ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυξήσεις – ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών και στην Κρήτη

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για τον τουρισμό όλης της χώρας με βάση τις αεροπορικές αφίξεις το πρώτο τετράμηνο του έτους. Τα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ αυτών και της Κρήτης, παρουσιάζουν συνολικά αύξηση 7,6% στις αφίξεις, αποδεικνύοντας έτσι πως ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς ένα ακόμη ρεκόρ, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να θέλουν το στοίχημα να κερδίζεται και τη σεζόν να κλείνει ίσως και με διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Στα αεροδρόμια της Κρήτης – που ως νησί συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους προορισμούς για τα συνολικά τουριστικά μεγέθη της χώρας, λόγω του όγκου του τουριστικού ρεύματος που προσελκύει – σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2016 οι αφίξεις κινήθηκαν με εξαιρετικά ανοδικούς ρυθμούς, αποτελώντας για μια ακόμη φορά σημεία αναφοράς για την τουριστική οικονομία της χώρας.

Και για να μιλήσουμε με νούμερα, συγκεκριμένα, τα Χανιά και το αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» κατέγραψαν άνοδο αφίξεων κατά 48,4% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τους 87.360 επισκέπτες, ενώ το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, που παραδοσιακά πρωταγωνιστεί στον όγκο των αεροπορικών αφίξεων, κατέγραψε άνοδο 20,2%, φτάνοντας τις 130.535 αφίξεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα συνολικά στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού με βάση τον απόλυτο αριθμό των αφίξεων το διάστημα αυτό «μεταφράζονται» ήδη σε 1,64 εκατομμύρια τουρίστες, από 1,52 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.

«Η τάση που υπάρχει για το σύνολο των αφίξεων τη φετινή τουριστική σεζόν είναι ανοδική και όπως εκτιμάμε το ποσοστό στο τέλος για τον τουρισμό μας θα είναι θετικό. Ειδικά όσον αφορά την Κρήτη, στο Ηράκλειο και τα Χανιά θα πάμε πολύ καλά. Νομίζω ότι το στοίχημα θα κερδηθεί», τόνισε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, ο οποίος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά, εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Ζητούμενο τα πραγματικά έσοδα»

Τα στοιχεία των αεροδρομίων «δεν απεικονίζουν τους τουρίστες εκείνους που κάνουν διακοπές στα ξενοδοχεία, που φορολογούνται, που αφήνουν χρήματα στην τουριστική οικονομία της χώρας και ανοίγουν θέσεις εργασίας», τονίζουν από την πλευρά τους οι τουριστικοί πράκτορες. Αν και ο κλάδος εκτιμά ότι φέτος θα έχουμε περισσότερες αφίξεις από πέρυσι, ωστόσο οι εκπρόσωποί του κρατάνε τις επιφυλάξεις τους για τα πραγματικά κέρδη που θα αποκομίσουμε στο τέλος.

«Ως τουριστικοί πράκτορες, στα στοιχεία που δίνονται από το αεροδρόμιο δε δίνουμε και τόσο μεγάλη σημασία. Και αυτό γιατί σε αυτά τα στοιχεία συγκαταλέγονται Έλληνες αλλά και τουρίστες που διαμένουν σε σπίτια που νοικιάζουν ομοεθνείς τους μέσω ιντερνέτ, οπότε και τα χρήματα αυτά δεν περνάνε στην οικονομία της χώρας, όπως και σε όλα αυτά τα πάμπολλα καταλύματα που ξεφυτρώνουν από εδώ και από εκεί, τα οποία και παίρνουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών και εσόδων. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, μέχρι και τις 15 Μαΐου υπάρχει όντως μια αύξηση επισκεψιμότητας της τάξης του 7 με 10%. Όμως το τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στα πραγματικά μας έσοδα θα το διαπιστώσουμε στο τέλος της σεζόν, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις προσφορές που θα κάνουμε, από τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στη χώρα μας και από το πού θα κάτσει τελικά η μπίλια της φορολογίας. Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η σεζόν αναμένεται να κλείσει με αύξηση στους αριθμούς των αφίξεων γύρω στα ποσοστά που σας είπα (7-10%)», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στα πράγματα.

Στόχοι του υπουργείου

Οι καλοί οιωνοί, όμως, για τους ελληνικούς προορισμούς δεν περιορίζονται μόνο στα στοιχεία των αεροδρομίων. Συνεχίζονται και σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το γεγονός αυτό σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Συγκεκριμένα η γερμανική Travel Tainment για το μήνα Απρίλη σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις, πράγμα αρκετά σημαντικό για τον προβολή και την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας της χώρας μας.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις δράσεις του αρμόδιου υπουργείου με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως άλλωστε έχει σημειώσει και η αναπληρώτρια υπουργός Έλενα Κουντουρά, αυτές επικεντρώνονται στα εξής σημεία: στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους ανάπτυξη, στην προώθηση-προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, στο άνοιγμα νέων αγορών, στην αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη, στη βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών – όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες – σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, και τέλος στην ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής.

«Βουλιάζει» η χώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ξεχωριστή είναι η σημαντική άνοδος των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που διαμορφώθηκε σε 6,1%, με το συνολικό αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά τις 921 χιλιάδες. Αξιόλογη είναι και η άνοδος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», καθώς προσέλκυσε 353.400 αφίξεις, καταγράφοντας άνοδο 1,4%. Δυναμικά κινούνται και τα Επτάνησα, με τη Ζάκυνθο να προηγείται της Κεφαλονιάς με άνοδο 42,8% σε σχέση με το 31% που κατέγραψε το γειτονικό νησί. Τέλος, άνοδο 90,2% σε σχέση με πέρυσι κατέγραψε η Μύκονος, ενώ η Σαντορίνη ξεπέρασε το 47%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close