TECH

Η αρχή του τέλους για την Apple;

Εχθές δημοσιεύθηκε στους Forbes μία ανάλυση που έχει ως στόχο να αποδείξει ότι το τέλος της Apple έχει ξεκινήσει. Λίγες ώρες μετά, η Forbes κατέβασε το κείμενο από τον ιστότοπο της, αλλά εμείς προλάβαμε να αποθηκεύσουμε ένα αντίγραφο.

Η αναφορά των Forbes

caffeine adv2020b

Καθόλη την έκταση της ανάλυσης, ο συντάκτης, Stephen McBride, αναφέρει πολλά στοιχεία σχετικά με την πορεία της Apple και εξηγεί πώς ακριβώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έχει επέλθει η αρχή του τέλους της εταιρείας.

Ο Stephen McBride, ξεκινά την αναφορά του σχολιάζοντας ότι η μεγαλύτερη έκπληξη στη φετινή παρουσίαση των iPhone 11 δεν ήταν τα χαρακτηριστικά των smartphones, αλλά η τιμή με την οποία τα λάνσαρε η Apple, που για πρώτη φορά μείωσε τις τιμές των τηλεφώνων της.

neratzoulis neo

Στη συνέχεια, ο συντάκτης αναφέρει ότι η Apple είναι εδώ και πολλά χρόνια μία εταιρεία τηλεφώνων. Από το 2007 που κυκλοφόρησε το iPhone, έχει πουλήσει πάνω από 2.2 δισ. smartphones και έχει βγάλει τρισ. δολάρια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή στην ιστορία. Ενώ τονίζει πως η μετοχή της εταιρείας είδε αύξηση 2,037%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Apple έχει βγάλει 1,99 τρισ. δολάρια, από το 2007, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εσόδων να προέρχεται από τα iPhone. Κάπως έτσι, τα iPhone είναι τα πιο αποδοτικά προϊόντα της εταιρείας, αποφέροντας της $0,6-0,74 ανά δολάριο εμπορικής αξίας, την ίδια στιγμή που τα MacBook Air της αποφέρουν $0,29.

Τα iPhone, λέει ο Stephen McBride, είναι ο λόγος που η Apple βρίσκεται ακόμη εδώ. Διαφορετικά, θα είχε καταλήξει να είναι μία μεσαίας κατηγορίας εταιρεία υπολογιστών. Για χρόνια τα iPhone στήριζαν την αμερικανική εταιρεία, μέχρι που το 2015 η τρελή ανοδική πορεία τους ανακόπηκε. Πέρυσι, πουλήθηκαν 14 εκατομμύρια λιγότερα iPhone από ότι είχαν πουληθεί πριν τρία χρόνια.

Όταν ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο iPhone, η συσκευή βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας. Τότε, μόνο 120 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν στην κατοχή τους ένα κινητό. Σήμερα, πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν τουλάχιστον ένα smartphone.

Για να καταφέρει να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης, η Apple επέλεξε να αυξάνει τις τιμές των iPhone. Το 2010, ένα iPhone κόστιζε $599, ενώ το 2010 ο καταναλωτής έπρεπε να πληρώσει $849 για ένα iPhone 8 και $1.149 για το iPhone X. Η συγκεκριμένη τακτική βοήθησε στην διατήρηση της ανάπτυξης, αλλά υπάρχει ακόμη ένας λόγος που η Apple ανέβαζε διαρκώς τις τιμές των τηλεφώνων της.

Με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, το κόστος κατασκευής ενός iPhone διαρκώς αυξάνεται, από το 2007. Η κατασκευή του πρώτου iPhone κόστιζε $200, την ίδια στιγμή το iPhone XS κοστολογούνταν στα διπλά χρήματα.

Όπως αναφέρει ο Stephen McBride, η Apple μπορεί να αύξανε διαρκώς τις τιμές των τηλεφώνων της, αλλά είχε σίγουρα πολύ συγκεκριμένους λόγους για να το κάνει. Ωστόσο, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να διακόψει τη συγκεκριμένη τακτική.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Apple παρουσίασε το πιο προσιτό smartphone της, το iPhone XR είχε τιμή εκκίνησης $749, 35% χαμηλότερη από αυτή του iPhone X. Όμως, πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση, διότι είναι ουσιαστικά για το iPhone X, με τη διαφορά ότι η εταιρεία το λάνσαρε ως budget, με στόχο να επαναφέρει κάπως τις πωλήσεις των smartphones της.

Φέτος, η Apple πήγε ένα βήμα παραπέρα και μείωσε τις τιμές των νέων iPhone. Η βασική έκδοση των iPhone 11 είχε τιμή εκκίνησης $699, ένα ποσό που έχουμε να δούμε από το 2017. Πρόκειται για μία προσπάθεια της εταιρείας να ενισχύσει τη μειωμένη ζήτηση των smartphones της. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Stephen McBride, αυτή είναι και η αρχή του τέλους της.

Ήρθε όντως το τέλος της Apple;

Όπως αναφέρει ο Stephen McBride, η εταιρεία όχι μόνο πουλάει λιγότερα iPhone, αλλά έχει και μικρότερο κέρδος από αυτά. Το τελευταίο τρίμηνο, η Apple παρουσίασε 10% μειωμένα έσοδα από τις πωλήσεις των iPhone. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων.

Τα έσοδα της Apple από τα iPhone δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλά. Ο Stephen McBride τονίζει ότι σύντομα οι οικονομικές αναφορές της εταιρείας θα δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια της πτώσης της, διότι πάνω από τα μισά της έσοδα προέρχονται από τα smartphones, που πλέον παρουσιάζουν αισθητή μείωση στις πωλήσεις τους.

Ο Stephen McBride κλείνει την αναφορά του λέγοντας, πως παρά το γεγονός ότι η Apple προσανατολίζεται σε περισσότερους τομείς, ο ρυθμός της είναι μειωμένος και δεν αρκεί για να ισορροπήσει τα έσοδα που χάνει. Ενώ περιγράφει την εταιρεία ως μία ωρολογιακή βόμβα, και προειδοποιεί τους επενδυτές να μείνουν μακριά της.

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button