ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αναβιώνει ο οδικός τουρισμός με 134 παραθαλάσσιους προορισμούςΤη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, τα περίφημα «road trips» αναμένεται να γνωρίσουν νέα άνθιση τόσο από τον εγχώριο τουρισμό, όσο και από αλλοδαπούς που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το καλοκαίρι του 2020 πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν να μη μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) λόγω της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική άνοδο των ταξιδιών με αυτοκίνητο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Όλοι μας θυμόμαστε τις εικόνες στα μέσα Ιουνίου της περσινής χρονιάς, όταν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη. Οχήματα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Σερβία (τη μόνη τρίτη χώρα που επιτρέπεται να περνά τα ελληνικά σύνορα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου) σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων, για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Το παρόν στη χώρα μας μέσω οδικού δικτύου έδωσαν πέρσι Γερμανοί, Αστριακοί, Ελεβετοί, Πολωνοί, Σουηδοί, Φιλανδοί και Γιουγκοσλάβοι.

Υψηλή ζήτηση για Airbnb διαμερίσματα

swell adv 2021

Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ θεωρούμε ότι θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς.

Οι προ-κρατήσεις ή αλλιώς οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι βίλες) με μικρό κόστος διαμονής, για παράδειγμα έως 500€ για 5 διανυκτερεύσεις, έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.

Η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολο τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε συνάρτηση με τα ενδεχόμενα τοπικά lock down που δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ζήτηση.

Πολλές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά την διάρκεια αναζήτησης τουριστικού προορισμού ενημερώνουν τους επισκέπτες πως: «εφόσον έχετε ακόμη μέρες για τη διαμονή σας, επιλέξτε δωρεάν ακύρωση για μεγαλύτερη ευελιξία. Με τη δωρεάν ακύρωση τα σχέδιά σας μπορούν να αλλάξουν χωρίς πρόβλημα!».

Έως 80% οι προκρατήσεις στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονται 5νθήμερα των καλοκαιρινών μηνών κατά την διάρκεια των οποίων οι προ-κρατήσεις αγγίζουν ακόμη και το 80%.

Λιμένι, Μάνη

Πρωταγωνιστικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι φέρεται να έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, λόγω τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου που την συνδέει με την Αθήνα.

Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στην Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας. Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για την «χρυσή» αμμώδη ακτογραμμή του Ν.Ηλείας και ιδιαίτερα Κυλλήνη και Κουρούτα ή αλλιώς «Μύκονος της Πελοποννήσου».

Στα ύψη οι προκρατήσεις και σε Σύβοτα – Λευκάδα

Τα παραθαλάσσια προάστια της Ηπείρου και κυρίως οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως τα Σύβοτα, η Πάργα, το Καναλάκι Πρεβέζης, η Ηγουμενίτσα καθώς και παραθαλάσσιοι προορισμοί όπως η Πέρδικα, η παραλία Βράχου και η Παραμυθιά, καταγράφουν προ-κρατήσεις ακόμη και 74% για 5νθημερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι βίλες) με συνολικό κόστος διανυκτέρευσης έως 500€.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Λευκάδα, το μοναδικό νησί στη χώρα μας που προσεγγίζεται οδικώς, καταγράφει προ-κρατήσεις της τάξεως του 76%.

Βασίλισσα η Χαλκιδική

Η Χαλκιδική, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τη βασίλισσα του φετινού καλοκαιριού. Ήδη η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μια ή/και δυο διανυκτερεύσεις έχει αγγίξει το κόκκινο, ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς την Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις.

Παραλία στη Χαλκιδική

Οι προ-κρατήσεις μέσω ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης για 5νθημερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι βίλες) καταγράφονται σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος του ακινήτου, τα τετραγωνικά μέτρα και την εγγύτητα στη θάλασσα. Γενικότερα όμως οι τιμές στις περιοχές Καλλιθέα, Νέα Καλλικράτεια, Ουρανούπολη, Νέα Ποτιδαία, Παραλαία Διονύσου και Ποσείδι για 2 ενήλικες και 2 παιδία έως 12 ετών για 5 διανυκτερεύσεις κυμαίνονται από 273€ έως 475€.

Από 323 ευρώ το 5ήμερο στην Θεσσαλία

Δυναμική θα είναι και φέτος η εμφάνιση των παραθαλάσσιων προορισμών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Υπάρχουν επιλογές για οικονομική διαμονή έως 500€ στο σύνολο της Περιφέρειας.

Δυο ενήλικες με 2 παιδιά έως 12 ετών, για 5 διανυκτερεύσεις στην Άφησσο, στο Νότιο Πήλιο και στον Άγιο Ιωάννη, θα πρέπει να πληρώσουν από 323€ έως 475€.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν διατίθενται αριθμητικά πολλές κατοικίες στα παραθαλάσσια προάστια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γι΄ αυτό οι προ-κρατήσεις καταγράφουν πολύ υψηλά ποσοστά που αγγίζουν το 85%.

Για κοντινές αποδράσεις

Αρκετοί επιλέγουν είτε την Έυβοια, είτε την Φθιώτιδα κυρίως λόγω του καλού οδικού δικτύου και της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης. Ενώ αρκετοί, επιλέγουν τους άνωθεν προορισμούς διότι επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στους εργασιακούς τους χώρους στην πρωτεύουσα σε χιλιομετρική απόσταση 1-1,5 ώρας. Ενώ όσοι δεν μπορέσουν να βρεθούν εκτός των τειχών της Περιφέρειας Αττικής, μπορούν να επιλέξουν περιοχές όπως η Αρτέμιδα, η Ανάβυσσος, ο Κάλαμος, το Αλεποχώρι, το Σούνιο, την Αγία Μαρίνα, την Κινέτα, την Ραφήνα ή/και την Αίγινα.

Σταθερές οι τιμές

Οι τιμές μέχρι στιγμής καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις μικρές αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2020. Ποικίλουν ανάλογα με το είδος της κατοικίας, τα τετραγωνικά μέτρα, τις προδιαγραφές και την εγγύτητα στη θάλασσα. Θεωρούμε ότι η κινητικότητα θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα ενώ θα συντελέσει σε αυτό θετικά το πρόγραμμα  Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button