TECH

Αυτιστικοί στην υπηρεσία του Ισραηλινού στρατού

Παγκόσμια ημέρα αυτισμού η 2 Απριλίου και ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί αυτιστικούς σε πολύ ευαίσθητες θέσεις λόγω των πολύ ιδιαίτερων δεξιοτήτων τους. Άνθρωποι με δυσκολίες αλλά και μεγάλες ικανότητες.

Ο νεαρός άνδρας με την πράσινη στολή κάθεται μπροστά από ένα κομπιούτερ σε έναν γυάλινο ουρανοξύστη στο Τελ Αβίβ. Ο Σάι μπορεί να κάθεται ώρες μπροστά από την οθόνη και να αναζητά με εξαιρετική ακρίβεια λάθη σε ένα λογισμικό. Ο Ισραηλινός στρατιώτης, μέλος μιας μονάδας των μυστικών υπηρεσιών, είναι αυτιστικός. Αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις κοινωνικές επαφές ωστόσο είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο όσον αφορά την τεχνολογία. «Θεωρώ πως είμαι πολύ κανονικός και πιστεύω πως και άλλοι το βλέπουν έτσι» λέει ο Σάι. Παράλληλα του φαίνεται δύσκολο να κοιτάει για πολύ ώρα τον συνομιλητή του στα μάτια.

Ο ισραηλινός στρατός απασχολεί δεκάδες τέτοιους στρατιώτες. Ανθρώπους με αυτισμό αλλά και με πολύ ιδιαίτερες ικανότητες. Οι αιτίες του αυτισμού δεν είναι γνωστές. Ο Σάι είναι υπεύθυνος για την ποιοτική ασφάλεια των προγραμμάτων κομπιούτερ, τα οποία έφτιαξαν ειδικοί των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Δουλεύει μαζί με τον Νόαμ, ο οποίος είναι επίσης αυτιστικός. Οι δυο νεαροί εκπαιδεύθηκαν σε ένα κοινό πρόγραμμα του ισραηλινού στρατού με το κολλέγιο Kiriat Ono στο Τελ Αβίβ.

Όταν ο 19χρονος Νόαμ μιλάει είναι αδύνατον να προσέξεις πως υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα. Ο ίδιος όμως λέει πως δεν τα πάει καλά με το στρες και έπρεπε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. «Χρειάζομαι πολλές ώρες ησυχίας στο σπίτι για να μπορέσω να ησυχάσω. Εάν δεν είχα την διάγνωση ότι είμαι αυτιστικός ο στρατός δεν θα μου το επέτρεπε».

Η επανάληψη και η ρουτίνα δεν είναι πρόβλημα

Ο αυτισμός διαγιγνώσκεται όλο και συχνότερα στο Ισραήλ. Ένα στα εκατό παιδιά είναι αυτιστικό. Άνθρωποι με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία, η οποία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες τρία χρόνια και για τις γυναίκες δύο χρόνια. Τώρα όμως λειτουργεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει αυτούς τους ανθρώπους με τις ξεχωριστές ικανότητες. Οι αυτιστικοί αγαπούν την λεπτομέρεια. Μια ιδιαιτερότητα πολύ χρήσιμη στις μυστικές υπηρεσίες. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αξιολογούν κυρίως εναέριες φωτογραφίες. Δεν έχουν πρόβλημα με τη ρουτίνα και την επανάληψη. Ένα δύσκολο έργο που δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει.

Ακόμα και η μονάδα των μυστικών υπηρεσιών 9900 με την επωνυμία «τα μάτια της χώρας» χρησιμοποιεί αυτιστικούς για παρακολουθήσεις μέσω δορυφόρων. Η οπτική ευαισθησία που διαθέτουν τους κάνει ικανούς να παρατηρούν και την παραμικρή αλλαγή όσον αφορά μετακινήσεις στρατευμάτων ή όπλων.

Δεν είναι βέβαια όλα ρόδινα μια και δεν είναι πάντα εύκολο να ενταχθούν σε μια ομάδα, ωστόσο το κέρδος από την ένταξή τους είναι μεγάλο και για τις δυο πλευρές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close