ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
TECH & SCIENCE

Η Τεχνητή νοημοσύνη «επαναφέρει στη ζωή» συγγενείς που έχουν πεθάνει

Η τεχνολογία δεν μπορεί να μας προσφέρει αθανασία, αλλά είναι ικανή να συγκεντρώνει αναμνήσεις, να τις αποθηκεύει και να τις προσφέρει πίσω σε εμάς.

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι ένα από εκείνα τα σκληρά, αλλά αναπόφευκτα ζητήματα στη ζωή που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.

Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Η τεχνολογία δεν μπορεί να μας προσφέρει αθανασία, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ικανή να συγκεντρώνει αναμνήσεις, να τις αποθηκεύει και να τις προσφέρει πίσω σε εμάς.

“ΧΡΥΣΟΣ

Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τώρα τις τελευταίες εξελίξεις στην Τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να δημιουργήσουν αυθεντικές αναπαραστάσεις εκείνων που έφυγαν από κοντά μας είτε σε ηχητική μορφή, είτε σε οπτική μορφή, ή ακόμη και με ένα διαδραστικό στοιχείο.

Κανείς δεν μπορεί να αναστηθεί, αλλά η μνήμη του μπορεί να γίνει πιο ζωντανή, διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Μια από αυτές τις εφαρμογές είναι η HereAfter που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη (AI). Χρησιμοποιεί έναν εικονικό συνεντευκτή (θέτει ερωτήματα) για να προτρέπει τους χρήστες να ηχογραφούν τον εαυτό τους μιλώντας για τη ζωή τους.

“IN_AND_OUT

Όλες αυτές οι ηχογραφήσεις οργανώνονται για να δημιουργήσουν αυτό που αποκαλεί Life Story Avatar, δηλαδή μια αναπαράσταση του χρήστη που διατηρείται σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις. Τα δισέγγονά σας θα μπορούσαν, στο μέλλον, να σας ρωτήσουν (ή, μάλλον να ρωτήσουν το άβαταρ σας) πώς ήταν η ζωή σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τι σας έκανε να γελάσετε, ποιες ήταν οι βαθύτερες λύπες σας, λέει η Telegraph.

Μια δεύτερη υπηρεσία, το StoryFile, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, καταγράφοντας τις αναμνήσεις σε βίντεο, επιτρέποντας στους απογόνους σας να έχουν μια μορφή προσωπικής συνομιλίας μαζί σας όταν θα έχετε φύγει από τη ζωή. Το λογισμικό του StoryFile επέτρεψε στη Μαρίνα Σμιθ, μητέρα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, η οποία πέθανε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 87 ετών, να εμφανιστεί σε μορφή διαδραστικού βίντεο στην κηδεία της.

Mechanical Solutions

Η τελετή, στο Νοτινχαμσάιρ, περιελάμβανε μια σύντομη ομιλία της Σμιθ, η οποία ήταν συνιδρύτρια του Εθνικού Κέντρου Ολοκαυτώματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα να της κάνουν και ερωτήσεις για τη ζωή της.

Στη συνέχεια το λογισμικό αναπαρήγαγε τις κατάλληλες απαντήσεις που είχαν ληφθεί από τις πολύωρες αναμνήσεις τις οποίες είχε καταγράψει στην κάμερα, συμπεριλαμβανομένων μερικών αποκαλύψεων που εξέπληξαν την οικογένειά της. Προφανώς δεν ήταν μια αληθινή συζήτηση, αλλά όσο πιο αληθινή γίνεται με κάποιον που δεν είναι πια μαζί μας.

Η Στέφανι Σχιλμόλερ, ειδική στις τάσεις που αφορούν τα θέματα σχετικά με τον θάνατο, σημειώνει: «Υπάρχει μια θεωρία που ονομάζεται «συνεχιζόμενοι δεσμοί», η οποία λέει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουμε ένα είδος σχέσης με τον αποθανόντα, να τον θυμόμαστε, να έχουμε έναν εσωτερικό διάλογο. Μπορεί να χάνουμε το πρόσωπο, αλλά δεν χάνουμε αυτή τη σχέση. Αυτή η οπτική του πένθους γίνεται όλο και πιο κοινή».

Ο Τζέιμς Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος της HereAfter AI αναφέρει: «Δεν είναι καινοφανές να συλλέγουμε και να αποθηκεύουμε αναμνήσεις από τους ανθρώπους που αγαπάμε. Εμείς όμως προσφέρουμε έναν τρόπο που καθιστά εύκολη τη συλλογή των καταγραφών και εύκολη την πρόσβαση σε αυτές. Τόσο απλό όσο το να λειτουργείς μια εφαρμογή, να κάνεις μια ερώτηση για τη ζωή κάποιου και να ακούς αμέσως τι έχει να πει».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button