ΓΕΥΣΕΙΣ

Σεφουκλωτή πίτα Νάξου | Τραγανή και λαχταριστή



Τα ελληνικά νησιά συνδυάζουν ανέμελες στιγμές, τέλειο φαγητό και καταγάλανες θάλασσες.
Σε όποιο νησί κι αν βρεθείς, θα συναντήσεις υπέροχες παραλίες και εκλεκτό φαγητό. Οι παραδοσιακές πίτες έχουν την τιμητική τους κάθε καλοκαίρι όπως και η Σεφουκλωτή πίτα Νάξου. Άλλωστε, δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο του τόπου μας.

Ψάχνοντας για την ιδανική συνταγή, πέσαμε πάνω στην σεφουκλωτή Νάξου. Πρόκειται για μια πεντανόστιμη, παραδοσιακή πίτα με σέσκουλα που φτιάχνουν στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη είναι εύκολη, με απλά υλικά και γίνεται μέσα σε 1 ώρα. Το αποτέλεσμα; Μια τραγανή, υπέροχη πίτα που θα γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να τη φτιάξεις:

swell adv 2021

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σέσκουλα, πλυμένα και χοντροκομμένα
  • 5 φύλλα χωριάτικα
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • ½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/4 του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. ρύζι, καρολίνα
  • 300 ml νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε, μέχρι να καραμελώσουν.

Μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα σέσκουλα, τον άνηθο, το δυόσμο, το μαϊντανό, το νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μην υπάρχει καθόλου υγρασία στη γέμιση. Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί φούρνου διαμέτρου 34 εκ. και λαδώνουμε όλη την επιφάνεια του. Τοποθετούμε ένα φύλλο κάθετα στο κέντρο του ταψιού και το λαδώνουμε. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο κάθετα στην αριστερή πλευρά του ταψιού και το λαδώνουμε ελαφρώς. Στη συνέχεια τοποθετούμε το τρίτο φύλλο κάθετα από την δεξιά πλευρά και το λαδώνουμε.

Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και με τη βοήθεια ενός κουταλιού την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια.

Τοποθετούμε τα τελευταία φύλλα πάνω από τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα. Λαδώνουμε με ένα πινέλο ελαφρώς όλη την επιφάνεια της πίτας.

Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε την πίτα και δημιουργούμε μικρά τριγωνάκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 50-55 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι από το giorgostsoulis.com










Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button