Nbaxevanis

Europlan
KOSA
TECH & SCIENCE

NASA | Το «Ingenuity» ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση στον Αρη

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ο αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του ελικοπτέρου «Ingenuity» είναι ο Ελληνοαμερικανός Θοδωρής Τζανέτος – Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποίησε μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη

Η ΝASA κατάφερε να απογειώσει με επιτυχία από την επιφάνεια του Άρη το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο «Ιngenuity», το οποίο έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο, προσδεδεμένο στην διαστημοσυσκευή (Perseverance).

Mechanical Solutions

Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποίησε μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του ελικοπτέρου «Ingenuity», είναι ο Ελληνοαμερικανός Θοδωρής Τζανέτος. Το ελικόπτερο σηκώθηκε λίγα μέτρα από την επιφάνεια του Άρη.

Η NASA παρομοιάζει την αποστολή με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, οι οποίοι το 1903 πέτυχαν την πρώτη ελεγχόμενη πτήση στη Γη. «Τα υπέροχα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα», αναφέρει η NASA.

Γιατί η πτήση θεωρείται ιστορική

Η ιστορική αυτή πτήση ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για το ρομποτικό ελικόπτερο της NASA καθώς πρόκειται για τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά, την ώρα που οι συνθήκες πτήσης στον Άρη είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες στη Γη. Τα πρώτα δεδομένα από την πτήση θα αρχίσουν να φθάνουν στη Γη τρεις ώρες μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity είναι πολύ ελαφρύ, ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά. Οι έλικές του γυρίζουν με 2.500 στροφές το λεπτό, μόνο και μόνο για να υπάρχει η δυνατότητα να σηκωθεί από το έδαφος.

Ποιος είναι ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος

Ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος, γεννηµένος στη Νέα Υόρκη και µε καταγωγή από τον Ισαρη Ορεινής Αρκαδίας, τη Σπάρτη και την Αµοργό, είναι ένας από τους βασικούς επικεφαλής στον σχεδιασµό του «Ingenuity». Το μικρό αυτό ελικόπτερο, μόλις 1,8 κιλών σε µέγεθος µπάλας σόφτµπολ και κόστους 85 εκατ. δολαρίων.

Το πρώτο και κρίσιμο τεστ είχε δείξει ότι το «Ingenuity» άντεξε στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη, έχοντας πρώτα αποκολληθεί από την «κοιλιά» του διαστημικού ρόβερ «Perseverance».

«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία. Επιβιώσαμε. Αντέξαμε τις θερμοκρασίες»,  είχε δηλώσει αμέσως μετά τον επιστημονικό θρίαμβο, σε βίντεο από το εργαστήρι της ΝΑSΑ, ο υπεύθυνος σχεδιασμού του «Ingenuity», Θοδωρής Τζανέτος, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο protothema.gr, στις 17 Μαρτίου, είχε πει ότι στόχος του ρομποτικού ελικοπτέρου είναι να αποδείξει ότι μπορούμε να πετάξουμε στον Άρη και να ανοίξουμε την πόρτα σε μελλοντικές πλατφόρμες εξερεύνησης.

«Στις επόμενες 30 “Αρειανές ημέρες” θα ολοκληρωθεί η αποστολή μας. Κατά την πρώτη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ελέγχων των συστημάτων πτήσης του Ingenuity. Ύστερα απ’ αυτό, θα επιχειρηθούν πέντε συναρπαστικές πτήσεις, η καθεμία με αυξανόμενη πολυπλοκότητα και διάρκεια 90 δευτερολέπτων. Η πρώτη πτήση θα είναι κάθετη απογείωση, δηλαδή προσγείωση στην αρχική θέση», είχε επισημάνει ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, αποκαλύπτοντας τον βασικό σχεδιασμό της ομάδας του.

Στο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube αμέσως μετά την ανακοίνωση της NASA, ότι το «Ingenuity» άντεξε την πρώτη του νύχτα, στους μείον 90 βαθμούς Κελσίου, ο Θοδωρής Τζανέτος πρόσθεσε ότι «Αποδεικνύεται πως το “Ingenuity” πράγματι μπορεί και επιβιώνει στον σκληρό κόσμο του Άρη και πρόκειται να περάσει τις επόμενες δύο ημέρες συλλέγοντας δεδομένα».

Παρά λοιπόν τις αντιξοότητες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, όπως οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και η αραιή ατμόσφαιρα, το μικροσκοπικό αυτό drone επέδειξε αντοχή, βγάζοντας ασπροπρόσωπους τους δημιουργούς του στην Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήρι της ΝΑSA, το JPL.

Στην παρούσα συγκυρία, το στοίχημα για το Ingenuity δεν είναι η άμεση εξερεύνηση εξωγήινης ζωής, αλλά να αντέξει στην Αρειανή ατμόσφαιρα που αποτελείται από 96% διοξείδιο του άνθρακα. Όπως εξήγησε, παράλληλα, ο νεαρός επιστήμονας, το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο διαθέτει την απαιτούμενη ενέργεια ούτως ώστε να επιβιώσει στις κρύες νύχτες του Άρη.

«Η πτήση του Ingenuity στον Άρη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε την επόμενη εξερεύνηση και τις επιστημονικές αποστολές για τον Άρη. Στο εργαστήριο του JPL εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ποιες θα ήταν οι μελλοντικές αποστολές», είχε υπογραμμίσει εξάλλου στη συνέντευξή του στο protothema.gr δίνοντας μια γεύση για το μέλλον των νέων προκλήσεων όσον αφορά στις διαστημικές αποστολές.

Όνειρο ζωής του μια θέση στη NASA

Από την ηλικία των 10 ετών ο Θοδωρής Τζανέτος, αισθανόταν έλξη για την επιστήµη, κάτι που του εµφύσησε ο πατέρας του, ο οποίος τον βοήθησε να συναρµολογήσει τον πρώτο του υπολογιστή.

Η στόφα του πρακτικού του µυαλού δεν τον εγκατέλειψε, απεναντίας τον οδήγησε σε ασφαλή επιστηµονικά µονοπάτια. Οι σκέψεις και οι επιθυµίες του µαθητή που κατακτούσε µε εντυπωσιακή ταχύτητα την επιστηµονική κατάρτιση δεν χάθηκαν στη σφαίρα των παιδικών ονείρων.

Η ακαδηµαϊκή εξέλιξη του Θοδωρή ήταν εντυπωσιακή. Και σε µια χώρα όπου κανείς άξιος δεν χάνεται, άνοιξε αυτόµατα µια θέση στη δουλειά των ονείρων του: στη Μέκκα των τεχνολογικών επιτευγµάτων, τη NASA, εκεί όπου καταφέρνει να προσφέρει µια άλλη οπτική στη µελέτη της εξωγήινης ζωής.

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον Θοδωρή Τζανέτο από τις διακοπές του στην Αµοργό, εκεί όπου ξοδεύει τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής του, λένε ότι θα µπορούσε κάλλιστα να δουλέψει σε οποιονδήποτε πολυεθνικό κολοσσό επιθυµούσε και µάλιστα τονίζουν ότι ο δρόµος για εκείνον ήταν ήδη στρωµένος µε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, δυσθεώρητα µπόνους και πολυτελή αυτοκίνητα, ωστόσο ο ροµαντισµός του και οι φιλοδοξίες του τον οδήγησαν εκεί όπου ονειρευόταν να φτάσει από µικρός: στην Αµερικάνικη ∆ιαστηµική Υπηρεσία.

Το 2012 αποφοίτησε από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), µε πτυχίο στην Επιστήµη των Υπολογιστών και στη Μηχανική και το 2013, µετά την ολοκλήρωση των µεταπτυχιακών του σπουδών στη Μηχανική από ίδιο πανεπιστηµιακό ίδρυµα, ξεκινά να εργάζεται στη Μασαχουσέτη, συγκεκριµένα στο εργαστήριο MITLL, που ειδικεύεται στις υψηλές τεχνολογίες και συµβάλλει στην επίλυση εθνικών προβληµάτων ασφαλείας. Λίγο αργότερα, το 2017, θα περάσει το κατώφλι της NASA.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο µόλις 30 ετών Τζανέτος θεωρείται, αν µη τι άλλο, ένας από τους πολλά υποσχόµενους επιστήµονες στην Καλιφόρνια, όπου και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εργαστήριο αεριώθησης της NASA, JPL.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button