TECH

«Νοσοκομειακά» drones για την μεταφορά αίματος

H έλλειψη αίματος για μετάγγιση σε περιοχές με ελάχιστες υποδομές και υπανάπτυξη μπορεί αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Όμως το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λυθεί το καλοκαίρι με «νοσοκομειακά» drones Zipline ειδικής κατασκευής για μεγάλη εμβέλεια και αντοχή σε περιοχές όπως η Ρουάντα.

Κατόπιν αιτήματος από το νοσοκομείο μέσω γρήγορου δικτύου κινητής τηλεφωνίας προς τον κέντρο ελέγχου είναι πλέον δυνατό σε πολύ μικρο διάστημα να παραληφθεί το αίμα.

caffeine adv2020b

Με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα εάν ένα νοσοκομείο δεν διαθέτει τον κατάλληλο τύπο αίματος η μοναδική ελπίδα είναι κάποιος από το προσωπικό νοσοκομειακής φροντίδας να ταξιδέψει επί ώρες για να παραλάβει την φιάλη και να επιστρέψει. Ωστόσο δεν αποκλείεται μέσα σε αυτό το διάστημα ο ασθενής να κινδυνέψει σοβαρά η ακόμη και να χάσει τη ζωή του.

Το ομολογουμένως πολύ σοβαρό πρόβλημα για την χώρα με την έλλειψη υποδομών λύθηκε συνδυασμένα με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G LTE (LTE (Long-Term Evolution ) και των ειδικής κατασκευής drones της Zipline για την μεταφορά του αίματος σε πολύ μικρο χρονικό διάστημα.

neratzoulis neo

Με την δυνατότητα διανομής αίματος στην Ρουάντα έως και εκατοντάδες φόρες την ημέρα αποδεικνύεται έτσι ότι η σοβαρή αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να αποβεί σωτήρια για την ανθρώπινη ζωή.

Το πρότυπο 4G LTE αναφέρεται σε ασύρματες επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας για κινητά τηλέφωνα και σταθερές μονάδες δεδομένων. Βασίζεται στις τεχνολογίες δικτύου GSM/ EDGE και UMTS/ HSPA για αυξημένη χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης.

Η ανάπτυξη του δικτύου άρχισε το 2013 κατόπιν υπογραφής συμβολαίου με την Κορεάτικη Telecom ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 95% του πληθυσμού της χώρας έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, επομένως και κρατικοί φορείς, νοσοκομεία κλπ. Ηδη υποκαταστάθηκε η έλλειψη σταθερής υποδομής με ενσύρματο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο προς όφελος όλων.

Με τα δεδομένα λειτουργίας των ερασιτεχνικών drones θεωρείται αδιανόητη η πολύωρη πτήση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τα συμβατικά drones έχουν μικρή διάρκεια πτήσης αλλά και πιθανότητα να εμφανίσουν τεχνικά προβλήματα.

Για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απαιτήσεις η εταιρία Zipline σχεδίασε από το μηδέν καινούργια drones βάρους 10 κιλών. Αυτές οι ιπτάμενες μηχανές μπορούν να πετάξουν αυτόνομα καλύπτοντας απόσταση έως 120 χιλιόμετρα και με φορτίο 1,5 κιλών. Ουσιαστικώς είναι ιδανικές για πτήσεις σε ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ήδη η εταιρία σκοπεύει να συζητήσει την παροχή υπηρεσιών και σε άλλες χώρες της Αφρικής αλλά και πέραν αυτής για την μεταφορά εμβολίων και φαρμάκων για το HIV/AIDS ελονοσία και φυματίωση.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button