ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
TECH & SCIENCE

Ανακαλύφθηκε τέλεια διατηρημένο απολίθωμα εμβρύου δεινοσαύρου σε αυγό

Προσφέρει μία ματιά στην ανάπτυξη δεινοσαύρων χωρίς προηγούμενο

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Μία σπάνια και συγκλονιστική ανακάλυψη έλαβε χώρα στη νότια Κίνα. Ερευνητές βρήκαν ένα εκπληκτικά διατηρημένο απολίθωμα ενός εμβρύου δεινοσαύρου μέσα σε ένα αυγό, λίγο πριν εκκολαφθεί, προσφέροντάς μας μία ματιά χωρίς προηγούμενο στην ανάπτυξη των δεινοσαύρων.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η στάση του εμβρύου θυμίζει τις στάσεις των πτηνών του σήμερα και εγείρει ερωτήματα για την πιθανότητα περισσότερων συνδετικών κρίκων στην ανάπτυξη των μη ιπτάμενων δεινοσαύρων του παρελθόντος με τα σύγχρονα ιπτάμενα πτηνά.

Το μικρό αυτό έμβρυο μοιάζει με ένα μικρό πουλί κουλουριασμένο στο αυγό του, κάτι το οποίο προσφέρει περισσότερες αποδείξεις πως πολλά χαρακτηριστικά των σημερινών πουλιών προήλθαν από τους δεινόσαυρους.

“IN_AND_OUT

Το έμβρυο ανήκει στο είδος των οβιράπτορων και έχει ηλικία 72 έως 66 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για φτερωτούς δίποδους δεινόσαυρους που ξεχώριζαν για το ράμφος χωρίς δόντια που έμοιαζε με παπαγάλου. Όπως και οι υπόλοιποι μη ιπτάμενοι δεινόσαυροι, εξαφανίστηκε στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Τα περισσότερα έμβρυα μη ιπτάμενων δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα είναι ατελή, με μέρη του σκελετού τους να λείπουν. Το συγκεκριμένο είναι το πιο τέλεια διατηρημένο έμβρυο που έχει βρεθεί με μέγεθος 23.5 εκατοστών από το κεφάλι ως την ουρά, μέσα στο 7 εκατοστών αυγό. Τα μπροστινά του άκρα βρίσκονται στις δύο πλευρές του κεφαλιού του, το οποίο με τη σειρά του αγγίζει την κουλουριαστή ουρά του. Αυτή η στάση θεωρούταν πως ήταν μοναδική στα πτηνά, μοιάζει πολύ με αυτή των κοτόπουλων και διαφέρει αρκετά από τις στάσεις εμβρύων των υπόλοιπων ειδών δεινοσαύρων.

Mechanical Solutions

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο iScience.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button