ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγωνία για τις αφίξεις στη σκιά της αύξησης κρουσμάτων

Κόκκινο χτυπά η αγωνία της τουριστικής αγοράς για το πώς θα εξελιχθούν οι κρατήσεις τις επόμενες ημέρες, με το διάστημα μέχρι τα τέλη του Ιουλίου να χαρακτηρίζεται πολύ κρίσιμο για την πορεία της ζήτησης και των πληροτήτων στα ξενοδοχεία.

Μέχρι στιγμής η εικόνα στους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς δεν είναι ικανοποιητική και οι προσδοκίες για τόνωση των αφίξεων το επόμενο δίμηνο είναι μοιρασμένες. Και αυτό καθώς, όσο πλησιάζει η ημερομηνία άφιξης, παρατηρούνται ακυρώσεις πακέτων διακοπών που είχαν κλειστεί από την αρχή του έτους, ενώ παράλληλα η ροή νέων κρατήσεων είναι μειωμένη.

caffeine adv2020b

Την ίδια ώρα, η άνοδος των κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες και η αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου, έχουν ανακόψει την ταξιδιωτική ροή. Στον αντίποδα, η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία θεωρείται πως μπορεί να αυξήσει τις εβδομάδες που έρχονται την ταξιδιωτική κίνηση. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού μετά τη Γερμανία και τη χρονιά που πέρασε καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. ευρώ έσοδα.

Τα επόμενα βήματα

neratzoulis neo

Η παρακολούθηση των κρουσμάτων κορονοϊού, τόσο των εισαγόμενων όσο και των εσωτερικών, όπως και η επιδημιολογική πορεία σε σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, κρίνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ταξιδιωτική ροή. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Τουρισμού, από τις 22 Ιουλίου πιθανότατα θα ανοίξουν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών. Ταυτόχρονα, από τις αρχές Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να επιτραπεί και το άνοιγμα της κρουαζιέρας, κάτι που θα δώσει σημαντική ανάσα σε προορισμούς που στηρίζονται σε αυτόν τον κλάδο, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα.

Επόμενος στόχος, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, είναι να επεκταθεί όσο γίνεται περισσότερο η τουριστικής περίοδος. Για την αγορά επιτυχία θα είναι το να ακολουθηθεί ένα μοντέλο τουρισμού 12 μηνών. Ήδη η σεζόν είχε επεκταθεί σημαντικά την προηγούμενη χρονιά, διαρκώντας από τον Μάρτιο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου σε πολλές περιπτώσεις, ενώ και η επισκεψιμότητα της Αθήνας ήταν ανοδική. Θεωρείται από το υπουργείο Τουρισμού πως με τις κατάλληλες ενέργειες προώθησης και προβολής η δυναμική αυτή θα μπορούσε να επιστρέψει.

Τι γίνεται με τα έσοδα

Επί του παρόντος, οι εκτιμήσεις για τις εισπράξεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και το βλέμμα στρέφεται στις ενέργειες και τις συμφωνίες με τους tour operators που θα κλειστούν για την επόμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια να ισοσκελιστούν οι φετινές απώλειες.

Οι υπολογισμοί, δεδομένου πως το πρώτο εξάμηνο θεωρείται χαμένο για την τουριστική αγορά, δείχνουν συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους στην καλύτερη περίπτωση, ενώ φέτος αναμένονταν τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ στο ταμείο. Παραμένουν, επίσης, οι εκτιμήσεις πως ο ελληνικός τουρισμός θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να μπορέσει να ανακάμψει και να αποκτήσει τη δυναμική που είχε το 2019.

Πτώση του τζίρου κατά μ.ό. 67% (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5.6 δισ.) και κάμψη της απασχόλησης κατά 35% (από 186.574 εργαζομένους το 2019 σε 120.979 εργαζομένους το 2020) βλέπουν φέτος οι ξενοδόχοι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους. Σε ποσοστό 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη, ενώ σε ποσοστό 6,4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν φέτος. Ειδικότερα, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο ανέρχονται σε ποσοστό 90,7% του συνόλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εποχικής λειτουργίας φτάνει το 80,5%.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button