ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διώχνουμε μόνοι μας τους Ρώσους τουρίστες

Με τα… σχέδια για πασχαλινές διακοπές στην Ελλάδα έμειναν πολλοί Ρώσοι τουρίστες, που ενώ είχαν πάρει την απόφαση να κλείσουν το πακέτο, δεν κατάφεραν τελικά να εξασφαλίσουν την απαραίτητη βίζα.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων, που σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τα συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά γραφεία ανέμεναν να υποδεχθούν τις ημέρες του Πάσχα μεγάλο όγκο Ρώσων επισκεπτών, πολλές κρατήσεις τελικά ακυρώθηκαν ή άλλαξε ο προορισμός εξαιτίας της μεγάλης «συμφόρησης” που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά προξενεία της Ρωσίας. Το πρόβλημα παραμένει  μέχρι και σήμερα, όπου για πολλούς Ρώσους λήγει η προθεσμία να προμηθευτούν τις θεωρήσεις τους.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σημειώνοντας αύξηση ακόμη και κοντά στο 40% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Εντούτοις τα ελληνικά προξενεία δεν κατάφεραν να διαχειριστούν το μεγάλο όγκο των αιτήσεων για βίζα, ειδικά τώρα που απαιτούνται βιομετρικά στοιχεία.

Στελέχη του τουρισμού είχαν προειδοποιήσει ήδη από πέρσι πως τα προξενεία θα πρέπει να στελεχωθούν έγκαιρα με επιπλέον προσωπικό και να υπάρξει άμεσα επιτάχυνση της νέας διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν, ενώ κάθε επιπλέον καθυστέρηση θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στους ελληνικούς προορισμούς. Το οποίο και έγινε και μόλις την τελευταία στιγμή υπήρξαν ανακοινώσεις για την πρόσληψη επιπλέον ατόμων στο προξενείο στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη και στην Οδησσό.

Εντούτοις παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως οι προσλήψεις γίνονται μετά… εορτής και πως τώρα χάθηκε η ευκαιρία να τονωθούν τα έσοδα και οι αφίξεις από τη Ρωσία. Συμπληρώνουν μάλιστα πως ενώ από την αρχή της χρονιάς δίνεται μεγάλος αγώνας προκειμένου να ανακάμψει η ζήτηση από τη Ρωσία, θέματα γραφειοκρατίας και ανετοιμότητας των προξενικών αρχών τινάζουν στον αέρα το φετινό στόχο των επισκεπτών.

«Εξηγήσεις» και να καθησυχάσει τα πνεύματα επεχείρησε σε συνέντευξη του πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης, παραδεχόμενος όμως πως υπήρξε ολιγωρία. Έτσι παρά τις εκκλήσεις των επιχειρηματιών για στελέχωση των visa centers στη Ρωσία, μόνο από 6-7 στελέχη που είχε η προξενική αρχή στην αρχή της χρονιάς, για να φτάσουμε στα τέλη Μαΐου στα 90 άτομα για 75 σταθμούς εργασίας, ώστε να εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, και σύστημα διπλής βάρδιας.

Ο μεγάλος φόβος των τουριστικών επιχειρηματιών είναι πως και φέτος οι κρατήσεις από τη Ρωσία θα παραμείνουν «παγωμένες» και πως η σεζόν σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, αλλά και με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των θεωρήσεων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει στα επίπεδα του 2014, όταν ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών ξεπέρασε το 1,2 εκατ. Εντούτοις στους κόλπους των Ελλήνων στελεχών του τουρισμού υπάρχει αισιοδοξία πως οι πωλήσεις θα είναι σαφώς βελτιωμένες σε σύγκριση με πέρσι και στόχος είναι να καταφέρουν να αγγίξουν τις 800 χιλ. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι θεωρήσεις θα πρέπει να χορηγούνται το πολύ εντός 48 ωρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close