ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΕ: Ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου για ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα

Ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου στη χώρα για ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα, έχει η Αυστραλία εδώ και χρόνια. Το ίδιο σύστημα διαθέτουν οι Η.Π.Α. από το 2007. Υιοθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος επιζητά τώρα και η ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται.

Το σύστημα θα ονομάζεται Etias (European Travel Information and Authorisation System). Αυτό το διάστημα, η Κομισιόν εξετάζει πως θα μπορούσε το σύστημα αυτό να εγκατασταθεί σε εκατοντάδες αεροδρόμια και λιμάνια.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ζήτησαν και πάλι την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφής, το οποίο είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και τώρα αναμένεται να γίνει πραγματικότητα. Έτσι, οι ταξιδιώτες, οι οποίοι δεν χρειάζονται βίζα για την ΕΕ θα δηλώνονται μέσω ίντερνετ, ενώ θα καταβάλλεται ένα τίμημα, το οποίο θα μπορούσε να κυμαίνεται από 13 μέχρι 50 ευρώ.

Το Etias είναι ένα μόνο μέτρο, μια μόνο πρωτοβουλία της Κομισιόν για να προφυλάξει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά της από τρομοκρατικά χτυπήματα. Με γνώμονα αυτό, από το 2020 κάθε είσοδος ή έξοδος στην ΕΕ θα καταγράφεται και θα αποθηκεύεται.Το πρόβλημα όμως δημιουργείται με τους πολίτες που κατέχουν διαβατήριο της ΕΕ, καθώς κάποιος που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί για παράδειγμα μπορεί να μετακινείται σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς αυτό να καταγράφεται, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα κενό στο όλο σχέδιο. Στα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια που θα χρειαστούν, μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, μπορεί και να έχει επιλυθεί πολιτικά το ζήτημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close