ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αποκλεισμένα από το νέο πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα τα τουριστικά καταλύματα;

Θυμός και αγανάκτηση έχει κατακλύσει την Ομοσπονδία επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων ανατολικής Κρήτης «Κνωσσός» που όπως υποστηρίζουν για μία ακόμα φορά βρέθηκαν αποκλεισμένοι από το νέο πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα στήριξης επανεκκίνησης των επιχειρήσεων του κλάδου του Τουρισμού που εκπονεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους, αποτελεί το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού, κριτήριο που όπως λένε, εξαιρεί απευθείας το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειακά εξυπηρετούμενων επιχειρήσεων του κλάδου μας, μιας και οι απασχολούμενοι επιχειρηματίες και τα μέλη των οικογενειών τους ,κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, δεν προσμετρούνται ως εργαζόμενοι στην επιχείρηση.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τουριστικές επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων δημιουργεί η κυβέρνηση, αποκλείοντας από κάθε αναπτυξιακό πρόγραμμα και έκτακτο μέτρο στήριξης τις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, με τελευταίο το περίφημο «νέο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου του τουρισμού».

Πρόγραμμα, το οποίο αποκλείει για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αφού βασική προϋπόθεση για την ένταξή τους σε αυτό αποτελεί το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού. Προϋπόθεση που αφήνει εκτός του προγράμματος τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αφού στην πλειοψηφία τους πρόκειται για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις των 7 με 10 δωματίων, κατά μέσο όρο. Παρά τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στο νέο πρόγραμμα να μην ισχύει το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού, ζητώντας, μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό της ενίσχυσης να ανέρχεται στο 20% του τζίρου των επιχειρήσεων για το 2019, έναντι του 5% που προβλέπεται, προκειμένου το μέτρο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στις επιχειρήσεις του κλάδου. Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τα μικρά τουριστικά καταλύματα έχουν περιέλθει σε κατάσταση «ασφυξίας», εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Κατάσταση στην οποία έχει συμβάλλει σημαντικά η οικονομική απομόνωσή τους από τα μέτρα στήριξης, που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία και τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, εξαιτίας μιας σειράς παράλογων κριτηρίων και προϋποθέσεων που απαιτούνταν.

Για παράδειγμα, στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείστηκαν από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, λόγω των υψηλών μορίων που απαιτούνταν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αφήνει στο έλεός τους τα μικρά τουριστικά καταλύματα, που αποτελούν τον τουριστικό «βραχίονα» για τις περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας, στηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και των περιφερειακών οικονομιών. «Καμία στήριξη δεν έχει προσφέρει εδώ κι έναν χρόνο στις επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων η κυβέρνηση, η οποία μοιράζει χρήματα επιλεκτικά. Ο εμπαιγμός των επιχειρήσεών μας που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, έχει ξεπεράσει κάθε όριο», λέει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Παναγιώτης Τοκούζης. Για να συμπληρώσει: «Με την απόκλισή τους από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και τα έκτακτα, κυβερνητικά, οικονομικά μέτρα, η εξασφάλιση ρευστότητας αναδεικνύεται σε αγώνα δρόμου για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία εξίσου δύσκολη με την περυσινή, τουριστική σεζόν. Η κυβέρνηση οφείλει, εδώ και τώρα, να διορθώσει τις αστοχίες που έχει δημιουργήσει με την εφαρμογή μέτρων ειδικά προσαρμοσμένων στη φύση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων».

kingeight 2021a neratzoulis neo bakaliko lagos
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button