TECH

Η εγκοπή στην οθόνη του iPhone X είναι μια σχεδιαστική ατέλεια

Τελευταία ενημέρωση:

Ενώ τα νέα λένε πως η παραγωγή του iPhone X συνεχίζει να έχει καθυστερήσεις με τους προμηθευτές να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα με την αργή παραγωγή του (ο μεγάλος πονοκέφαλος φέρεται να είναι τα εξαρτήματα του 3D αισθητήρα τον οποίο η Apple ονομάζει TrueDepth κάμερα) όλοι οι έμπειροι bloggers σκέφτονται ποια θα είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν εκείνοι που θα τρέξουν να το αγοράσουν.

Το βασικό μειονέκτημα στο οποίο όλοι εστιάζουν τις τελευταίες μέρες είναι η μαύρη εγκοπή της οθόνης, η οποία απ’ ότι λένε οι ειδικοί δεν θα βολεύει στην καθημερινή χρήση του iPhone X. Ειδικά στην οριζόντια θέση του είναι ένας πονοκέφαλος για τους προγραμματιστές των εφαρμογών.

Μία από τις αμφιλεγόμενες ιδιότητες για το επερχόμενο ακουστικό είναι η ‘εγκοπή’ στην κορυφή της οθόνης, εκεί όπου η Apple διατηρεί το σύστημα κάμερας TrueDepth και πολλούς από τους άλλους ζωτικούς αισθητήρες του iPhone.

Επειδή, όμως, το iPhone X έχει μια πανέμορφη οθόνη OLED από άκρη σε άκρη, όλοι οι bloggers έχουν τρελαθεί γιατί θέλουν να δουν πώς οι προγραμματιστές θα προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους για να δουλέψουν σωστά με την εγκοπή.

Φυσικά, η Apple θα καθορίσει αναμφίβολα τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές θα μπορούν να αλληλεπιδρούν ή να «κρύβουν» την εγκοπή, οπότε θα πρέπει να είναι συναρπαστικό να δούμε πώς θα εκδηλωθεί η δημιουργικότητα. Αυτό που επισημαίνουν όλοι είναι ότι ο τρόπος λειτουργίας τοπίου (η οριζόντια, δηλαδή, θέση) θα έχει τον σημαντικότερο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η εγκοπή θα επηρεάζει την χρηστικότητα των εφαρμογών.

Οι προγραμματιστές είτε θα χρειαστεί να διαχωρίσουν το κείμενο των εφαρμογών τους αρκετά μακριά από την εγκοπή (έτσι ώστε να μην χτυπάει πάνω στην μαύρο) είτε θα πρέπει να βρουν κάτι πιο καινοτόμο. Η Apple ήδη παρουσιάζει πολλές εικόνες παιχνιδιών και βίντεο στον ιστότοπό της, αλλά σχεδόν καμία για τις καθημερινές εφαρμογές που βασίζονται σε κείμενα, όπως οι Επαφές ή οι Σημειώσεις. Για παράδειγμα, παρακάτω βλέπουμε ένα στιγμιότυπο οθόνης που παρουσιάζει μια σκηνή βιντεοπαιχνιδιών την οποία, βέβαια, μπορεί κάποιος να την παρακάμψει, αλλά προσωπικά η εγκοπή κι εμένα μου «χτυπάει» άσχημα.

Πολλοί επιμένουν ότι ο Steve Jobs δεν θα άφηνε μια τόσο σημαντική λεπτομέρεια να επηρεάσει το σχεδιασμό νέων και μελλοντικών εφαρμογών. Άλλοι λένε ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ, ούτε θα «θυσιάζε» το παραμικρό ψαχνό από κινηματογραφικές ταινίες για να χωρέσει το σχέδιο της οθόνης.

Σημασία, έχει ότι βάσει των νέων λειτουργιών του iOS 11 οι bloggers έχουν σχεδιάσει νέες χρήσεις της και το αποτέλεσμα (στην οριζόντια, πάντα, θέση του κινητού) δεν είναι γοητευτικό. Κάτι φαίνεται να μην τρέχει ομαλά. Και αυτό το κάτι θα πρέπει να το συνηθίσουν εκείνοι που θα το αποκτήσουν. Φυσικά, η γνώμη ενός ατόμου θα διαφέρει από τον επόμενο, αλλά ενώ πολλοί θεωρούν ότι η εγκοπή θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολωτική εμπειρία για τους υπάρχοντες χρήστες iPhone, άλλοι είναι πανέτοιμοι να αγκαλιάσουν την αλλαγή. Και το μόνο που απομένει είναι να δούμε πώς οι προγραμματιστές θα προχωρήσουν μπροστά με τα νέα δεδομένα της «φαγωμένης» οθόνης.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close