TECH

WWW: Τα τρία γράμματα που άλλαξαν τον κόσμο

Το World Wide Web έχει αλλάξει δραστικά τη ζωή μας. Ασύλληπτο αν σκεφτεί κανείς ότι το μόνο πράγμα που ήθελε πριν από 25 ολόκληρα χρόνια ο Τιμ Μπέρνερς-Λι ήταν να απλοποιήσει την επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων.

Καμία άλλη καινοτομία δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τόσο γρήγορα και τόσο ριζικά την κοινωνία, όπως αυτή του Μπέρνερς-Λι: το World Wide Web έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή μας, το χρησιμοποιούμε για πληροφορίες, για επικοινωνία, για τα επαγγελματικά ζητήματα και τη μόρφωσή μας, αλλά και για τα ηλεκτρονικά μας ψώνια όπως επίσης για νέες γνωριμίες. Στις 6 Αυγούστου του 1991 εμφανίστηκε στην Ελβετία η πρώτη ιστοσελίδα του κόσμου. Δυο χρόνια αργότερα το ίντερνετ κατάφερε να γίνει προσιτό στις μεγάλες μάζες.

caffeine adv2020b

Ας θυμηθούμε λοιπόν τον ιδρυτή του διαδικτύου. Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι που εργάζονταν τότε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στην Γενεύη ήθελε να περιορίσει το πληροφοριακό χάος που επικρατούσε εκεί τότε. Τον Μάρτιο του 1989 ο Μπέρνερς-Λι πρότεινε στο διευθυντή του ένα project με βάση το http (Hypertext) για να απλοποιηθεί παγκοσμίως η ανταλλαγή δεδομένων για τους ερευνητές. Τα Χριστούγεννα του 1990 ο Μπέρνερς-Λι κατασκεύασε το πρώτο Web-Server info.cern.ch του κόσμου.

«Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα», αναφέρει ο ειδικός σε θέματα πληροφορικής Βέρνερ Τσόρν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του γερμανικού διαδικτύου και ο οποίος έλαβε το 1984 στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης το πρώτο γερμανικό E-Mail. Μετά την παραλαβή του πρώτου E-Mail δημιουργήθηκε με το World Wide Web άλλη μια υπηρεσία, η οποία έδωσε ουσιαστικά ζωή στο διαδίκτυο.

neratzoulis neo

Η εξέλιξη του World Wide Web

Η διαδικασία του Μπέρνερς-Λι για την εξέλιξη του ίντερνετ μπορεί να περιγραφεί σε τρία βήματα: πρώτα εφάρμοσε το «Hypertext Markup Language» (HTML), το οποίο περιγράφει τη μορφοποίηση της σελίδας σε διαφορετικές πλατφόρμες. Με το «Hypertext Transfer Protocol» (HTTP) δημιούργησε το τεχνικό κανάλι, το οποίο θα χρησιμοποιούσαν οι υπολογιστές για τη μεταξύ τους επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Τέλος, η «Universal Resource Locator» (URL) περιγράφει την ηλεκτρονική διεύθυνση, όπου μπορεί να βρει κανείς περιεχόμενα στο διαδίκτυο.

Τη δυνατότητα αξιοποίησης του WWW για μη ειδικούς ανακάλυψε ο φοιτητής Μάρκ Αντρέεσεν το 1993. Στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι ανέπτυξε το Mosaic-Browser και αργότερα το γνωστό τη δεκαετία του 1990 Netscape, το οποίο επιχείρησε να αναδείξει σε κυρίαρχο browser. Ό,τι δεν κατάφερε ο ίδιος, ήρθε να δημιουργήσει ο ιδρυτής της Microsoft Μπίλ Γκέιτς, ο οποίος με τον Explorer έγραψε ιστορία, πετώντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το Netscape.

Το ίντερνετ σήμερα

Το ίντερνετ αναπτύχθηκε με ταχύτητα φωτός και ανέδειξε πολλούς δισεκατομμυριούχους: το 1995 έκαναν την εμφάνισή τους οι τρεις γίγαντες, Yahoo, Ebay και Amazon. Το 1998 ακολούθησε η Google και έξι χρόνια αργότερα ιδρύθηκε το Facebook του Ζάκερμπεργκ. Ο Στίβ Τζομπς παρουσίασε το 2007 το πρώτο iPhone και μόλις ένα χρόνο αργότερα βγήκε το πρώτο Android Smartphone στην αγορά. Σε σύγκριση με τους Ζάκερμπεργκ, Γκέιτς και Τζομπς ο Μπέρνερς-Λι δεν είναι ευρέως γνωστός, και αυτό παρότι θεωρείται «πατέρας» του WWW. Αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τον ίδιο. «Το να είσαι διάσημος καταστρέφει την προσωπική ζωή», είχει πει κάποτε.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button