

Νέα διάσταση στην περίφημη πια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος εκπονεί σχέδιο ειδικά για την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ανδρέα Ανδρεάδη, ο στόχος είναι να επιτευχθεί τρίμηνη επιμήκυνση, με στόχο την προσέλκυση συνολικά 600.000 επισκεπτών και για τις δύο αυτές περιφέρειες της χώρας.

Το σχέδιο, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη εξειδικευμένες πληροφορίες, συναντά τη θετική ανταπόκριση της Περιφέρειας, η οποία ούτως ή άλλως έχει το δικό της στρατηγικό πλάνο για το μεγάλο αυτό στόχο, που αποτελεί στοίχημα πολλών δεκαετιών για την Κρήτη, όπως μας εξήγησε ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα τουρισμού κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης. Βεβαίως, μένουν να γίνουν πολλά και κυρίως να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με το τι θέλουμε και πώς το θέλουμε, και βεβαίως να υπάρξει επιτέλους ένας φορέας, ο οποίος θα συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια, όπως σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκανάκης.

Εκεί εστιάζεται το όλο θέμα και βρίσκεται ο λόγος που η προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς ο εν λόγω φορέας θα είναι εκείνος που θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, Αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες κ.λπ., ώστε να υπάρξει σχεδιασμός σε όλο το φάσμα του εγχειρήματος και κυρίως στις λεπτομέρειές του, απαντώντας στο πότε, πώς, για πόσο διάστημα και σε ποιες περιοχές του νησιού θα αφορά η περίφημη πια επιμήκυνση.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, είναι να ανοίξει επισήμως ένας μεγάλος διάλογος, με μια ανοικτή συζήτηση για το θέμα, ώστε να μπει επιτέλους σε φάση υλοποίησης.Από την πλευρά του, ο κ. Βαμιεδάκης τόνισε στη «Νέα Κρήτη» ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει το δικό της στρατηγικό σχέδιο και περιμένει με καλή διάθεση και ευήκοα ώτα να δει το αντίστοιχο ολοκληρωμένο που εκπονεί ο ΣΕΤΕ, ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι κοινές δράσεις που μπορούν να αναληφθούν και ποιες νέες ιδέες είναι δυνατόν να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν. Αυτό βεβαίως ισχύει για κάθε αντίστοιχο φορέα, καθώς η Περιφέρεια είναι ανοικτή σε οτιδήποτε καινοτόμο, το οποίο και θα εξεταστεί.

Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, πιστεύει σε αυτό το στόχο, ο οποίος αφορά είτε στη χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είτε στην ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των «άκρων» της χρονιάς, αρχή δηλαδή και τέλος της σεζόν, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι Τούρκοι τουρίστες

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη γείτονα Τουρκία και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ότι τα όποια οφέλη προκύψουν από τουρίστες άλλων χωρών που θα επιλέξουν την Ελλάδα αντί για την Τουρκία θα είναι μικρότερα από τις απώλειες που αναμένονται από τους Τούρκους τουρίστες που θα επισκέπτονταν τη χώρα αν δεν είχε γίνει απόπειρα πραξικοπήματος, αυτό δεν αφορά την Κρήτη. Αν και συνολικά για την Ελλάδα φέτος αναμένονταν περίπου 1,2 εκατ. Τούρκοι επισκέπτες έναντι 1,1 εκατ. το 2015, το ποσοστό των Τούρκων που έρχονται στην Κρήτη είναι πολύ μικρό, έως μηδενικό, σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, ώστε να υπάρχουν συνέπειες στη φετινή τουριστική κίνηση στο νησί μας.

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, η εκτίμηση ότι οι Τούρκοι αποτελούν τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Το Brexit

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βρετανία και το Brexit, δε φαίνεται ότι θα επηρεάσει τον κρητικό τουρισμό, καθώς η Βρετανία, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας, παραμένει μια χώρα με δυνατή οικονομία, οπότε θα αντέξει, όπως φυσικά και οι τουρίστες που έρχονται από την Αλβιόνα στην Κρήτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close