ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χανιά: Χάνουν τους τουρίστες εξαιτίας του Internet

Χάνουν χιλιάδες τουρίστες εξαιτίας του ίντερνετ οι ξενοδόχοι της Κρήτης όπως αναφέρουν σε επιστολή τους σε αρμόδιους υπουργούς. Πιο συγκεκριμένα, οι ξενοδόχοι καταγγέλλουν ότι ολοένα και αυξάνεται η παρανομία στον χώρο του τουρισμού καθώς διάφοροι επιτήδειοι μισθώνουν τα σπίτια τους και άλλα καταλύματα σε τουρίστες μέσω ίντερνετ με αποτέλεσμα και να μην υπάρχουν φορολογικά παραστατικά αλλά και να ζημιώνονται τα ξενοδοχεία των Χανίων.

Δείτε την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων:

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο παρά τα ικανοποιητικά νούμερα αφίξεων, οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων να μην αυξάνονται ανάλογα.

Θεωρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας, κατευθύνεται σε παράνομα καταλύματα όπως οικίες, διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, ιδιοκτησίες ξένων υπηκόων κ.λ.π. τα οποία μισθώνονται χωρίς κανένα παραστατικό, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να μισθώσει οποιοδήποτε ιδιωτικό κατάλυμα χωρίς φυσικά φορολογικά παραστατικά.

Σύμφωνα με μέλη μας , οι περισσότεροι καταφέρνουν να τα μισθώνουν σε ξένους επισκέπτες μέσω του δικτύου της Airbnb και άλλων αντίστοιχων πλατφόρμων.

Θεωρούμε ότι πολύ εύκολα μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να διαπιστώσει ποια είναι αυτά τα χιλιάδες καταλύματα, αναγκάζοντας τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δώσουν όλες τις συναλλαγές – διανυκτερεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη τακτική άλλωστε εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες, με τεράστια επιτυχία, ενώ παράλληλα ισορρόπησε και την ξενοδοχειακή-τουριστική αγορά στην οποία έχουν γίνει επενδύσεις πολλών δις ευρώ.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να διορθωθεί , ώστε μόνο με άδεια ΕΟΤ να μπορούν να ενοικιάζονται ακίνητα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την έλλειψη κανόνων πυροπροστασίας υγιεινής κ.λ.π. και φυσικά την δυσφήμιση που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός γενικότερα .

Για το λόγο αυτό, ζητάμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος , δεδομένου ότι στον Ν. Χανίων , το θέμα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις , με τραγικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και φυσικά και για τα δημόσια ταμεία, λόγω του τεράστιου όγκου της φοροδιαφυγής που υπάρχει .

Τέλος προτείνουμε αυτού του είδους οι κρατήσεις και τα καταλύματα, να φορολογούνται κατά την διάρκεια της κράτησης μέσα από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν δεδομένου ότι δεν είναι οργανωμένες επιχειρήσεις και υπάρχει έξαρση φοροδιαφυγής και αθέμιτος ανταγωνισμός για τις νόμιμες επιχειρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close