Tech & Science

Χάρβαρντ και Samsung θέλουν να βάλουν την ανθρώπινη μνήμη σε ένα τσιπ

Θεμέλιο της επιστημονικής προσπάθειας είναι η «διάταξη νανοηλεκτροδίων» που θα διεισδύει σε μεγάλο αριθμό νευρώνων και με ακρίβεια θα καταγράφει τα ηλεκτρικά τους σήματα.

Ερευνητές του Χάρβαρντ σε συνεργασία με μηχανικούς της Samsung Electronics παρουσίασαν μέσω του επιστημονικού περιοδικού Nature Electronics το όραμά τους για ένα νευρομορφικό μέλλον των μικροτσίπ υπολογιστών, τα οποία θα λειτουργούν κατά τρόπο παραπλήσιο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Η ουσία του οράματός μας συνοψίζεται σε δύο πολύ συγκεκριμένες λέξεις, copy (αντιγραφή) και paste (επικόλληση)», εξηγεί η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Samsung, η οποία επίσης υπογραμμίζει το σχέδιο της ερευνητικής ομάδας να «αντιγράψει τον χάρτη των νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας μία καινοτόμα διάταξη νανοηλεκτροδίων» που θα μπορούσε να απεικονιστεί σε υψηλής πυκνότητας, τρισδιάστατα δίκτυα δίσκων μνήμης solid-state.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Πάρα το γεγονός ότι μία τέτοια πιθανότητα είναι πολύ μακριά ακόμα από το να γίνει πραγματικότητα, η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει ότι ο οδικός χάρτης των ερευνών τους μπορεί σταδιακά να καταστήσει πιθανή τη δημιουργία μικροτσίπ που θα μιμούνται τις μοναδικές ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου σε επίπεδο άνετης μάθησης, προσαρμογής σε περιβάλλοντα, στην χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και τελικά στην «αυτονομία και την γνωστική λειτουργία».

Θεμέλιο της επιστημονικής προσπάθειας είναι η «καινοτόμα διάταξη νανοηλεκτροδίων» σχεδιασμένη από μέλη της ομάδας ώστε να μπορεί να διεισδύει σε μεγάλο αριθμό νευρώνων και με ακρίβεια να καταγράφει τα ηλεκτρικά τους σήματα. Αυτές οι καταγραφές ουσιαστικά θα διαμορφώνουν έναν «χάρτη της νευρωνικής καλωδίωσης» ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να αντιγραφεί και επικολληθεί σε μνήμες τύπου solid-state drives (SSD) και random access memories (RAM)


Φυσικά, όπως σημειώνει η Samsung στις ανακοινώσεις της, ένας ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει περί τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνες σε συνδυασμό με «χίλες ή και περισσότερες συναπτικές συνδέσεις», κάτι που σημαίνει ότι το τελικό νευρομορφικό τσιπ του προγράμματος θα χρειαστεί κάτι ακόμη που θα μπορεί να ρυθμίζει αυτές τις 100 τρισεκατομμύρια μνήμες. Για να το καταφέρουν αυτό, το τσιπ θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο με τη χρήση ενσωμάτωσης μνήμης τριών διαστάσεων, φιλόδοξη προσπάθεια αλλά σίγουρα μακριά από το να γίνει πραγματικότητα.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Μπορεί οι στόχοι των ερευνητών του Χάρβαρντ και της Samsung να είναι φιλόδοξοι ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα της διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή. Πολύ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχής ασύρματη ανταλλαγή πληροφορίας ανάμεσα σε ανθρώπινο εγκέφαλο και μηχανήματα, ένα σημαντικό επίτευγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές θεραπείες ατόμων με παράλυση και κινητικά προβλήματα. Ακολούθησε στη συνέχεια η προσπάθεια της Neuralink του Ίλον Μασκ που επέτρεψε σε μαϊμούδες να παίξουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό τους.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button