Τρίτη, 15 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήTECHΠόσο εύκολα «χακάρονται» οι κάρτες-κλειδιά των ξενοδοχείων

Πόσο εύκολα «χακάρονται» οι κάρτες-κλειδιά των ξενοδοχείων

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Η ασφάλεια του συνόλου των ηλεκτρονικών και ψηφιακών συστημάτων τίθεται εν αμφιβόλω τα τελευταία χρόνια. Και πολύ ορθά, αν θέλετε τη γνώμη μας, αφού οι αποδείξεις για παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας κάθε είδους είναι αναρίθμητες, και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να «κοιμάται ήσυχος».

Ακόμη κι αν κοιμάται στο δωμάτιο κάποιου ξενοδοχείου, αφού όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές της F-Secure, οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες και χιλιάδες ξενοδοχεία σε όλο τον πλανήτη, είναι ευάλωτες σε μια ευπάθεια του ηλεκτρονικού συστήματος κλειδαριάς.

mechanical adv 2021

Όπως απέδειξαν οι ερευνητές, οι εισβολείς θα μπορούσαν δυνητικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε δωμάτιο του ξενοδοχείου, αλλά και σε όλους τους χώρους του κτιρίου που απαιτούν κάρτα πρόσβασης.

apostolakis adv 2

Πώς χακάρονται τα ξενοδοχεία;

Το συγκεκριμένο ελάττωμα εντοπίστηκε στο λογισμικό του συστήματος κλειδώματος, το οποίο είναι γνωστό ως Vision by VingCard και χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια δωμάτια σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που απαιτείται είναι η ανεύρεση οποιασδήποτε κάρτας πρόσβασης για δωμάτιο ή άλλο χώρο (π.χ. στο πάρκινγκ, στα μαγειρεία ή τις αποθήκες).

Αμέσως μόλις εισαχθεί οποιαδήποτε κάρτα στη συσκευή, ο κακόβουλος είναι σε θέση όχι μόνο να αντιγράψει την κάρτα, αλλά και να δημιουργήσει ένα πασπαρτού – την κάρτα, δηλαδή, που επιτρέπει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε χώρο και δωμάτιο.

Μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική αναφορά για τον τρόπο που δρουν οι χάκερς των ξενοδοχείων με τον εύγλωττο τίτλο «Ghost in the locks» εδώ.

Καθησυχαστική η κατασκευάστρια

Υπεύθυνη ανάπτυξης και συντήρησης του Vision by VingCard είναι η Assa Abloy, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κλειδαριών παγκοσμίως. Ήδη η σουηδική εταιρεία έχει σπεύσει να καλύψει με ενημερώσει λογισμικού το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ευπάθεια πλέον αφορά πολύ μικρό αριθμό ξενοδοχείων, καθώς στα περισσότερα έχει ήδη διατεθεί δωρεάν η ενημέρωση λογισμικού. Αναφέρει, μάλιστα, ότι ένα «μικρό κλάσμα» της εγκατεστημένης βάσης δεν έχει ακόμη εγκαταστήσει την ενημέρωση.

Τονίζουν επίσης ότι η διαδικασία παραβίασης δεν είναι τόσο εύκολη όσο την παρουσιάζουν οι ερευνητές της F-secure, οι οποίοι άλλωστε χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προκειμένου να «σπάσουν» το λογισμικό.

Η έρευνά τους ξεκίνησε με αφορμή την κλοπή του laptop ενός συνεργάτη τους από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, χωρίς να υπάρχουν σημάδια παραβίασης στην κλειδαριά. Όπως αναφέρουν, είναι αναρίθμητες οι «ανεξήγητες» περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε δωμάτια ξενοδοχείου, που πιθανότατα συνδέονται με την ευπάθεια του λογισμικού Vision by VingCard.

Τονίζεται πάντως ότι τα αποτελέσματα της έρευνας διαβιβάστηκαν στην Assa Abloy προτού δημοσιοποιηθούν, ενώ οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τη σουηδική εταιρεία προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότερα τα ηλεκτρονικά συστήματα κλειδώματος.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-