TECH

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε με την χρήση του κινητού μας τηλεφώνου

Εχουμε συνηθίσει να μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό του τηλεφώνου μας, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αξίζει, όμως, η πρακτική αυτή τους κινδύνους που εγκυμονεί; Ο αριθμός τηλεφώνου μας μάς ταυτοποιεί περισσότερο από το πλήρες ονοματεπώνυμό μας.

Πρόσφατα ζήτησα από την εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Fyde να χρησιμοποιήσει τον αριθμό μου για να αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί η αποκάλυψή του. Ο Εμρέ Τεζίσκι, ερευνητής θεμάτων ασφαλείας στη Fyde, ανέλαβε το καθήκον με χαρά. Εισήγαγε τον αριθμό μου στο αρχείο δημοσίων εγγράφων και εύκολα δημιούργησε έναν πλήρη φάκελο για το πρόσωπό μου, όπου περιλαμβάνονταν στοιχεία όπως το όνομά μου, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση, οι φόροι ακίνητης περιουσίας που καταβάλλω, αλλά και τα ονόματα των μελών της οικογενείας μου. Θεωρητικά, αν ήταν κακόβουλος ο ερευνητής, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που συγκέντρωσε για να απαντήσει στις ερωτήσεις ασφαλείας και να μπει στους διαδικτυακούς λογαριασμούς μου.

caffeine adv 2021

Οι ερευνητές χρειάστηκαν μία ώρα με τον αριθμό του κινητού μου για να αποκαλύψουν ολόκληρη τη ζωή μου. Απλώς τον εισήγαγαν στις Λευκές Σελίδες Premium (του τηλεφωνικού καταλόγου), μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που χρεώνει 5 δολάρια για να παράσχει πρόσβαση σε όλα τα δημόσια αρχεία. Στη συνέχεια, έκαναν ενδελεχή αναζήτηση στο Διαδίκτυο και ακολούθησαν το μονοπάτι των δεδομένων, προκειμένου να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Μέσα σε αυτή την ώρα ανακάλυψαν τη διεύθυνση του σπιτιού μου, την έκτασή του, την αξία του και τους φόρους που πληρώνω για αυτό. Επίσης, διευθύνσεις όπου κατοικούσα κατά την περασμένη δεκαετία, το πλήρες όνομα των γονέων μου, της αδελφής μου και της θείας μου. Τους παλιούς τηλεφωνικούς μου αριθμούς, όπως και αυτόν του σταθερού στο πατρικό μου, αλλά και πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία που κάποτε κατείχα, συν το λευκό ποινικό μητρώο μου.

Ενας χάκερ θα μπορούσε να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης των λογαριασμών μου απαντώντας στις ερωτήσεις ασφαλείας, όπως «ποιο είναι το πατρικό όνομα της μητέρας σας;» και «σε ποια διεύθυνση κατοικούσατε;». Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προσωπικές πληροφορίες που συνδέονται με τον αριθμό του κινητού προκειμένου να αποκτήσει μια νέα κάρτα Sim, κλειδώνοντάς με εκτός κινητού. Εχοντας τον έλεγχο του κινητού, θα μπορούσε να εισβάλει στους λογαριασμούς μου, εφόσον είχαν μηχανισμούς αποστολής κωδικών ασφαλείας με γραπτό μήνυμα, όταν θα έμπαινα σε κάποιον διαδικτυακό λογαριασμό. Ενας απατεώνας, χρησιμοποιώντας το ελεγχόμενο από αυτόν αριθμό του κινητού μου, θα μπορούσε να παραπλανήσει μέλη της οικογένειάς μου, ώστε να του αποκαλύψουν κωδικούς πρόσβασης ή να στείλουν χρήματα. Και βέβαια, έχοντας γνώση του τηλεφωνικού αριθμού μου, θα μπορούσε να καλέσει τον τηλεφωνητή και να παραβιάσει τις δικλίδες ασφαλείας, ακούγοντας τα μηνύματά μου.

neratzoulis neo

Σε κάποιες περιπτώσεις βεβαίως είναι θεμιτό να αποκαλύπτετε τον τηλεφωνικό σας αριθμό, όπως για παράδειγμα στις συναλλαγές σας με τις τράπεζες. Σε ποιες εταιρείες, όμως, θα πρέπει να τον εμπιστευθείτε; Δυστυχώς, δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα. Μια λύση θα ήταν να αποκτήσετε και έναν δεύτερο αριθμό, τον οποίο θα χρησιμοποιείτε με άτομα και εταιρείες που δεν εμπιστεύεστε. Τέλος, αν έχετε κάρτες που γράφουν τον αριθμό του κινητού σας, σκίστε τες και φτιάξτε άλλες, που να περιέχουν μόνο το τηλέφωνο του γραφείου σας.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button