Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

Το φαινόμενο των digital nomads ήρθε για να μείνει

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Digital Nomads ή ψηφιακοί νομάδες ελληνιστί. Πρόκειται για έναν όρο παλαιότερο που έκανε «ντεμπούτο» με τη γενιά των millennials, σε μια προσπάθεια να περιγραφούν οι νέοι που επέλεγαν να εργάζονται εξ αποστάσεως ή με… τηλεργασία, εάν προτιμάται.

Οι πολυεθνικές και ειδικά οι τεχνολογικοί κολοσσοί αγκάλιασαν τους ψηφιακούς νομάδες αλλά γρήγορα έγινε mainstream. Πρόκειται για μία νέα τάξη «εργατικής αριστοκρατίας», που μπορεί να απολαμβάνει υψηλούς μισθούς, δουλεύοντας σε ηλιόλουστους ειδυλλιακούς προορισμούς, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα φορολογικά προνόμια και ελαφρύνσεις. Οι επονομαζόμενοι ψηφιακοί νομάδες κέρδισαν ακόμη περισσότερο έδαφος χάρη στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στην αγορά εργασίας.

NOVA

Παραδοσιακοί φορολογικοί παράδεισοι, όπως τα νησιά Μπαρμπέιντος, ερίζουν για να προσελκύσουν αυτή την προνομιούχα νέα τάξη εργαζομένων, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα. Στο παιχνίδι αυτό έχει επιχειρήσει να μπει και η χώρα μας, με αμφίβολα έως τώρα αποτελέσματα όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές.

Πέρα από τους ουσιαστικά προνομιούχους, η πανδημία από την πλευρά της συνέβαλε σε μία άνευ προηγουμένου προώθηση της τηλεργασίας.

Mechanical Solutions

Το στοίχημα για την Ελλάδα 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι, αναζητώντας δυνητικούς εργαζόμενους από το εξωτερικό που θα επιθυμούσαν να εργαστούν βρισκόμενοι σε μια παραλία εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με κυβερνητικό οικονομικό σύμβουλο στο Bloomberg, «Τεχνολογία σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε πού θα μένουμε και πού θα εργαζόμαστε».

Ωστόσο, το φορολογικό καθεστώς παραμένει «αγκάθι». Σύμφωνα με το Digital Nomads Athens, αν κάποιος επισκέπτης παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα άνω των 90 ημερών, τότε λογίζεται ως φορολογικός κάτοικος και ο υψηλός συντελεστής φορολόγησης στο εισόδημα θεωρείται ισχυρό αντικίνητρο για έναν «ψηφιακό νομά». Για αυτό, οι ψηφιακοί νομάδες έρχονται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών και κυρίως την περίοδο μεταξύ Άνοιξης και Φθινοπώρου.

Η Forrester επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος των τεχνολογιών στην αγορά εργασίας στη μετά-κορονοϊό εποχή, θα είναι ένα μείγμα απώλειας θέσεων εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων και μετασχηματισμού των υφιστάμενων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αυτοματισμός θα επηρεάσει ένα ποσοστό από 15% έως 50% των θέσεων εργασίας.

Η τηλεργασία στην μετά – Covid εποχή 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τηλεργασία αναμένεται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2021, όσο δεν έχει διανεμηθεί ακόμη στην υφήλιο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και δεν έχει εξευρεθεί κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στην Αμερική το 48% του εργατικού δυναμικού θεωρεί ότι θα εργάζεται από το σπίτι ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας. Πολλοί κολοσσοί στην Ινδία, όπως οι Flipkart, Whirlpool, Mahindra and Mahindra και Myntr, έχουν ανακοινώσει στους εργαζομένους τους ότι η δουλειά από το σπίτι παρατείνεται για τουλάχιστον έως επτά μήνες. Από την άλλη πλευρά, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Microsoft έχουν εισαγάγει ένα υβριδικό μοντέλο, όπου οι εργαζόμενοι είτε εργάζονται από το σπίτι, είτε από το γραφείο που διατηρούν στην επιχείρηση.

Έρευνα της Gallup, αναφέρει ότι 1 στους 3 εργαζομένους θα προτιμούσε την εξ αποστάσεως εργασία ακόμα και αν χρειαζόταν να αλλάξει αντικείμενο.

Ο ΣΕΠΕ, επικαλούμενος έρευνα της Forrester,  εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στο πολύ κοντινό μέλλον θα εξαρτώνται όλο λιγότερο από ένα εταιρικό εργασιακό περιβάλλον. Η Forrester αναφέρει ότι στα τέλη του 2020 υπήρχαν, παγκοσμίως, περίπου 5 εκατ. ψηφιακοί νομάδες. Μέχρι το 2030, η κατ’ οίκον εργασία θα είναι ο κανόνας για τις περισσότερες θέσεις εργασίας, με την εργασία από το γραφείο να αποτελεί την εξαίρεση. Στην ΕΕ, το ποσοστό των εργαζομένων, που περιστασιακά εργάζονται από το σπίτι, αυξήθηκε – αργά – από 7,7% το 2008 σε 9,6% το 2017.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button