ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χειμερινός τουρισμός στην Κρήτη από την Βόρεια Ευρώπη

Τεράστιο θέμα, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί για τους τουριστικούς φορείς του τόπου η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ώστε η Κρήτη ν’ αποτελεί ελκυστικό προορισμό και για τους 12 μήνες του χρόνου.

Ένα μικρό… βηματάκι ξεκίνησε φέτος καθώς αναμένονται στην Κρήτη περίπου 50.000 τουρίστες από την Βόρεια Ευρώπη.

«Ήδη από τα μέσα του Οκτωβρίου έχουν ξεκινήσει οι αφίξεις με τους τουρίστες να έρχονται τμηματικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε οι αφίξεις θα διαρκέσουν έως τις 15 Δεκεμβρίου οπότε και θα υπάρχει μία παύση ενώ θα αρχίσουν ξανά από τις 15 Ιανουαρίου έως το τέλος του Απριλίου. Καθημερινά έχουμε μία πτήση», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

Πρόκειται για οικογενειάρχες και ανθρώπους τρίτης ηλικίας που επισκέπτονται την Κρήτη και θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.«Οι συγκεκριμένοι τουρίστες έρχονται από Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και από Σκανδιναβικές χώρες. Η διαμονή τους είναι μία βδομάδα ενώ έχουν κλείσει να κάνουν και κάποιες εκδρομές», ανέφερε σχετικά, ο πρώην πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Η Κρήτη αξίζει περισσότερα από… 50.000 τουρίστες»

Μπορεί μία πρώτη ενέργεια να έγινε για τον χειμερινό τουρισμό ωστόσο όπως τονίζουν οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης – πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

«Στην ουσία αυτό δεν είναι ένα βήμα για να πούμε ότι ανοίγει ο χειμερινός τουρισμός στην Κρήτη. Είναι ένα μικρό βηματάκι. Για να γίνει το πολυπόθητο βήμα πρέπει να οργανωθούν πολλοί και πρέπει το κράτος να βάλει το χέρι του στην τσέπη και να βοηθήσει», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Χαλκιδάκης.

Την ίδια ώρα ο κ. Βλατάκης τονίζει σε κάθε τόνο ότι χρειάζεται σοβαρότητα απ’ όλους τους φορεί και το κράτος προκειμένου να υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για χειμερινό τουρισμό όταν έρχονται στην Κρήτη 50.000 άτομα την ώρα που το καλοκαίρι έχουμε πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες. Δεν αξίζει αυτά τα νούμερα η Κρήτη. Δεν είναι σοβαρό εγχείρημα όλο αυτό», ανέφερε σχετικά ο κ. Βλατάκης.

Ποιες οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει η Κρήτη χειμερινό τουρισμό

Πολλές είναι οι προϋποθέσεις που θέτουν οι τουριστικοί φορείς του τόπου για να αποκτήσει επιτέλους η Κρήτη χειμερινό τουρισμό.

«Το εγχείρημα του χειμερινού τουρισμού πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα και περιμένουμε το κράτος να βοηθήσει για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες ν’ αντέξουν, να μείνουν ανοιχτά το χειμώνα και να μπορούν να πουλούν φτηνά ώστε να μην υπάρχουν ζημιές, όπως τώρα» επισημαίνει ο κ. Βλατάκης και προσθέτει: «Υπάρχουν πολλές χώρες που είναι ανταγωνιστικές ως προς τον χειμερινό τουρισμό. Πουλάνε φτηνά, αντίθετα εμείς πουλάμε ακριβά κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί ειδικά τώρα που αρχίζει να μπαίνει στη συνείδηση των βορειοευρωπαίων ότι μπορούν να επισκεφτούν την Κρήτη το χειμώνα και να περάσουν καλά. Για να πουλήσουμε όμως φτηνά θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει είτε στον τομέα των ασφαλιστικών εισφορών, είτε στην φορολογία (πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος κτλ) ώστε να μπορεί μία τουριστική επιχείρηση να παραμείνει ανοιχτή τον χειμώνα χωρίς να μπει μέσα».

Όλα αυτά είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν τόσο με την τωρινή κυβέρνηση όσο και με τις παλαιότερες ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εμείς, οι ξενοδόχοι, είχαμε ζητήσει από τις κυβερνήσεις κάποιες παροχές όπως επιδοτήσεις στα ξενοδοχεία, φοροελαφρύνσεις καθώς και να μην πληρώνουν οι πελάτες φόρους αεροδρομίου ώστε να μπορούμε να έχουμε ελκυστικά πακέτα και να υπάρξει τουρισμός και τον χειμώνα αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνει η Πολιτεία πως αν αποκτήσουμε χειμερινό τουρισμό και χρήματα θα κινηθούν στην αγορά αλλά θα ανοίξουν επιπλέον θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιδάκης.

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close