ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
TECH & SCIENCE

Θα μας επισκεφθεί ο αστεροειδής Νηρέας

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ο Νηρέας (4660 Nereus) είναι ένας αστεροειδής ωοειδούς σχήματος που ανακαλύφθηκε το 1982 και οι επιστήμονες τον παρομοιάζουν με τον Πύργο του Άιφελ. Ο μήκους 330 μέτρων αστεροειδής ακολουθεί μια τροχιακή κίνηση γύρω από τον Ήλιο η οποία τον φέρνει στη διαστημική μας γειτονιά κατά μέσο όρο μια φορά κάθε δέκα έτη.

Ο Νηρέας βρίσκεται ξανά στον δρόμο προς τη Γη και την Κυριακή αναμένεται να κάνει το κοντινότερο πέρασμα του από τον πλανήτη μας από όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι ο αστεροειδής θα περάσει με ταχύτητα 23,700 χλμ./ώρα σε απόσταση 3,86 εκατ. χλμ. από την Γη η οποία μοιάζει μεγάλη με τα γήινα δεδομένα αλλά είναι πολύ μικρή για τα διαστημικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί αυτή την στιγμή τουλάχιστον απειλή για εμάς αλλά μπορεί στο μέλλον μια έστω και μικρή απόκλιση της τροχιάς του να τον καταστήσει απειλητικό για αυτό και είναι από τους αστεροειδείς που παρακολουθούνται.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το επόμενο κοντινό στη Γη πέρασμα του Νηρέα θα γίνει τον Μάρτιο του 2031 και θα επιστρέψει τον Νοέμβριο του 2050. Το γεγονός ότι θα περάσει αρκετά κοντά από τη Γη αναμένεται να επιτρέψει στους επιστήμονες να στρέψουν τα τηλεσκόπια σε αυτόν για να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία.  Εκτός των άλλων ο Νηρέας συγκεντρώνει το επιπλέον ενδιαφέρον των επιστημόνων και όχι μόνο αφού διαθέτει ορυκτό πλούτο. Υπολογίζεται ότι διάθετει ποσότητες νικελίου, σιδήρου και κοβαλτίου αξίας περίπου πέντε δισ. δολαρίων. Οι νέες παρατηρήσεις ίσως προσφέρουν καινούργια δεδομένα για το είδος και τις ποσότητες των μεταλλευμάτων του.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί πολλοί αστεροειδείς που διαθέτουν κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο και έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μας επιτρέψουν να εξορύξουμε αυτά τα ορυκτά. Βέβαια έχουν υπάρξει απόψεις που αναφέρουν ότι αν αυτό συμβεί θα έχουμε ξοδέψει απεριόριστο χρόνο, κόπο και χρήμα για να πετύχουμε αυτό το εντυπωσιακό εγχείρημα και τελικά το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να καταστρέψουμε την παγκόσμια οικονομία με ότι αυτό συνεπάγεται. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι γιγάντιες ποσότητες των μεταλλευμάτων που διαθέτουν οι αστεροειδείς μπορεί να εξαφανίσουν την αξία τους στη Γη και στην αξία αυτή είναι βασισμένη σε μεγάλο ποσοστό η παγκόσμια οικονομία.

“IN_AND_OUT


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button