GMG Constructions | adv


Tech & Science

Ο Ελον Μασκ φέρνει στην Ελλάδα το δορυφορικό ίντερνετ

Οι κεραίες που περιγράφονται στην ΚΥΑ θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.


Magali-Elounda

Ενα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του δορυφορικού ίντερνετ στην Ελλάδα πραγματοποίησαν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς συνυπέγραψαν την ΚΥΑ με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ ευρείας χρήσεως στην Ελλάδα. Για το ζήτημα είχε προηγηθεί εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ειδικότερα, η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση:

• επικαιροποιεί την ειδική διαδικασία για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και
• θεσπίζει νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τοποθέτηση των τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι κεραίες που περιγράφονται παραπάνω θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν στους καταναλωτές υπηρεσίες Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, εξασφαλίζοντας σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες και χαμηλό χρόνο απόκρισης.

Ο Elon Musk έρχεται Ελλάδα και φέρνει τα πάνω – κάτω στο ίντερνετ

Την υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ της Starlink φέρνει ο Έλον Μάσκ στην Ελλάδα. Ακριβός ο εξοπλισμός, σε μικρή μερίδα πελατών η «δοκιμή» για αρχή.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών. Στη συνέχεια, και εντός του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία.

Η ΚΥΑ θεωρείται απαραίτητη για να μπορεί να γίνεται νόμιμα η εγκατάσταση των “δορυφορικών πιάτων” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.

Ακόμη η σχετική απόφαση, που βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ρυθμίζει και τα θέματα εξοπλισμού, ο οποίος δεν είναι καθόλου φθηνός, καθώς στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Ειδικότερα μένει να λυθεί το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτες συνδέσεις από την Ελλάδα θα δοθούν σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων και αργότερα, προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να στέλνονται και τα κουτιά σου όσους προχώρησαν τους προηγούμενους μήνες σε προπαραγγελία. Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια μπορεί να ανατραπεί, καθώς η έλλειψη επεξεργαστών προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι η Starlink έχει ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.

Πόσο κοστίζει το ίντερνετ του… διαστήματος;

Πάντως, όσοι καταναλωτές αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες του Έλον Μασκ θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού το starter pack της Starlink ανέρχεται στα 499 ευρώ, συν τα 61 ευρώ για έξοδα αποστολής. Το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται στα 99 ευρώ. Αξίζει μνημόνευσης το γεγονός ότι ο εξοπλισμός μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλη περιοχή, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από τους δορυφόρους. Αυτό άλλωστε είναι και το μελλοντικό όραμα του Έλον Μασκ. Κάθε περιοχή, μέσω της Starlink, όσο απομακρυσμένη και να είναι, να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, μέσω του δικτύου μικρών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO). Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.starlink.com), σε περίπτωση που κάποιος μετανιώσει την αγορά, μπορεί να την ακυρώσει, λαμβάνοντας πίσω τα χρήματά του.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι συγκεκριμένοι δορυφόροι είχαν «αναστατώσει» την Ελλάδα, καθώς πέρασαν πάνω από αρκετές περιοχές της χώρας, δίνοντας… τροφή στους συνωμοσιολόγους. Εν ολίγοις, τα ιπτάμενα αντικείμενα στον ελλαδικό ουρανό, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τους δορυφόρους του Έλον Μασκ, για την παροχή γρήγορου δορυφορικού Ίντερνετ.

Η Space Exploration Technologies, έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.500 δορυφόρους, μέχρι στιγμής, και η Starlink λειτουργεί σε περίπου δώδεκα χώρες, δήλωσε ο Έλον Μασκ το περασμένο καλοκαίρι στη διάρκεια παρουσίασης στο συνέδριο Mobile World Congress.

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, το 2020, στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία γνωστοποίησε στους χρήστες της ότι θα πρέπει να υπολογίζουν ταχύτητες λήψης μεταξύ 50 και 150 Mbps και καθυστέρηση από 20ms έως 40ms, καθώς η εταιρεία βελτίωσε τα συστήματά της. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες είδαν ταχύτητες άνω των 210 Mbps.

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι με μια ταχύτητα λήψης 100 Mbps, οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν μια ταινία σε λιγότερο από… ένα λεπτό, σύμφωνα με τον υπολογιστή ταχύτητας του USwitch.


Σχετικά άρθρα

Back to top button