ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ECDC | Επικαιροποίησε το πρωτόκολλο για τα αεροπορικά ταξίδιαΤο τρίτο επικαιροποιημένο πρωτόκολλο με οδηγίες προς τις χώρες-μέλη και τις αεροπορικές εταιρείες, για την ασφάλεια των επιβατών και προσωπικού από την CoViD-19, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στις 17 Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δεδομένα, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το ψηφιακό έντυπο εντοπισμού επιβατών (dPLF) και οι συστάσεις του Συμβουλίου για διεθνή ταξίδια και ελεύθερη κυκλοφορία.

Στο σχετικό πρωτόκολλο, ενσωματώνονται τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και εκτιμήσεις ειδικών από το ECDC και την Ευρωπαϊκή Yπηρεσία Aσφαλείας Aεροπορίας (EASA), με σκοπό να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Παρουσιάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και άλλα μέτρα προσαρμοσμένα για κάθε στάδιο του ταξιδιού, καθώς και συστάσεις βάσει κινδύνου για μέτρα εισόδου για τις τρεις κατηγορίες ατόμων:

  • Πλήρως εμβολιασμένα άτομα.
  • Άτομα που ανάρρωσαν από COVID-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες.
  • Άτομα που δεν εμβολιάστηκαν και δεν ανέκαμψαν από το COVID-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες.

Οι αρμόδιες αρχές σε κάθε χώρα πρέπει να θεωρήσουν ότι εμβολιασμένοι και άτομα που ανάρρωσαν από COVID-19 εντός των προηγούμενων 180 ημερών δεν υποβάλλονται σε τεστ και δεν μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον δεν προέρχονται από χώρες ή περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο και διαθέτουν τα ανάλογα πιστοποιητικά, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό, ή προέρχονται από τρίτες χώρες, με παρόμοια πιστοποιητικά τα οποία και διαθέτουν.

swell adv 2021

Κατ’ εξαίρεση, για επιβάτες που προέρχονται από χώρες πολύ υψηλού κινδύνου ή περιοχές όπου κυκλοφορούν μεταλλάξεις του ιού, μπορούν να υποβάλλονται σε rapid test πριν από την αναχώρηση ή κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο προορισμού.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν αναρρώσει από το COVID-19 τις προηγούμενες 180 ημέρες, προτείνεται αξιολόγηση βάσει του κινδύνου στην χώρα προέλευσης και με βάση τα ισχύοντα στη χώρα προέλευσης.

Ο ECDC υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η διασφάλιση της υγείας, με συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται αλληλεπικαλύψεις στους ελέγχους και καθυστερήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνεται η χρήση της λογικής «μίας στάσης» και καλούνται οι χώρες να είναι καλά συντονισμένες και τα μέτρα να μην επιβάλλονται μονομερώς, ώστε να διευκολυνθεί η συμμόρφωση των ταξιδιωτών.

Μάσκες παντού

Συνιστάται αυστηρά η χρήση ιατρικών μασκών προσώπου από όλους στο αεροδρόμιο και στο αεροσκάφος, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, από την είσοδο μέχρι την έξοδό τους από το αεροδρόμιο προορισμού.

Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται κατά τη διάρκεια ελέγχων ασφαλείας ή ελέγχου ταυτότητας, σε παιδιά κάτω των 5 ετών, άτομα που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα για ιατρικούς λόγους (θα πρέπει να εξηγούνται), καθώς και παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, για τα οποία υπάρχει κίνδυνος.

Ιατρικοί λόγοι που επιτρέπουν εξαιρέσεις από τη χρήση μάσκας προσώπου, πρέπει να τεκμηριώνονται με ιατρικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από κατάλληλο ειδικό.

Αποστάσεις και υγιεινή

Συνιστάται η τήρηση μίας σειράς μέτρων, όπως φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των ατόμων που δεν ταξιδεύουν μαζί.

Ζητείται η τήρηση της υγιεινής των χεριών και η τακτική απολύμανσή τους με σαπούνι ή αντισηπτικό.

Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υγιεινή της αναπνοής: ο βήχας και το φτάρνισμα πρέπει να καλύπτονται με χαρτομάντιλο ή με διπλωμένο τον αγκώνα, ακόμη και όταν υπάρχει μάσκα.

Πρέπει να αποφεύεται το άγγιγμα επιφανειών στο αεροδρόμιο και στο αεροσκάφος.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button