ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απόφαση σταθμός για την Airbnb: On line υπηρεσία κρατήσεων και όχι κτηματομεσιτική εταιρεία

Η Airbnb είναι μια online υπηρεσία κρατήσεων και όχι κτηματομεσιτική εταιρεία. Τη σημαντική αυτή απόφαση έλαβε σήμερα Πέμπτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU), μια απόφαση που θεωρείται μεγάλη νίκη για την Airbnb, καθώς ουσιαστικά καθορίζει το παρόν και το μέλλον της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ευρώπη.

Η γνωμοδότηση αυτή έρχεται να απορρίψει τις κατηγοριες του εισαγγελέα του Παρισιού, μετά από προσφυγή της Ένωσης για την Επαγγελματική Παροχή Υπηρεσιών Προσφοράς Καταλυμάτων και Τουρισμού (AHTOP) της Γαλλίας, ότι η Airbnb παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας και τους κανονισμούς, που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία.

caffeine adv2020b

Με την απόφαση του CJEU, η Airbnb δεν είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους για την κτηματαγορά, καθώς χαρακτηρίζεται επισήμως ως online υπηρεσία κρατήσεων και όχι ως εταιρεία real estate.

Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Γαλλία όφειλε να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική της απόφαση, όπως προβλέπεται από την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Airbnb, τονίζεται, πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας» και, ως εκ τούτου, διέπεται από την οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριo και, βεβαίως, δεν απαιτείται άδεια μεσίτη για να λειτουργήσει στην Γαλλία.

neratzoulis neo

Κατά της πλατφόρμας είχαν προσφύγει και μεγάλα ξενοδοχεία της Γαλλίας, κατηγορώντας την Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Airbnb υποστήριξε ότι, ο ηλικίας 50 ετών νόμος της Γαλλίας για την ακίνητη περιουσία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως αυτή. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η πλαρφόρμα εξέφρασε την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι θέλει να προχωρήσει, συνεχίζοντας να εργάζεται με τις πόλεις “πάνω σε ξεκάθαρους κανόνες που επιτρέπουν στις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες να γίνονται παράγοντες ενός βιώσιμου τουρισμού”.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button