ΑγροτικάΤουρισμός

Αγροτουρισμός στην Κρήτη

Ο όμιλος ΤUI, o μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, ξεκίνησε ένα νέο ελληνικό πρότζεκτ αειφόρας τουριστικής ανάπτυξης. Σε αυτό συμμετέχουν ελαιοπαραγωγοί, αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιοί.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Τόμας Έλερμπεκ, επικεφαλής του Ιδρύματος TUI Care Foundation, επισκέφθηκε στην Αθήνα την υπουργό Τουρισμού Ελένα Κουντουρά για να παρουσιάσει το νέο φορέα στον οποίο συγκεντρώνονται όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες του ομίλου για την προώθηση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Στην πορεία της συζήτησης η κ. Κουντουρά πρότεινε να αναλάβει η TUI Care Foundation την ανάπτυξη ενός πιλοτικού αγροτουριστικού πρότζεκτ στην Κρήτη, δηλαδή ενός προγράμματος που θα συνδυάζει τον αγροτικό τομέα με τον τουρισμό. Όπως δήλωσε η Έλενα Κουντουρά στην Deutsche Welle στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ) του Βερολίνου «υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες που επιθυμούν να πάνε σε χώρες όπου θα ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες. Παραδείγματος χάριν να δουν πως γίνεται το κρασί, να πατήσουν τα σταφύλια.»

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η TUI Care Foundation αποδέχτηκε την πρόταση. Ήδη φέτος θα έρθουν οι πρώτοι τουρίστες στην Κρήτη με το νέο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 25 ελαιοπαραγωγοί, 47 αμπελοκαλλιεργητές και 2 οινοποιία – μεταξύ αυτών το γνωστό κτήμα Λυραράκης.Το πρόγραμμα της TUI προβλέπει μεταξύ άλλων τη γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού από τον αρχή ως το τέλος, εξηγεί ο συνεργάτης του Iδρύματος Αλεξάντερ Πάντζουκ. «Oι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αμπέλια, να παρακολουθήσουν την επεξεργασία των σταφυλιών, να δουν πώς γίνεται η εμφιάλωση. Πρόκειται για μια εμπειρία που έχει να κάνει με την παρακολούθηση του συνολικού κύκλου παραγωγής ενός τοπικού προϊόντος. Κατά αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες γνωρίζουν μια πλευρά της Κρήτης που οι περισσότεροι δεν ήξεραν», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εκπαίδευση μικροκαλλιεργητών


Σύμφωνα με τον Τόμας Έλερμπεκ το Ίδρυμα της TUI στηρίζει 30 τοπικά προγράμματα σε 25 χώρες. Κεντρικός στόχος τους είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με βιώσιμο τρόπο: «Αντιλαμβανόμαστε το Ίδρυμα ως εταίρο. Και όντως, με το πρότζεκτ στην Ελλάδα ενώνουμε την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα δικτυώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι συνήθως έχουν μικρές εκτάσεις, με τα ξενοδοχεία και άλλους τουριστικούς παράγοντες για να μπορούν έτσι να πουλήσουν τα προϊόντα τους.» Και όχι μόνο. Το νέο πρότζεκτ στοχεύει επίσης στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των παραγωγών, δηλώνει ο κ. Έλερμπεκ: «Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η παροχή στήριξης για να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες με τη βοήθεια ειδικών έτσι ώστε σιγά-σιγά να δημιουργηθούν περιοχές βιολογικής γεωργίας.»

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Κατάσταση win-win

Ασφαλώς η πρωτοβουλία του νεοϊδρυθέντος Iδρύματος της TUI για την ενίσχυση προγραμμάτων αειφόρου τουρισμού συμβάλει τόσο στη διεύρυνση της προσφοράς του ομίλου όσο και στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας στην κοινή γνώμη. Όμως κέρδος θα έχουν και οι περιοχές όπου αναμένεται να αναπτυχθεί ο αγροτικός τουρισμός. Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλά για μια κατάσταση win-win δεδομένου ότι με το νέο πρόγραμμα στην Κρήτη «εκπαιδεύονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον πράσινο, βιώσιμο τουρισμό. Ενώνονται. Είναι οι μικροί παραγωγοί, τους οποίους θα βοηθήσει αυτό το πρότζεκτ να προβληθούν. Και συγχρόνως βοηθά τις τοπικές κοινωνίες. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναπτύσσουμε βιώσιμα προϊόντα, που μας δίνουν τη δυνατότητα να κρατήσουμε παράλληλα και την παράδοση μας. Με άλλα λόγια να αναδείξουμε και να συνδέσουμε την παραγωγή με τον τουρισμό.»


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button